Norge

Norsk islamist drept i Syria

Den drepte er 25 år gamle Egzon Avdyli - en sentral person i det radikale islamistmiljøet i Oslo.

Talsmann Egzon Avdyli holdt en pressekonferanse på veiene av Profetens Ummah høsten 2012. Nå er han drept i kamp i Syria.
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

Norsk-albaneren ble drept i kamper i Syria, etter det Aftenposten får opplyst som bekreftet informasjon. Det var NRK som først meldte om saken.

25-åringen var inntil i fjor en profilert person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet, og del av den islamistiske gruppen Profetens Ummah.

I fjor skilte han lag med flere av de andre sentrale personene i Østlandsmiljøet og trakk seg unna offentligheten.

Sylo Taraku, generalsekretær i nettverket LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold), er en bekjent av Egzon Avdylis far. Han bekrefter overfor Aftenposten at familien er informert om dødsfallet.

Onsdag ettermiddag var Aftenposten i kontakt med Avdylis far. Han forteller at sønnen, etter det de har fått opplyst, ble drept i kamp mandag denne uken.

— Vi har det meget vanskelig nå, ikke minst med tanke på at vi har så lite informasjon om det som har skjedd, sier faren til Aftenposten.

Les mer:

Les også

«Vi må hindre at flere unge gutter reiser til Syria, som Egzon»

— 28-åring også drept

Ifølge Dagbladet skal også en 28 år gammel mann fra Bærum for kort tid siden ha blitt drept under trefninger mellom regjeringsvennlige soldater og islamistgruppen ISIL i Syria (se faktaboks).

28-åringen er etter det avisen erfarer registrert hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men norske myndigheter skal ikke ha hatt kjennskap til at han deltok i kampene i Syria.

Les også:

Les også

Norsk islamist drept i Syria

I over tre måneder

Etter det Aftenposten kjenner til skal Egzon Avdyli ha oppholdt seg i Syria i overkant av tre måneder. Dødsfallet omtales også av albanske medier.

Avdyli skal ha falt i strid, og ble etter det Aftenposten erfarer skutt og døde av skadene han ble påført. Det er fortsatt uklart hvor i Syria han skal ha blitt drept. Heller ikke Avdylis familie har informasjon om dette.

Familien jobber nå med å få mest mulig informasjon om omstendighetene.

Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

– Vi har ikke fått opplysninger om det angivelige dødsfallet, men vi pleier heller ikke å få det, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet.

Egzon Avdylis advokat ved tidligere anledninger, John Christian Elden, sier til Aftenposten at han kun er kjent med saken via mediene.

Les Harald Stanghelles kommentar:

Les også

«Det all grunn til å tro at dette trusselbildet dekker virkeligheten»

La ut nettvideo

Aftenposten har ved flere anledninger omtalt islamisten som nå blir meldt drept. Avdyli var svært aktiv på sosiale medier, blant annet under pseudonymet Abu Ibraheem.

I fjor vår omtalte Aftenposten en video Avdyli hadde lagt ut på YouTube og en av medieplattformene til den ekstreme islamisten Anjem Choudary og hans nettverk i Storbritannia

I videoen beskriver 25-åringen Vesten som vantro feiginger og anklager dem for å ha bombet uskyldige sivile i en rekke muslimske land.

Målet med bombingen var ifølge den norsk-albanske islamisten å holde islam nede.

Da Profetens Ummah i november 2012 inviterte pressen til et «oppvaskmøte», ledet Egzon Avdyli an.

— Vi driver ikke med radikalisering. Tvert i mot blir muslimene det dere kaller «radikalisert» på grunn av deres utenrikspolitikk, sa Avdyli den gang.

Se video fra pressekonferansen i november 2012:

Choudary-kontakt

I videoen som ble lagt ut på YouTube i fjor sa Avdyli at muslimer som er født og oppvokst i Vesten har fått nok av sekularisme, demokrati og det mannen omtaler som falsk frihet.

Egzon Avdyli lagde i fjor en over seks minutter lang video med islamistisk budskap og klipp fra Profetens Ummahs aktiviteter. Klippet ble lagt ut på flere islamistiske nettsteder.

Avdyli selv ville ikke bekrefte til Aftenposten at han hadde laget videoen og ønsket ikke å kommentere saken.Aftenposten snakket i forbindelse med saken i fjor vår med den profilerte britiske radikale islamisten Anjem Choudary. Han sier det var han som oppfordret Egzon Avdyli til å lage videoen, noe Avdyli benektet.

Egzon Avdyli ble i 2007 dømt for vold, i 2008 for tyverier og i 2009 for vold, trusler og underslag. I 2009 ble han i tingretten dømt for ran, men ble senere frikjent i lagmannsretten.

Les også:

Les også

Flere personer som har deltatt i borgerkrigen i Syria, har nå kommet tilbake til Norge

Over 50 har reist

I PSTs årlige trusselvurdering, som ble lagt frem av PST-sjef Benedicte Bjørnland og justis— og beredskapsminister Anders Anundsen i starten av mars, heter det at ekstrem islamisme fortsatt utgjør den mest alvorlige terrortrusselen i Norge.

Bjørnland sa under fremleggelsen at over 50 personer med tilknytning til østlandsmiljøet har reist fra Norge til Syria. Flere av dem er tilknyttet militante grupper, og ifølge PSThar en rekke personer vært i Syria i over et år.

Ifølge PST er de fleste som har reist til Syria unge menn uten tilknytning til Syria, men de slår fast at de også ser at enkelte konvertitter, kvinner og mindreårige har reist.

«Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i og trusselen fra dette miljøet» , skriver PST i trusselvurderingen.

Oslofjord-miljø

PST mener den økende trusselen i første rekke er relatert til et multietnisk miljø i Oslofjordområdet som består av unge menn vokst opp i Norge.

«Et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten i og trusselen fra dette miljøet» , skriver PST.

Ifølge PST er det ingen tydelig organisering av miljøet, men flere sentrale personer påvirker aktiviteten.

«Viktige aktiviteter i miljøet er radikalisering, rekruttering og reisevirksomhet til krigs- og konfliktområder. I tillegg ser vi en utstrakt pengeinnsamling som sannsynligvis går til ekstreme aktører i slike områder» , skriver PST i trusselvurderingen.

ISIL og al-Nusra

I slutten av februar sa generalløytnant Kjell Grandhagen, sjefen for Etterretningstjenesten i Norge, at rundt 40–50 norske statsborgere i Syria øker terrortrusselen mot Norge og norske interesser.

Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjefen for Etterretningstjenesten i Norge.

Grandhagen trakk frem Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) og Jabhat al-Nusra som de to mest aktive og ytterliggående organisasjonene, som også aktivt rekrutterer medlemmer fra vesten.— Begge har Al-Qaida-relasjoner og ambisjoner om å føre jihad i Syria og videreføre kampen mot vesten for øvrig, sa Grandhagen.

E-tjenesten mener at 40–50 personer med tilknytning til Norge pr. januar var eller hadde vært i Syria og søkt mot disse to organisasjonene.

— Vi er veldig bekymret for at disse organisasjonene også driver en bevisst ideologisk påvirkning og en opplæring som vil kunne øke muligheten for å gjennomføre terroraksjoner i Vesten på et senere tidspunkt. Vi har gode indikasjoner på det, sa Grandhagen.

« Trening og deltagelse i krigshandlinger kan forsterke intensjonen om og kapasiteten til å gjennomføre terrorhandlinger og senke terskelen for bruk av vold», skrev e-tjenesten i rapporten.

Dette bildet ble postet på en islamistisk nettside i januar i år, og skal vise ISIL-krigere som marsjerer i Raqqa i Syria.