Norge

22.7.2011 overlevde hun Utøya. 22.7.2012 fødte hun hun Iben

Gravid fulgte Regitze Schäffer Botnen (18) rettssaken mot Anders Behring Breivik.

 • Wenche Fuglehaug
  Journalist

Regitze redder sitt liv på Utøya. Året etter, nøyaktig på dagen 22. juli, gir hun liv til datteren Iben.

Historien er like vakker, sterk og unik som den unge kvinnen som sitter foran meg med babyen i sin favn. Alle nyfødte er vidunderlige, men Iben er et under.

— 22. juli var ikke en dato jeg ønsket å føde på. For meg vil alltid denne datoen handle om sorg, smerte og død. Iben er jo alt det andre; lys, glede, fremtid og nye muligheter.

Les også

Til minne om mennesker som lyste

Tøffere

Det siste året har Regitze Schäffer Botnen vært på en personlig og dramatisk reise. Hun var en hårsbredd fra døden, så venner bli skutt og såret. Sto i det mørkeste og verste, for så igjen å få fotfeste, oppleve kjærligheten og bli mor.

— Det som skjedde på Utøya forandret meg på mange måter. Jeg planla ikke å få barn så tidlig, men når det ble sånn, var det en helt riktig avgjørelse. Jeg var så nær døden, og jeg er blitt ekstra glad i livet og setter pris på de sjansene jeg får.

— Hva er den største forandringen?

— Jeg er blitt flinkere til å sette grenser og følge min egen magefølelse. Jeg er blitt tøffere, og mer hissig. Generelt er jeg også mer skeptisk til mennesker, spesielt mot dem som forsøker å føle med oss som var på Utøya og skal prate om det hele tiden ...

Unnslapp kulene

Det er en bitende kald førjulsdag i Drøbak. Regitze og Iben møter oss på kafé. Den lille sover, pludrer, spiser. Julenissen er i gatene, faklene brenner, trærne er grønne. Den lave solen skaper et magisk lys.

Det er idyll.

Det var det ikke 22. juli i fjor da Regitze var på Utøya for aller første gang. Regitze var på teltplassen da gjerningsmannen begynte å skyte. Hun var den siste av en gruppe på 14 som nådde et gjemmested i en hulesprekk i fjellet.

Behring Breivik skjøt og skjøt, men bommet på Regitze. Hun reddet livet.

Etter hvert kom hverdagene tilbake på et vis. Regitze har hatt konsentrasjonsproblemer som mange andre, men har fått hjelp og oppfølging av psykolog.

Så ventet rettssaken mot mannen som drepte 77 mennesker og som ble dømt til 21 års forvaring.

Les også

Her er hele dommen mot Anders Behring Breivik

Punktum

— Jeg bestemte meg for å være til stede under rettssaken, og er glad for at jeg fikk med meg seks dager, selv om det var slitsomt. Det var godt og sterkt å høre vitnene fortelle sine historier. Det var så mye jeg selv hadde glemt, men litt etter litt falt brikkene på plass, også min historie.

— På en måte var rettssaken et punktum for meg fordi færre pratet om 22. juli og gjerningsmannen. Men jeg klarer aldri å legge hendelsene bak meg.

I sal 250 i Oslo tinghus så hun Anders Behring Breivik for første gang. Hun så ham aldri på Utøya, bare hørte ham.

— Jeg kjente igjen stemmen hans som veldig lys, og så var han liten og litt lubben. Han er et menneske jeg ikke lenger er redd for. Jeg frykter ham ikke og vet han aldri igjen kan gjøre meg noe vondt.

Egentlig skulle Regitze gått i tredje klasse på Ås videregående skole i dag og snart vært russ. Men 17 ½ år gammel oppdager hun er gravid. Hun og kjæresten Angelo bestemmer seg for å beholde barnet.

Fødte 22. juli

I sommer nærmet det seg både ett års-markeringen for tragedien – og fødsel. Den 22. juli hadde hun planlagt å reise til Utøya sammen med Angelo for å vise ham øya.

— Det var ti dager igjen til termin, men da jeg våknet den morgenen forsto jeg at noe var på gang, det var rier.

Det skulle bli en lang dag og kveld på sykehuset. Ennå er det to timer igjen av 22. juli 2012. Klokken 21.55 den søndagen gir Regitze liv, Iben fødes.

— At fødselen skjedde 22. juli er tilfeldighet, ingen skjebne.

Regitze har ikke lagt fremtidsplaner. Første mål er å fullføre videregående. Etter Utøya har Regitze fortsatt problemer med å stole på folk, noe som gjør morsrollen ekstra meningsfull.

— Det er så godt å være mor og vite at du har dette mennesket som ikke vet hva ondskap er. Iben er hundre prosent ærlig og det er godt å ha hennes uskyld. Hun er så snill, og vil ingen vondt.

— Er det overveldende med alt ansvaret?

— Jeg er veldig lykkelig, og har funnet roen med Iben. Før hadde jeg bare meg selv å ta vare på. Nå er Iben her og jeg synes det er fint å ha ansvaret for henne. Jeg føler meg både hel – og som en helt, smiler Regitze.

wenche.fuglehaug@aftenposten.no

 1. Les også

  - Jeg handlet på instinkt

Regitze Schäffer Botnen (18) fikk barn på dagen ett år etter at hun overlevde Utøya-tragedien. -Det er så godt å være mor og vite at du har dette mennesket som ikke vet hva ondskap er, sier hun. Foto: Stein J Bjørge

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Hun overlevde Utøya-massakren. 22. juli året etter fikk hun Iben.

 2. KRONIKK

  Kampen om vår følsomhet | Per Arne Dahl

 3. POLITIKK

  Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

 4. A-MAGASINET

  Midt i en Nesbø-krim bestemte riksadvokaten seg: «Dette orker jeg ikke mer»

 5. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 6. NORGE

  Utredet i tre måneder, men sjekket ikke grunnforhold