Han nominerte Linstad: «Kritikken gir ingen mening»

Jan Akerjordet innstilte Trond Ali Linstad til Kongens fortjenstmedalje. - Jeg gjorde det for hans utrettelig arbeid for å gi innvandrere i Oslo et bedre liv, sier Akerjordet.

  • Marie Melgård

I dag klokken 12.00 på Nationaltheatret skulle Trond Ali Linstad motta Kongens fortjenstmedalje i sølv. Det er nå avlyst av sikkerhetsmessige årsaker.

— Dette er sørgelig. Han har fått prisen for sitt arbeid for innvandrere i Oslo, hans mål har vært intergrering og gi dem et lettere liv i Norge, sier Jan Akerjordet.

Les også

Avlyser utdeling av kongens fortjenstmedalje

Det er han som innstilte Linstad til en av de høyeste utmerkelsene i Norge.

— Nominert for sitt arbeid

I går haglet kritikken mot medaljeutdelingen. Linstad er lege, tidligere leder av Palestinakomiteen og konvertitt, sjiamuslim.

— Det er overraskende hvis en erklært antidemokrat som sprer antisemittiske holdninger får denne utmerkelser, sa Annelise Høeg, styreleder i Holocaustsenteret til Aftenposten.

Oslos ordfører nekter å dele ut medaljen.

Fylkesmannen i Akershus vil ikke offentliggjøre begrunnelsen for tildelingen, men Aftenposten har snakket med mannen som innstilte Linstad, Jan Akerjordet, og han begrunner det med Linstads arbeid for intergrering og innvandrere.

Akerjordet har arbeidet sammen med Linstad i Urtehagen videregående friskole.

— Jeg nominerte ham for hans utrettelig arbeid for å gi innvandrere i Oslo et bedre liv, sier Akerjordet.

— Skulle ønske mosaiske trossamfunn var glade for arbeidet

Linstad startet den første muslimske friskolen i Norge, Urtehagen videregående friskolen, og har dannet flere barnehager med samme navn.

— Han arbeidet som fastlege i Gamlebyen i Oslo, og så at det ikke holdt med penger og et tak over hodet for innvandrerne som kom til Norge. Det krevdes mer. Dette «mer» ble til barnehager og en skole med mangfold og et samspill i mellom personer med ulik bakgrunn. Kritikerne skyter seg selv i benet – kritikken gir ingen mening, sier Akerjordet.

- Er du overrasket over negativiteten rundt utdelingen?

— Ja, veldig. Men jeg tror ikke dette blir så negativt, Urtehagen kan være stolte av det arbeidet som er gjort, det er vel kanskje mest negativt for kritikerne, sier Akerjordet.

Han legger til:

— Jeg skulle ønske det mosaiske trossamfunn var glad for det arbeidet han har gjort for innvandrere. Hvis noen derifra ønsker å gå på Urtehagen skole ville de bli mottatt med glede, sier Akerjordet.

- En misforståelse

I går sa Fabian Stang til Aftenposten at han vurderte medaljeutdelingen som «problematisk», og at han ikke vil dele ut medaljen.

Akerjordet sier de fikk en annen begrunnelse:

— Vi ble kontaktet av ordførerens kontor for tre uker siden, og beskjeden var at ordføreren var opptatt med andre gjøremål, og var derfor forhindret fra å komme, sier Akerjordet.

I går skrev byrådsleder Stian Røsland på Twitter at «noen måtte snakke sammen»:

FS00054187.jpg

— Forfattere av konspirasjonsinnlegg «Vær kritisk til jøder» kan ikke få fortjenestemedaljer, skriver Røsland. - I dagens Aftenposten sier Stang at «for å kunne gjennomføre utdelingen må jeg nok i større grad identifisere meg med mottageren».

- Da er det en ren misforståelse. Da blander man sammen politikk og arbeidet som faktisk har gjort han fortjent til medaljen, sier Akerjordet.

- Ikke antisemitt

Årsaken til at medaljen til Linstad møter kritikk er hans ytringer om Israel:

Linstad er redaktør for nettstedet Koranen.no. Det er der han ved flere anledninger har uttrykt sin motstand mot staten Israel og jøders «uhederlighet utad for å fremme en sak».

Linstad mener selv at han ikke er antisemitt og grunngir sin kritikk av jødene med sin motstand mot opprettelsen av staten Israel, en motstand som blant annet stammer fra hans arbeide som lege i palestinske flyktningsleire.

— Jeg kjenner den lidelsen som er påført det palestinske folk fordi de ble fordrevet da den israelske staten ble opprettet. Da starter man å gjøre seg refleksjoner rundt denne staten, som har en politisk ideologi, sionismen, som sitt grunnlag, sier Linstad.

Jan Akerjordet innstilte Trond Ali Linstad til Kongens fortjenstmedalje. - Jeg gjorde det for hans utrettelig arbeid for å gi innvandrere i Oslo et bedre liv, sier Akerjordet.
Trond Ali Lindstad skal i dag motta Kongens fortjenestemedalje i sølv. Jan Akerjordet har nominert han - og mener medaljen er fullt fortjent for Lindstads arbeid for innvandrere i Oslo.