Få minutter etter at politiet har rigget til laserkontroll, spres advarsler på sosiale medier

300.000 nordmenn bruker varslingstjeneste for å unngå politikontroll. Politiet sier tjenesten beskytter de kriminelle.

Video DokumentarSe flere →
 1. Taxiderman

  Sørgende dyreeiere valfarter til Alberto med døde katter, hunder og papegøyer. Han er en av få taksidermister som spesialiserer seg på å stoppe ut kjæledyr. Men kjærligheten til det makabre uttrykkes også gjennom provoserende og absurde skulpturer laget av dyrerester. Vi advarer om sterke scener. (Regi: Rossella Laeng)
 2. Turning man

  Utdannet sivilingeniør, høyttaleroppfinner, danser og fullblods 68-er. Jürgen Leppert, kjent som «Der Dreher» (Turning Man) – går stadig mot strømmen. Han er et levende bevis på at man aldri er for gammel for et skikkelig rave. (Regi: Robin Trouillet)
 3. Voguing with Beethoven

  Høykultur møter subkultur i denne filmen om identitet og tilhørighet. I hovedrollene: Det Norske Kammerorkester og Oslos ballroom community. (Regi: Emilie Norenberg)
 4. Baghdad on fire

  I 2019 marsjerer en hel generasjon irakere i gatene i håp om å gjenvinne landet sitt. Ungdomsprotestene møtes med kuler og tåregass. 600 mennesker mister livet. For Tiba (20) blir prisen for revolusjonen som aldri kom, svært høy. (Produsert av Integral film. Regi: Karrar al-Azzawi)
 5. Lykkejegerne

  Ifølge spanske myndigheter bor det om lag 50.000 nordmenn i Spania. Hva tenker de selv om å reise til et fremmed land i jakten på et bedre liv? (Produsert av Folkefiender v/ Kristoffer Sindre Vittersø. Regi: Runar Sørheim)
 6. Dokumentar: «The business of birthcontrol»

  P-pillen revolusjonerte likestilingsskampen på 60-tallet. Men det komplekse forholdet mellom hormonell prevensjon, kvinnehelse og frigjøring har en mindre kjent skyggeside: Fysiske og psykiske lidelser, dødsfall og et rasistisk arvegods. (Regi: Abby Epstein)
 7. Dokumentar: «Jackson»

  Det «rosa huset» i Jackson var lenge den eneste abortklinikken i Mississippi og episenteret i den amerikanske abortstriden. Ansatte og støttespillere strittet imot, mens politikere og religiøse fanatikere sloss for å få den stengt. Høyesteretts reversering av Roe v. Wade satte en endelig krok på døren, men den samme kampen pågår nå i hele landet. Emmy-vinner Maisie Crows dokumentar er et sterkt og urovekkende innblikk i konflikten og konsekvensene den har for kvinner i USA.
 8. Dokumentar: Stemmeskiftekoret

  Mange tenåringsgutter slutter å synge idet de kommer i stemmeskiftet. For å sikre rekrutteringen til mannskoret har Stockholms guttekor derfor startet stemmeskiftekoret. Et midlertidig fristed hvor det er greit å synge litt surt. (Regi: Martina Carlstedt og Ina Holmqvist.)
 9. Dokumentar: «Fordi verden aldri stanser»

  Kveldsnyhetene på TV er forventet å være en betryggende autoritet. Men er det egentlig noe mer enn en forestilling? Et show? (Regi: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck.)
 10. Dokumentar: Utløpsdatoen

  Etter åtte år med ALS har han fått nok. Men i en verden lammet av pandemi er det lettere sagt enn gjort å be om hjelp til å dø. Derfor tar Steve inn på hotell for å leve ut sine siste dager slik han selv vil. (Regi: Joris Cottin)
 11. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 • Hanna Gjelsvik Berg

På telefonen dukker pushmeldingene opp:

«Fartskontroll på Lørenskog: Ved Fjellsrud skole på Fjellhamar, har de laser og gjemmer seg!» og «Observasjon ved Oppegård: Politiet snoker rundt på Tårnåsen senter».

Tar risiko på andres vegne

Appen «fartskontroller» er den mest populære innen varsling av politiaktivitet. Det er en kollektiv tjeneste der alle som bruker appen kan melde inn tips om pågående kontroller, som så dukker opp som en pushmelding på telefonen til brukerne. Så mange som 300.000 nordmenn har lastet ned appen, og målet er å unngå kontroll og regulering.

Hvem er det som benytter seg av denne tjenesten? I videoen ovenfor blir vi med bilentusiaster fra Ski på en kjøretur.

Tjenesten beskytter kriminelle

I 2015 var 22 prosent av dødsulykkene forårsaket av rus. Ruskjørere er de første til å unndra seg kontrollen.

– Vi opplever ukentlig at vi tar ruskjørere før noen varsler om kontroll. Men med varslingstjenestene, uteblir også ruskjørerne, forteller Rune Kaspersen i utrykningspolitiet Øst og Innland.

Se hele reportasjen øverst i saken.