Norge

Negleforsterkere ødelegger neglene

Leila-Brit Hagren måtte klare seg uten negler i åtte måneder etter å ha brukt en negleforskerker med stoffet formaldehyd. Foto: Helen Wille

Leila-Brit Hagrens negler råtnet bort etter hun brukte en negleforsterker med stoffet formaldehyd. Mange neglelakker i Norge inneholder det skadelige stoffet. Nå vil Mattilsynet ta affære.

  • Solrun Dregelid

Mattilsynet ber nå forbrukere melde fra til en lege dersom de får problemer etter å ha brukt negleforsterkere med formaldehyd. De ønsker å bruke eksemplene som pressmiddel for å få EU til å endre kosmetikkregelverket.

– Dette stoffet er svært allergifremkallende. De som har en allergisk reaksjon mot stoffet kan få smerter, misdanning og hull i neglene. Hos noen kan det gå så langt at neglene faller av, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Hans Jørgen Talberg, til Aftenposten.no.

Hull i tommelfingerneglene

Og det var akkurat det som skjedde da Leila-Brit Hagren kjøpte en negleherder av merket Micro Cell 2000 i august i fjor.

– Etter tre uker begynte neglene å «banke», så ble de brune. På tommeltottene kom det store hull og flere av neglene falt av. Hele åtte måneder gikk før neglene ble normale igjen, sier Hagren, som er en av tre personer som har meldt fra til Mattilsynet om skader knyttet til formaldehyd i år.

Tallet er trolig langt høyere, for en undersøkelse fra SIFO viser at bare er 28 prosent av kvinnene og 14 prosent av mennene som har hatt ubehagelige bivirkninger fra kosmetikk, har klaget. I Sverige har 16 personer rapportert om de samme plagene, mange knyttet til merket Trind Nail repair, som også selges i Norge.

Vil endre regelverket

Og flere skader vil det trolig bli. Det er nemlig ingen lov som krever at de mange prosentene som bruker formaldehyd må trekke de skadelige negleherderene fra markedet.

– EU-regelverket tillater en mengde på fem prosent formaldehyd. Vi har selv en grense langt under denne, på 0,5 prosent. Denne mengden gir ikke reaksjon hos folk som ikke er allergiske, sier Kjell Bjørhei.

Han er markedsansvarlig for Chroma, som importer Micro Cell 2000. Mens Micro Cell 2000 har relativt små mengder formaldehyd, har mange andre merker konsentrasjoner opp i fire prosent. Mattilsynet mener mengden formaldehyd bør være under 0,003 prosent.

– Evnen dette stoffet har til å utløse allergiske reaksjoner er så sterk, at man trolig må holde innholdet under 0,003 prosent for å hindre utbrudd hos mennesker som er sensible for det, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Nå jobber Mattilsynet med å få EU til å endre regelverket.

– Det får vi best til ved å dokumentere at formaldehyd representerer et problem. Måten vi kan gjøre dette på, er å få tilbakemelding fra forbrukere som har hatt problemer med stoffet, sier Talberg i Mattilsynet.

Dersom EU velger å endre regelverket etter press fra Norge, kan dette ta over ett år.

– Frem til det skjer, ber jeg forbrukere lese i ingredienslisten for å finne ut om negleherderen inneholder formaldehyd, sier Talberg. Mengden formaldehyd er imidlertid sjelden oppgitt i ingredienslisten. Du kan få mer informasjon om dette ved å ta kontakt med European Directory og Public Access.

Les også

  1. Verdens lengste negler

  2. Ny hårmetode gir håp for skallede

Les mer om

  1. Helse