Norge

Er du blitt koronasmittet på nytt? Du er langt fra alene.

Flere enn noen gang smittes nå av korona for andre gang. Her er fem spørsmål og svar om såkalt reinfeksjon.

Flere opplever nå å bli smittet av korona for andre gang. Det er fordi deltasmitte beskytter lite mot omikronsmitte, ifølge professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo (UiO).
 • Ole Alexander Saue
  Ole Alexander Saue
  Journalist

5 prosent av alle som ble smittet av omikron i forrige uke, har også tidligere hatt korona. Den nye varianten av koronaviruset synes å bry seg mindre om du tidligere har vært smittet.

Omikron har spredt seg i Norge siden november. Varianten tok over raskere enn noen annen tidligere variant. Forskere jobber fortsatt med å finne ut hvorfor den er så smittsom.

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser en ny omdreining i pandemien: Flere smittes på nytt.

Klar trend

Det er spesielt to grunner til at dette skjer akkurat nå.

 1. Det er mye smitte i samfunnet. Da øker også antallet som smittes på nytt.
 2. Omikron har tatt over. Den omgår immunitet.

Bare se her:

Det øker og øker

Siden pandemien kom til Norge, har det vært 3746 tilfeller med reinfeksjoner, altså at noen smittes på nytt, ifølge FHI. Hele 38 prosent av tilfellene har skjedd i løpet av de siste fem ukene.

Tallene øker kraftig uke for uke. Det vil de trolig også gjøre i ukene fremover. FHI venter høye smittetall som følge av omikron.

1. Hvorfor smittes du på nytt?

FHI har ikke nok data til å slå fast at det er større risiko for å bli smittet på nytt av omikron, skriver de. Men de viser til en sørafrikansk studie som antyder det.

Forklaringen ligger i omikrons mange mutasjoner.

 • Når du blir smittet, får du antistoffer.
 • Disse kjenner igjen viruset og hindrer at du senere blir smittet.
 • Omikron har mange endringer i den delen av viruset som viruset bruker for å trenge inn i kroppen din. Derfor har antistoffer fra deltainfeksjon lite effekt.

Deltasmitte beskytter ikke særlig mot omikronsmitte. Det forteller Anne Spurkland. Hun er immunolog og professor ved Universitetet i Oslo.

2. Hvor syk blir du?

– Mange er nok smittet uten å merke det noe særlig, sier Spurkland.

Har du vært smittet før, er du godt beskyttet mot alvorlig sykdom – uansett hvilken variant du har vært smittet av før.

Derfor bør vi ikke være for opptatt av smitte, mener hun. Sykdomsforløpet vil stort sett bli mildt. Det betyr at du ikke er så syk at du havner på sykehus.

– Men det er mulig at du havner noen dager i sengen med feber, sier Spurkland.

3. Kan du bli smittet av omikron flere ganger?

Det er svært lite sannsynlig, tror Spurkland. Det er mulig. Men smittes du av omikron, vil du trolig etterpå ha høy immunitet mot omikron. Altså antistoffer mot omikron, som vil hindre ny infeksjon med omikron.

– Det er ingen grunn til å tro noe annet, sier professoren.

– Viruset møter da et immunforsvar som er forberedt på akkurat omikron.

Den immuniteten vil vare lenge, tror Spurkland. Minst ett år.

4. Hva er den beste beskyttelsen?

En kombinasjon av smitte og vaksine gir best beskyttelse, tror FHI. De siste månedene har det dukket opp begreper som «superimmunitet» og «hybrid immunitet». Det får du av vaksine og gjennomgått smitte.

Har du vært smittet tidligere, vil du ha god beskyttelse med én vaksinedose. En ekstra vaksinedose for kort tid etterpå vil knapt ha effekt, tror Spurkland.

5. Kommer nye varianter og smitter oss på nytt?

Det kan skje. FHI var forberedt på at en variant som omikron kunne komme. Men vi vet aldri når den kommer. Derfor er det vanskelig å være forberedt.

Omikron sørger nå for at svært mange blir smittet. Da vil mange få god immunitet i fremtiden, spesielt mot alvorlig sykdom.

Det kan komme nye varianter som smitter oss, men siden de fleste er fullvaksinert eller tidligere smittet, vil få bli alvorlig syke.

– Etter min oppfatning er det lite sannsynlig med nye varianter som lager like store problemer i en immunisert befolkning, sier Spurkland.

Les også

 1. Ny vending med omikron: Nå kan strenge tiltak gjøre vondt verre

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Virus