Norge

Flyktningene får tips om Norges-ruten på Facebook

Strømmen av asylsøkere over grensen i Finnmark skyldes at ryktet om en billig og sikker rute til vest-europas sprer seg på Facebook

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Hittil i år har det kommet nesten 1300 migranter og flyktninger til Storskog grensestasjon utenfor Kirkens. Russiske regler forbyr å passere grensen til fots, derfor bruker asylsøkerne sykkel. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

  • Thomas Olsen

På tre dager denne uken har 259 asylsøkere syklet over grensen fra Russland til Finnmark. Den kraftige flyktningbølgen fra nord har sprengt mottakskapasiteten i hele Nord-Norge.

Og lite tyder på at den arktiske flyktningruten gjennom Russland og over Storskog i Øst-Finnmark vil bli mindre benyttet.

Snarere tvert imot. Syrere forteller til danske Berlingske at ryktet om den billige og sikre ruten spres på nettet— særlig på Facebook, der flyktningene deler tips og triks for å komme inn i Europa.

Sprengt kapasitet i Kirkenes:

Les også

Hver 5. asylsøker kommer nå via den arktiske flyktningruten

Bakgrunn:

Familien, som flyktet fra Homs, har bodd i Russland siden 2013, men forteller om tøffe forhold for asylsøkere der. Familien reiste kun fire dager etter de fikk hørte om Norges-ruten via Murmansk og Nikel.

— Hvis man som flyktning arbeider i Russland, får man halve lønnen av de andre får som jobber samme sted. Alt er dyrt i Russland, og lønnen er veldig lav, forteller Seenas søster, Massar.

Først dro faren og to døtre til Norge. Da de var kommet sikkert frem, fulgte moren, den yngste datteren og storebror etter.

Justisministeren vil sende dem tilbake:

Les også

Anundsen vil sende ut asylsøkere med opphold i Russland

En jente triller kofferten sin inn i det midlertidige mottaket på Storskog grensestasjon, som takket være Facebook og nettfora blitt en travelt grensepassering for flyktninger som vil søke asyl i Europa. Foto: Meek, Tore

Russland vil ikke stramme inn— Kanskje de synes Vest-Europa er et mer økonomisk profitabelt sted å bo. I Russland må de jo jobbe for føden, mens de får penge og velferdsytelser i Vesten uten å, gjøre noen for det, sier Russslands generalkonsulat i Kirkenes, Sergej Skatunovskij-Bjurno om syrerne som nå forlater sin flyktningtilværelse i Russland for Norge.

Generalkonsulen avviser overfor danske b.dk det kan komme russiske tiltak for å begrense asylstrømmen over grensen til Norge.

— Hvis flyktningene ønsker å reise et sted, vil det ikke være politisk korrekt å stoppe dem. Hvordan skulle vi kunne stoppe dem? Vi kan ikke gjøre noe. Det her er den letteste ruten inn i Europa. Det er derfor de kommer denne veien, sier Skatunovskij-Bjurno.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa