Styrtet russisk helikopter funnet på 209 meters dyp utenfor Barentsburg

Helikopteret som styrtet utenfor Barentsburg, er funnet på havbunnen. De åtte personene som var om bord, er antatt omkommet.

Det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag, fotografert på 200 meters dyp.

– Vraket av det savnede russiske helikopteret er etter all sannsynlighet lokalisert på 209 meters dyp, opplyser Hovedredningssentralen (HRS). Helikopteret forsvant torsdag under innflygningen til Barentsburg.

Det er en sonar fra forskningsskipet G.O. Sars som har gjort funnet, rundt 2,1 kilometer nordøst for Heerodden. Skipet ble omdirigert til Svalbard fredag for å delta i redningsaksjonen.

«Polarsyssel» og KV Barentshav har deltatt i letingen etter det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag. Bildet er tatt fredag nord for Kap Heer.

Sysselmannen overtar

Den fjernstyrte undervannsfarkosten Hugin er blitt sendt ned i dypet og har tatt bilder av det som etter alt å dømme er helikopteret.

Turen tok en dramatisk vending for turistene ombord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Båten er her med på letingen etter helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix

– Det som skjer nå, er at redningsaksjonen avsluttes og går over til å være et søk etter antatt omkomne i regi av politiet. Det blir Sysselmannen som leder arbeidet lokalt, sier redningsleder Frode Iversen i HRS til NTB.

Sysselmann på Svalbard Kjerstin Askholt opplyser at det arbeides med å skaffe et fartøy fra fastlandet som kan heve helikopteret.

– Vi har utarbeidet en plan for søk etter omkomne. Vi vil bruke de ressursene vi har tilgjengelig. Det inkluderer de russiske mannskapene som kom til Svalbard med fly i natt, sier hun.

Omfattende søk

Helikoptervraket ble funnet i et området hvor det tidlig i leteaksjonen ble observert luftbobler på havbunnen med sonar. I dette området ble det også funnet flybensin på overflaten.

Et russisk Mil Mi-8 helikopter av denne typen er funnet utenfor Svalbard.

Store ressurser har deltatt i redningsaksjonen de siste dagene, deriblant Sysselmannens skip Polarsyssel, kystvaktskipet Barentshav, flere helikoptre og fly.

Natt til søndag landet også en russisk delegasjon på 40 personer for å bistå i arbeidet.

– Vi hadde et godt og konstruktivt møte med dem like etter landingen klokken 01.30. Sammen fortsetter vi planleggingen av hvordan vi best kan benytte de ressursene og mannskapene russerne stiller med. Russiske mannskaper er nå om bord på Polarsyssel sammen med våre folk og vil dra til området utenfor Heerodden, sier Askholt.

Det er forskningsskipet G.O. Sars som har lokalisert helikopteret med sin sonar.

Forsvant torsdag

Alle de åtte som var om bord i helikopteret, var russiske statsborgere. Helikopteret var sist i kontakt med lufttrafikktjenesten i Longyearbyen klokken 13.06 torsdag, da det ble bedt om å kontakte den russiske helikopterbasen på Kap Heer.

Siden har ingen hørt fra helikopteret. Det er heller ikke kommet noen signaler fra nødpeilesenderen.

Helikopteret eies av selskapet Convers Avia som opererer for det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol i Barentsburg.