Norge

Skutt på Utøya – kalte Breivik en dust

Anders Behring Breivik trakk på smilebåndet da en 18-åring som overlevde Utøya, kalte ham en dust, og takket ham for å gjort henne mer engasjert i AUF. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

18-åringen fra Østfold ble skutt i låret på Sydspissen på Utøya. I retten kalte hun tiltalte Anders Behring Breivik en dust.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

18-åringen fra Østfold har engasjert seg enda mer i AUF etter 22. juli — og da hun vitnet i retten, takket hun den tiltalte massemorderen for det.

- Jeg er blitt mer aktiv. Sånn sett har tiltalte hjulpet meg til å bli mer aktiv. Takk, sa hun i retning Anders Behring Breivik.

Den unge kvinnen har fortalt retten om det som skjedde da Anders Behring Breivik drepte fem og skadet fem andre, på Sydspissen av Utøya, kort tid før han ble pågrepet av politiet 22. juli.

— Idioten der

Da hun hørte skudd, var hun med i en gruppe som løp i retning av Kjærlighetsstien, og som gjemte seg der.

– Vi ser politibilene på den andre siden, og tenker at nå er redningen her. Så ser vi folk som svømmer ut i vannet, og hører skrik – også pang pang pang. Da skjønte vi at han dusten var der, forklarte 18-åringen.

Den ellers så uttrykksløse Breivik, trekker kraftig på smilebåndet.

- Hvorfor forlot dere dette gjemmestedet?, spør aktor Svein Holden.

— Fordi han var der. Hadde ikke lyst til å bli drept den dagen, jeg vil eldres og bli gammel, svarer 18-åringen.

Hun løper deretter til Sydspissen. Her møter hun en liten gutt som er veldig redd.

— Jeg var litt slem, jeg sa til ham at «hvis du ikke holder kjeft så blir vi drept og skutt. Men hvis du holder kjeft, så lover jeg deg at vi skal bli reddet».

Deretter gjorde hun seg klar til videre flukt.

— Jeg tok av meg jakken, tenkte jeg måtte svømme hvis det er noe.

Merket ikke skuddet

Hun rakk ikke å flykte da massemorderen kom, ikledd sin hjemmelagede politiuniform.

— Jeg husker at han kom nærmere. «Hjelp oss, hjelp oss» ropte folk. Så kom han nærmere, så sa det poff, poff.

- Hvor langt unna var du?

— Han var nærme nok til at jeg så at det var ham.

Hun var blitt truffet av et skudd i låret, men merket det nesten ikke.

— Jeg så ned på låret mitt, det var ikke så pent lenger. Jeg tenkte ikke mer over det og løp bare ut i vannet. Jeg svømte ut at jeg måtte stå på tærne for å se opp. Så en person som ble skutt på fem-seks ganger, fortalte 18-åringen, og viste hvordan morderen sto med pistolen pekende ned mot bakken.

18-åringen flyktet fra øya i en båt, og ble behandlet på Fredrikstad sykehus.

— Jeg måtte tilbringe hele sommerferien min her… Det var også en måte å tilbringe sommerferien sin på. Jeg har et hull i låret, og det ser ikke pent ut, sier 18-åringen.

— Han må leve med det han har gjort

— Hvordan går det ellers?, spurte aktor Svein Holden.

- Jeg sliter med mitt, jeg må gå tredje året på over to år. Har tenkt på ting jeg kunne gjort annerledes. Jeg har at han som har gjort dette, tydelig mangler sosiale antenner. Med meg går det greit under omstendighetene, jeg klarer meg men andre kommer ikke. Han som gjorde det må leve med det han har gjort, svarte hun, mens Breivik smilte igjen.

Les mer om

  1. 22. juli