Obiora-saken henlagt
Etterforskningen mot de fire politifolkene i Trondheim er avsluttet.
Les også:
– Afrikanere i Norge føler seg nå utrygge
Spesialenheten for politisaker henlegger saken mot de fire politimennene som har vært under etterforskning i Obiora-saken i Trondheim, skriver adressa.no.
Eugene Obiora (48) døde etter å ha blitt pågrept av politiet i fjor høst. Han hadde nigeriansk bakgrunn, men var norsk statsborger.
— For tre av de involverte er saken henlagt etter bevisets stilling. Det innebærer at bevisene er for svake til at vi kan konkludere med særlig styrke at det har skjedd et straffbart forhold. For den fjerde politimannen er saken henlagt fordi vi ikke har funnet bevis for at det er begått noe straffbart, sier Jan Presthus, leder for Spesialenheten på Hamar, til NTB.
Basketak med politiet
Obiora var på Sentrum servicekontor i Trondheim for å be om sosialstønad 7. september i fjor.
Da han ikke fikk stønad, ble han så opphisset at de ansatte ved kontoret tilkalte politiet. Det oppstod et basketak der politiet måtte bruke makt mot Obiora.
Obiora mistet bevisstheten etter at det ble brukt et omstridt halsgrep.
Politiet fraktet mannen til St. Olavs Hospital, der han ble konstatert død etter gjenopplivingsforsøk.
Påklager vedtaket
Bistandsadvokat Abid Q. Raja, som representerer de pårørende til Obiora, sier at han vil påklage vedtaket om henleggelse til Riksadvokaten.
— Spesialenhetens vedtak gir en uakseptabel og kritikkverdig aksept av politiets maktbruk, skriver han i en pressemelding.
Raja beskylder Spesialenheten for å ha gitt politifolkene spesialbehandling, og for å ha vektlagt noen vitner mer enn andre.
— Vi tror allmennheten vil ha vanskeligheter med å slå seg til ro med at kollegaer renvaskes ubetinget, skriver advokaten.
Døde av kvelning
I vedtaket til Spesialenheten blir det konkludert med at dødsfallet skyldtes kvelning. Det blir påpekt at punktblødninger, indre blødninger i halsmuskulaturen, samt brudd på skjoldbrusken skjedde som følge av halsgrepet som ble brukt på Obiora, skriver NTB.
Skadene førte til åndenød, men forårsaket ikke alene kvelningen. Spesialenheten konkluderer for med at det ikke bevisst ble utført «noen handling som alene har stoppet/hindret» Obiora i å puste.
Forsvareren for de fire politimennene, advokat Jens-Ove Hagen, sier til NTB at avgjørelsen er «meget tilfredsstillende for de fire politimennene».
– Det vil være galt å gi uttrykk for at det er en gledens dag. Tross alt er en person død i tilknytning til en nødvendig pågripelse. Men det er positivt at det nå er fattet en meget godt begrunnet påtalemessig avgjørelse. Den baserer seg på grundige vitneforklaringer gitt av publikum som bivånet det hele, sier Hagen.
Fornøyd med konlusjonen
Politiets Fellesforbund er også fornøyd med Spesialenhetens konklusjon.
— Vi er glad for at saken mot alle de fire politimennene henlegges. En slik situasjon er svært belastende for alle som er involvert, ikke minst politifolkene som håndterte pågripelsen av Obiora. De har måttet takle sterke påstander om rasisme og drap i den tiden Spesialenheten har etterforsket saken. Slik forhåndsdømming har vi nok av eksempler på i denne saken, både i media og for eksempel i gruppa Samvirkelagets sangtekst, sier leder i Politiets Fellsforbund, Arne Johannessen.
Navngitt som drapsmann
Den ene politimannen som har vært etterforsket av spesialenheten ble i forrige måned navngitt som drapsmann i sangen "Stopp volden", skrevet av musikerkollektivet Samvirkelaget.
Tidligere denne uken ble en internettblogg anmeldt for ærekrenkelse av en politimann som blir identifisert i forbindelse med omtale av Obiora-saken.
Politimannen blir navngitt og identifisert med bilde gjentatte ganger i bloggen. I flere av innleggene får han skylden for at Eugene Obiora døde.
– I bloggen fremsettes det sterkt belastende beskyldninger mot en bestemt politimann som vi mener er ærekrenkende. Belastningene forsterkes ytterligere ved at bloggen også blir omtalt i media og dermed blir kjent for allmennheten, sa politimester Per M. Marum i en pressemelding.