Sykepleiestudent nektet å servere svinekjøtt på sykehjem
Å servere svinekjøtt og alkohol til beboerne ble for kraftig kost for den muslimske studenten. Ikke greit, mener Rådet for sykepleieetikk.
En muslimsk sykepleiestudent hadde nylig praksis på et sykehjem på Østlandet. Studenten ønsket å reservere seg mot å servere mat som inneholder svinekjøtt til beboere og pasienter, og ville heller ikke servere alkoholholdige drikkevarer.
Saken er først omtalt på sykepleien.no
Ville ikke skjenke de gamle hjemmebrygget øl
Studenten, som tar en bachelor i sykepleie, hadde praksis på et sykehjem der beboerne tilbys hjemmebrygget øl på søndager og innimellom øl og vin. Dette ønsket ikke sykepleierstudenten å delta i. Sykehjemmet tok kontakt med høyskolen som hadde utplassert studenten, og utdanningsinstitusjonen tok igjen kontakt med Rådet for sykepleieetikk.
- Studiet er attraktivt: 20 prosent flere vil bli sykepleiere
– Vi fikk denne saken der det kom frem at studenten ikke ønsket å servere svinekjøtt og alkohol på grunn av sin bakgrunn og religion, forteller Elisabeth Kjølsrud, leder av Rådet for sykepleieetikk.
Gjennom samtale med praksislærer og kontaktsykepleier kom det frem at studenten ønsket at det ble lagt til rette for at kolleger serverte beboere og pasienter svinekjøtt når vedkommende var på jobb.
Studenten ønsket heller ikke å bruke hansker under servering, noe som ville gjort at vedkommende slapp å komme i kontakt med svinekjøtt.
– En sykepleieoppgave å servere mat
Sykehjemmet der studenten jobbet strakk seg til å tilrettelegge for vedkommende i praksisperioden, men synes det hadde blitt svært problematisk å ansette en sykepleier med slike krav.
Rådet for sykepleieetikk skriver i sin avgjørelse at grunnlaget for sykepleie er respekten for det enkelte mennekets liv og iboende verdighet. De trekker frem at sykepleie skal bygge på barmhjertighet, omsorg og respekt for menneskerettighetene, og at autorisasjon omfatter dette grunnsynet.
- Allmennleger vil reservere seg: Ønsker ikke å sette spiral
– Å servere og tilberede mat til pasienter og beboere anses som en del av sykepleieres oppgaver, sier Elisabeth Kjølsrud.
- Les også:
Tror du kommunen kan ta formuen din om du havner på sykehjem?
Rådet mener at utdanningsinstitusjonen ikke kan utdanne studenter til en praksis som er på kollisjonskurs med sykepleiens profesjonsetikk.
Rådet mener også at studenter allerede på høyskolene må gjøres klar over at de ikke kan reservere seg mot denne type arbeidsoppgaver.
«Matservering bestående av alminnelig norsk mat gir ikke, og bør ikke gi rett til reservasjon. Religionsfrihet og respekt for livssyn, i denne sammenheng muslimsk tro, omfatter ikke matservering og er derfor ikke et omforent relevant argument i denne saken», skriver Rådet for sykepleieetikk.
Kastet bacon i søppelet
Saken har ikke tilknytning til Stovnerskogen sykehjem i Oslo, men også her har de hatt enkeltepisoder knyttet til religion og yrkesutfølelse.
Gurinder Kaur Bains er avdelingsleder ved sykehjemmet, som har 113 langtidsplasser, egen avdeling for rusavhengige og en skjermet avdeling.
- Det er svært sjelden sykepleier-, lege- eller lærerstudenter kastes ut av studiet: Av 100.000 studenter var bare 19 uskikket
– Vi hadde noen episoder der vi oppdaget at bacon ble kastet, og vi fikk forespørsel fra enkelte ansatte om å slippe å stelle mannlige beboere, forteller Bains.
– Da dette ble kjent for oss, ble det innkalt til allmøte med de ansatte der beskjeden var klar; de som ikke kan servere svinekjøtt, alkohol eller stelle beboere av begge kjønn, kan ikke jobbe hos oss.
Under ansettelsesintervjuer blir alle jobbsøkere informert om dette.
– Det er ikke noe problem hos oss nå, sier Bains.
Når sykehjem svikter: Udugelige og inkompetente ledere må stilles til ansvar | Tore Westhrin
Sykepleieforbundet: Vil skje igjen
Leder av Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, kjenner igjen problemstillingen og regner med at den vil komme opp igjen.
– Det er helt grunnleggende for en sykepleier at man skal behandle pasienter med omsorg og respekt. Når vi velger et slikt yrke er det viktig at vi møter hver enkelt pasient, uansett trosretning eller hudfarge, sier By, og legger til:
– Det betyr også at muslimske beboere på sykehjem skal få slippe å få svinekjøtt.
Bye mener norsk lov og sykepleieetikk må være det førende i slike dilemmaer og at det er viktig at en allerede i utdanningen forstår dette.
Statssekretær Lisbeth Normann, Helse og omsorgsdepartementet (HOD), er enig med Rådet for sykepleieetikk i at dette ikke gir grunnlag for reservasjon.
– Det er helt grunnleggende for helsepersonell å sette pasienten først. For eksempel kan ikke ansatte på et sykehjem på grunn av religion, nekte å pleie en pasient av motsatt kjønn eller nekte å hjelpe en pasient med å spise hvis maten inneholder svin, sier hun
Lov ikke å ville prøvesmake
Aftenposten har vært i kontakt med flere Oslo-barnehager samt kantineselskaper for å undersøke om reservasjon mot å være i kontakt med svinekjøtt er en kjent problemstilling. Det virker det ikke å være, dømt ut ifra disse samtalene.
– Hadde vi kommet i en situasjon der ansatte nektet å servere, hadde det vært en utfordring, men vi kjenner ikke til noen tilfeller. Vi har imidlertid kokker som ønsker å slippe å prøvesmake retter med svin, men dette løses uproblematisk i teamet de jobber i, sier Per Helge Nilsen, Konserndirektør Catering i ISS.
- Utdannes det nok institusjonskokker? Kommentar: Flere eldre vil trenge hjelp med maten, men hvem skal lage den?
- Er mannlige sykepleiere feminine? Kommentar: Mannen min er sykepleier, gjør yrkesvalget ham til en unormal mann?
- Påvirker yrket barneflokken? SSB-forskere lure på om mer heltid kan føre til at færre sykepleierne får tre barn