Norge

- Kaldere enn minus 10? Hold barna inne!

Små barn skal ikke være ute når det er under 10 minusgrader, sier rettsmedisiner. Og nå kommer nye råd om hvordan barna skal kles opp i kulden.

Leger anbefaler nå at nese og munn dekkes til med et skjerf eller bøff når det er kaldt. Ine Olstad er ute i sneværet, godt tildekket! Foto: Bjørge Stein

  • Stein J. Bjørge (foto)

Les også:

Vinterferien er i gang flere steder, og det er meldt om kaldt vintervær. Meteorologene spår ned mot 30 minusgrader om natten flere steder – og mellom 10 og 15 minusgrader på dagtid.

Eksperter ber nå foreldre respektere kulden.

— Spebarn skal ikke være ute under 10 kuldegrader, hverken i pulk eller i vogn. Det er ikke bra å utsette helt nye lunger for så kald luft, sier rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum.

Han vet om flere tilfeller de siste ti årene der barn har dødd i pulk, enten fordi det har vært for kaldt, eller fordi barnet var så innpakket at det ble for varmt.

- Hodet er temperaturregulator for barna, derfor er det veldig viktig å sjekke barnet med jevne mellomrom hvis man er ute og det er kaldt, sier han.

Rognum mener det er noe typisk norsk over at barna skal sove ute.

- Man tror at de herdes og sover godt. Mens man i andre land ser på det som barnemishandling å sette barnevognene fra seg ute.

Også på nettstedet helsenett.no og blant forhandlere av barnepulker presiseres det at barn ligger i ro og fryser lettere enn den som drar pulken, samt at det er kjøligere nede mot bakken.

Eli Krogstad fra Røa går mye på ski med datteren Idunn i pulk. Er temperaturen under 5 kuldegrader, finner de på noe annet. Foto: Bjørge Stein

Trebarnsmor Eli Krogstad fra Røa har siden jul gått minst én tur med pulk i uken – hvis det ikke har vært for kaldt. Torsdag gikk turen innover Sørkedalen med datteren Idunn (ti måneder) sovende på skinn og i voksipose. Krogstad er strengere enn legene, hun tar ikke med seg datteren på tur i pulk hvis det er kaldere enn 5–6 kuldegrader. — Utfordringen når jeg går alene, er at jeg stadig må stoppe, løsne på dragene, og forsikre meg om at Idunn ikke er for varm eller for kald, sier hun.

Minus 15

På Røros er det ofte mer enn 10 kuldegrader, men fordi det er tørrere luft, tåler barna lavere temperaturer. Helsesøster Guri Kvernmo Aune sier foreldre kan la barn være ute til det er 15 kalde.

- Men bare hvis det er vindstille. Den viktigste huskeregelen er at foreldrene må ut og sjekke hvor kaldt det er, det holder ikke å se på gradestokken mens man står inne på et varmt og vindfritt kjøkken, sier hun.

Aune anbefaler kuldekrem, og ber foreldre dekke til små og store barn med finlandshette av ull.

Skjerf

Landslagslegen for skidamene, Hans Petter Stokke, har lignende råd.

- Dekk barnets nese og munn med et skjerf eller en bøff når det er kaldere enn 10 kuldegrader og de leker, går på ski eller er i aktivitet, sier han.

Han sier man nå vet at barn og ungdom som driver med utholdenhetsidrett i kaldt vær har økt risiko for astma.

— Det er den viktigste grunnen til at vi har mer astma blant skiløperne enn i normalbefolkningen. 35 prosent av idrettsutøverne har astma, og det er fordi de har eksponert luftveiene for kulde, sier Stokke.

Han presiserer at også de som ikke er aktive skiløpere må beskytte seg mot å trekke kald luft ned i lungene. Han anbefaler alle å dekke seg til, slik at luften varmes litt opp før den trekkes ned i lungene.

Landslagslegen ber både unge og voksne bremse farten i skiløypene.

- Man trenger ikke gå så fort. Når gradestokken viser 10 kalde eller mer, bør man gå litt saktere.

Kommunelege Harald Lystad i Hemsedal forbereder seg på en strøm av vinterferiegjester til uken. Han opplever sjelden at skiløpere eller slalåmkjørere forfryser seg, men minner om at det er mye kaldere å stå utfor enn å gå langrenn.

Meteorologisk institutt har regnet ut at å kjøre alpint i 20 kuldegrader i 40 km/t tilsvarer 41 effektive kuldegrader, og samme fart i 10 km/t tilsvarer 27 effektive kuldegrader.

Les også

  1. Slik blir starten på vinterferien

Klikk for større versjon. Foto: © AS nyhetsgrafikk.no