Norge

Cappelens sønn: Fikk høre om Jensen som tiåring

– Han har jo drevet en spennende virksomhet, forklarte Gjermund Cappelens 29 år gamle sønn da han onsdag vitnet i Oslo tingrett. Han bekreftet at han alt som gutt hadde hørt at faren fikk hjelp av en politimann.

Gjermund Cappelens sønn forklarte i Oslo tingrett onsdag at han alt som tiåring fikk høre om politimannen Eirik Jensen, som hjalp faren hans. Lise Åserud, NTB scanpix

 • Håkon Letvik

Den 29 år gamle sønnen til Gjermund Cappelen ble fulgt inn i rettssalen av fengselsbetjenter og politifolk, siden han for tiden soner en dom på ett og et halvt års fengsel. Den dommen fikk han sist sommer for å ha fraktet penger for sin far til utlandet.

Retten trodde på hans forklaring om at han ikke visste at pengene stammet fra narkotikavirksomhet. Han forklarte i retten at han alt som smågutt var vant til at det fløt tusenlapper overalt rundt faren.

– Kontakten med min far i beste fall vært sporadisk. Det er sårt å snakke om, forklarte 29-åringen. Han gjorde det klart at han ikke hadde mye lyst til å snakke om hverken det ustabile forholdet til faren sin eller om farens narkotikavirksomhet.

 • Aktor ville dømme sønnen til fire og et halvt års fengsel for transport av narkotikapenger.

Hadde bare sporadisk kontakt med sin far

Sønnen bodde hos sin mor og sin stefar til han var 18 år gammel, og hadde bare sporadisk kontakt med sin biologiske far, også i voksen alder.

29-åringen forklarte at han ikke visste om farens omfattende pågående virksomhet, og at det han hørte var bruddstykker om hendelser som hadde skjedd tidligere.

– Det er helt sykt

– Det er helt sykt, det er slike hendelser man ser og hører om på film – at kriminelle betaler politiet for bistand. Jeg har ingen tro på at dette er løgn fra hans side, sa vitnet.

– Hvorfor tror du på det, spurte Spesialenhetens aktor Kristine Schilling.

– Man stoler på faren sin, selvfølgelig. Jeg.har aldri kommet på en grunn som gjør at han skulle ha funnet på den historien til meg.

– Du ser ikke noen grunn til at det ikke skulle være sant?

– Nei.

Aktor Schilling leste opp fra to forklaringer sønnen har gitt våren 2014, det første etter at han hadde sittet i varetekt og i isolasjon etter at han ble pågrepet 19. desember 2013, med 3,4 millioner i kontanter som han skulle kjøre ut av landet for sin far.

Fikk alt som gutt høre om politimannen

I avhørene bekreftet Cappelens sønn at han alt som gutt hadde fått høre at faren samarbeidet med en politimann, og at denne politimannen også fikk betalt pr. kilo hasj som ble smuglet inn til landet. I voksen alder forsto han det slik at faren har vært helt avhengig av denne politimannen.

Navnet på politimannen ble sagt jevnlig, forklarte sønnen i avhør med Spesialenheten.

I tingretten hadde sønnen problemer med å huske akkurat når han hadde hørt alt om farens virksomhet, men han bekreftet det han tidligere har forklart i avhør med Spesialenheten.

– Jeg kan ikke si om jeg var 15, 20 eller 25 år da jeg hørte dette. Det var alltid snakk om virksomhet som hadde vært. Men Jensen ble nevnt jevnlig, også min mor, stefar og jeg tror også min farfar visste hvem han var. Han var jo også en viktig og hjelpsom person i min fars liv, sa sønnen, med henvisning til at Jensen har hjulpet Cappelen i perioder med store rusproblemer..

– Politimannen fulgte med og varslet

I avhør forklarte han at han fikk inntrykk av at politimannen fulgte med og varslet slik at faren ikke skulle få problemer. Og han oppfattet det slik at politiet ikke ville følge med på farens forretninger, og at det bare var Tollvesenet som ville gjøre det her til lands.

Sønnen har i avhør forklart at han husker to konkrete saker med innførsel av hasj, hvor politimannen hadde hjulpet til og fått faren ut av trøbbel. Han hadde lenge tenkt på at samarbeidet mellom faren og politimannen en dag kom til å bli offentlig kjent. Han forklarte også at han visste at de to ikke snakket sammen på telefon, og at faren var politimannens informant.

– Hvorfor reflekterte du slik, ville aktor Schilling vite.

– Det er vel strengt tatt den eneste måte en politimann kan legitimere kontakt med en kriminell, at han er hans informant, svarte 29-åringen.

Cappelens sønn innrømmer heleri av 3,4 millioner Da Gjermund Cappelen i 2010 ble tatt av politiet på Maldivene og satt i varetekt på grunn av befatning med heroin, ringte han sin sønn.

– Han ville at jeg skulle komme med penger så han kunne kjøpe seg ut av fengselet, eller husarresten, sa sønnen, som hadde reist av sted med 200 000 kroner.

Dommer Kim Heger ville vite om sønnen skjønte at faren drev med narkotikavirksomhet.

– Det har alltid blitt fortalt til meg som om det var en del av fortiden. Og ja, da ble det fortalt at det var narkotikavirksomhet.

– Hva med samarbeidet med politimannen?

– Det fikk jeg høre helt fra 90-tallet. Og det var en pågående geskjeft.

Varm klem på vei til cellen

Da retten skulle heves onsdag, reiste Cappelen seg fra tiltalebenken, og sønnen ble fulgt ut gikk bort til sin far og de to ga hverandre en sterk omfavnelse.

Rettssaken fortsetter torsdag med avhør av flere sentrale politifolk i Asker og Bærum. De skal blant annet forklare seg om mislykket og avbrutt spaning på Cappelen, som skal ha blitt advart.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken
 2. Hasj

Eirik Jensen-saken

 1. NORGE

  Fortsatt varetekt for Eirik Jensen – anker til Høyesterett

 2. NORGE

  Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

 3. NORGE

  Ingen fengslingsavgjørelse for Eirik Jensen i dag

 4. KOMMENTAR

  Den største politiskandalen i fredstid er et faktum

 5. POLITIKK

  Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

 6. NORGE

  Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel