Norge

Kartlagt: Da Europa virkelig hadde et flyktningproblem

Flyktningkriser er ikke noe nytt. Situasjonen i Europa sommeren og høsten 1945 var adskillig vanskeligere enn dagens strøm av migranter.

displacedpersons_doc6mqy3f64r9k1nhnsl2hh-JrekWtJpsj.jpg

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

Bare i Tyskland var det ni millioner mennesker som måtte hjelpes hjem. I hele Europa var minst dobbelt så mange på flukt. De aller fleste var i totalt utbombede områder, der også de fastboende slet med å finne mat, vann og tak over hodet.

Allerede i mai 1945 trykket Life Magazine kartet over hvor flyktningene i Tyskland befant seg og hvor de egentlig hørte hjemme. Hver «mann» representerer 50.000 mennesker, omtrent som Lillehammer og Molde tilsammen. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det var for de 2,4 millioner russerne å begynne turen hjem gjennom det fullstendig ødelagte Øst-Europa.

De 1,5 millioner polakkene skulle hjem til et land som hadde vært i krig siden 1939, hvor de krigførende gjorde alt de kunne for å ødelegge landet.

Måtte gå, men hvor?

Millioner av mennesker hadde bare ett alternativ, de måtte begynne å gå. Andre hadde ikke lenger noe hjem å gå til, særlig gjaldt det mange jøder som i stedet ble plassert i leirer. Den 1. oktober 1945 overtok FNs organisasjon UNRRA. Men det var fortsatt behov for militær hjelp, ikke minst transporttjenester.

For seierherrene var alle «displaced persons» et enormt logistisk problem. De måtte ha mat og om mulig transport hjem. Det ble opprettet store leirer rundt i Europa. Der forsøkte man å lage oversikter og arkiver over hver enkelt, hvem de var, hvor de hadde vært, hvor de skulle og om de hadde familie.

Ingen trygghet lenger frem

De fleste «DPs», som de ble kalt, ble sluppet ut av konsentrasjons— og arbeidsleirer. Men det var også mange flyktninger. Da Den røde armé marsjerte vestover, løp ryktene om brutalitet og voldtekter foran dem.

I oversiktene over mennesker på flukt hopper man vanligvis over tyskerne. Millioner av dem befant seg i tidligere okkuperte land, og de møtte liten velvilje.

Den ferskeste beskrivelsen av kaoset for 70 år siden, er i boken År null av Ian Buruma.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kartlagt»-artikler om kart og krig:

Barneminne dokumenterer massakre

Armenerne før massakren

Dagen etter freden

Les mer om

 1. Kartlagt

Kartlagt

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nye tall fra FN: Rekordmange mennesker på flukt

 2. SID
  Publisert:

  I Syria vokser det frem en generasjon uten utdanning. Hvem skal bygge landet? | Gjermund Clausen-Bekkelien

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Nærhet i kilometer gjør det ikke moralsk riktigere å hjelpe i Moria enn i Jemen

 4. DEBATT
  Publisert:

  Flyktningpolitikken må legges om

 5. DEBATT
  Publisert:

  Dette er ikke tidspunktet for irrasjonell, nasjonalistisk politikk

 6. VERDEN
  Publisert:

  Ny rekord: 65 millioner mennesker på flukt