Norge

- Det er utrolig arrogant

Småbarnsmødrene Marthe Valle (30) og Evy Kasseth Røsten Haga (34) vil ikke ta seg sammen som Marthe Krogh oppfordrer til.

Marthe Valle måtte lese artikkelen til Krogh flere ganger for å forsikre seg om at det stemte det hun leste. Evy Kasseth Røsten Haga sier at ikke alltid er så enkelt å få trent i en hektisk hverdag. Foto:
  • Lina Leth-olsen

_**Aftenposten beklgager ovenfor Marte Krogh.

Vi ser at vi i denne saken har tolket Marte Kroghs utsagn til bladet Mamma feil. Aftenposten beklager å ha tolket utsagnet «man må jo bare ta seg sammen» til å bety at Marte Krogh løfter en pekefinger mot andre kvinner, uten å spørre henne om det var det hun mente. Krogh sier hun ikke mente dette slik, men at utsagnet kun var ment som en refleksjon hun gjorde i forhold til seg selv.**_

Fiolinist Marthe Krogh sier i et intervju med magasinet Mamma at småbarnsmødre må ta seg sammen og trene mer. Krogh er gift med finansmannen Jan Haudemann-Andersen, er hjemmeværende mor, har au pair og vaskehjelp.

Mange mødre reagerer kraftig på Kroghs uttalelser og VG Nett tok opp debatten.

— Tenk så mange som er nødt til å jobbe åtte til fire. I de fleste liv er det ikke rom for å ta seg sammen, slik Marte Krogh mener at mødre skal gjøre. Det er en alvorlig overgripende oppfordring for mange, sier Eli Rygg til VG Nett.

- Fjernt fra min virkelighet

Også andre kjendis-mødre reagerer. Artist Marthe Valle sier til adressa.no at hun måtte lese artikkelen flere ganger for å forsikre seg om at det stemte det hun leste.

— Det var en del uttalelser der som var helt fjerne fra min virkelighet, sier hun.

«- Mange av venninnene mine har ikke hjelp, eller, de har selvfølgelig vaskehjelp, men ikke hjelp med babyen, sier Krogh til Mamma.»

Valle er alenemor til Sarah på snart fire år, sykepleierstudent og musiker. Det er måten Krogh formulerer seg på som provoserer Valle mest.

— Akkurat som om det er en selvfølge at alle har vaskehjelp. Jeg vet ikke hva slags verden hun lever i, men jeg er takknemlig for at livet mitt ikke er sånn.

- Er stolt over livet mitt

Valle sier at det aldri kunne ha falt henne inn og fortalt andre småbarnsmødre hva de burde gjøre i en så hektisk periode i livet.

— Det er utrolig arrogant, men hun vet kanskje ikke bedre. Å lese hennes perspektiv på ting gjør meg bare mer stolt over hvordan jeg håndterer livet mitt. Jeg har konstant dårlig råd og dårlig tid, men det er noe med å ha integriteten i behold og kjenne på følelsen av å fikse ting selv, sier Valle.

Hun understreker at folk må få leve som de vil, og om man har materielle muligheter til å få hjelp så er det bra.

— Men man burde være forsiktig med å snakke om selvfølgeligheter og fortelle andre mødre hva de bør gjøre, sier Valle.

- Man må prioritere

Skuespiller Evy Kasseth Røsten Haga (34) fra Malm i Nord-Trøndelag er mor til Ylva (1), Heine (2), Vetle (10) og bonusmamma til Lukas (12).

— Det sier seg selv at med fire barn så må man prioritere. Jeg skulle gjerne ha trent mer, men jeg har valgt det livet jeg har, og må stille opp for ungene mine, sier hun til adressa.no.

Mange av venninnene mine har ikke hjelp, eller, de har selvfølgelig vaskehjelp, men ikke hjelp med babyen», Marthe Krogh til Mamma

Hun har likevel valgt å skaffe seg en personlig trener for en periode og vaskehjelp hver fredag. Noe hun i utganspunktet aldri trodde hun skulle gjøre.