Norge

Drapsdømte i Monika-saken har ombestemt seg, vil likevel ha ny rettssak

Drapsdømte Donatas Lukosevicius har skaffet seg ny advokat og vil likevel anke. Jusprofessor sier det ikke holder hvis han bare har ombestemt seg.

Donatas Lukosevicius ble dømt til 18 års forvaring for drapet på datteren til sin tidligere samboer.
 • Ørjan Torheim

Det skriver Bergens Tidende.

Monika-saken tok en overraskende vending fredag. Tirsdag trakk drapsdømte Donatas Lukosevicius anken til lagmannsretten. Lukosevicius har nå ombestemt seg og har skaffet seg ny advokat.

Det var TV2 som første meldte dette. Det er uklart hva som vil skje nå.

Lukosevicius’ tidligere forsvarer, advokat Aasmund Sandland, er nå ute av bildet. John Christian Elden bekrefter til BT at han har fått melding om at han er ny forsvarer.

Dømt til forvaring

Lukosevicius ble dømt i Nordhordland tingrett for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i hennes hjem på Sotra i 2011. Dommen lød på 18 års forvaring og ble anket til lagmannsretten.

I Gulating lagmannsrett var det satt av seks uker til saken, som skulle starte 6. februar.

Tirsdag trakk Lukosevicius anken.

Advokat John Christian Elden er ikke tilgjengelig for samtale fredag ettermiddag. I en tekstmelding til BT skriver han likevel dette: «Jeg vet ikke noe om saken ennå ut over at lagmannsretten har oppnevnt meg som forsvarer på siktedes begjæring. Han har opplyst at han ikke har trukket noen anke. Hva som skjer får vi komme tilbake til etter helgen.»

Professor i strafferett Asbjørn Strandbakken

Jusprofessor: Må se på gyldigheten

Advokat Elden opplyser til BT at det er 14 dagers ankefrist på hevingskjennelsen som ble avsagt den 24. januar i år.

Det vil si at han og Lukosevicius har elleve dager på seg til å forberede en anke.

Professor i strafferett ved Universitetet i Bergen, Asbjørn Strandbakken, sier dette om Lukosevicius’ muligheter til å få saken opp for retten igjen likevel:

– Det man må se på er om hans begjæring om å heve saken er gyldig som viljeserklæring. Det vil blant annet si om han trakk saken frivillig, ikke var utsatt for press og at han var klar over konsekvensene.

– Han er funnet tilregnelig, har det noe å si?

– Ja, det har det. Pluss at han er blitt bistått av advokat. Begge deler er blant det man må vurdere, hvis han nå vil overprøve hevingskjennelsen. Og det er eneste måten han nå kan få saken opp igjen på, ved å få ugyldiggjort den kjennelsen, sier Strandbakken.

– Har det skjedd før?

– Det finnes helt sikkert eksempler på det, ja. Men jeg vet ikke om det har skjedd i drapssaker, sier Strandbakken.

– Holder det å ombestemme seg?

– Nei. Den problematikken har vært oppe i forbindelse med vedtagelse av forelegg. Selv om det blir saker med en helt annen alvorlighetsgrad, er det likevel en rettslig parallell, sier jusprofessoren.

Strandbakken sier det er viljesteorien i norsk rett som styrer dette rettsfeltet.

– Regelverket trenger ikke være så vanskelig, men det blir en kombinasjon av sivil rett og strafferett.

– Klientforholdet er avsluttet

Advokat Aasmund Sandland var Lukosevicius’ forsvarer i tingretten, der det kom drapsdom. Han er svært ordknapp i første del av samtalen med BT fredag.

– Jeg kan ikke kommentere dette nå. Jeg har gitt en redegjørelse for statsadvokaten og lar det bli med det, sier han innledningsvis.

– Oppfatter du at du er vraket som forsvarer?

– Jeg har ikke noen bemerkninger til det. Mitt klientforhold til ham er avsluttet. Det varte til ankesaken ble hevet; da var ikke jeg lenger formelt hans advokat, sier Sandland.

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, uttrykte lettelse da hun fikk vite at hennes tidligere samboer hadde godtatt drapsdommen fra tingretten. Nå vil han likevel ha ny rettssak.

Gulating lagmannsrett avsa tirsdag denne uken kjennelse om at ankesaken i Monika-saken heves. Hevingskjennelsen var basert på et brev fra Sandland om at Lukosevicius trekker anken, et brev datert onsdag 18. januar.

– Det var ingen tvil om at han ville trekke anken da brevet ble sendt?

– Nei, nei, svarer Sandland, som medgir at han er overrasket over vendingen nå.

– Det ble innlevert en anke, og så ble den trukket.

– Tar til etterretning

– Du kjenner ham jo litt. Hva tror du kan ligge bak denne angivelige snuoperasjonen?

– Det har jo vært relativt krystallklart at han ville heve saken. Jeg har ingen formening om hvorfor han har endret standpunkt nå.

Ifølge Sandland finnes det ikke noen «oppsigelse» av klientforholdet mellom ham og Lukosevicius. Til BT skriver advokat Elden at han fikk kopi av Lukosevicius’ henvendelse til retten.

«Jeg vet ikke hva retten bygger hevingen på, og har bedt om å få det oversendt så jeg kan vurdere saken», skriver Elden til BT.

Statsadvokat Benedicte Hordnes under rettssaken mot den 34 år gamle mannen som ble dømt for drapet på Monika (8).

Statsadvokat Benedicte Hordnes sier til TV2 at hun forholder seg til erklæringen de fikk tidligere i uken, som betydde at den forvaringsdømte mannen trakk anken og dermed godtok dommen fra tingretten. Hun sier at hun ikke uten videre tror at saken nå kan omgjøres etter først å ha frafalt anken.

– Jeg synes det er fryktelig uheldig at dette nå blir en prosess som skaper tvil for Kristina Sviglinskaja sin del, sier Hordnes til TV 2.

Hun kjenner ikke til at dette har skjedd tidligere.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5