Angivelig Young Bloods-leder utlevert til Norge og siktet for drapsforsøk

Den angivelige Young Bloods-lederen som ble pågrepet i Marokko i slutten av september i fjor, er utlevert til Norge. Han varetektsfengsles i fire uker.

Dette bildet viser den antatte gjenglederen (nummer to fra høyre). Han er flankert av to andre menn som er dømt for alvorlig kriminalitet.

Mannen i slutten av 20-årene er av politiet ansett som hovedlederen i det kriminelle miljøet Young Bloods. Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll i hele perioden.

Den antatte Young Bloods-lederen ble 25. september i fjor pågrepet i Marokko. Natt til søndag ble han utlevert til Norge og fraktet direkte til arresten i Oslo.

Mannen i slutten av 20-årene er blant annet siktet for medvirkning til drapsforsøk, forbund om kidnapping og «påvirkning av aktør i rettsvesenet», kommer det frem av kjennelsen fra Oslo tingrett.

– Politiet mener han har hatt en sentral rolle i gjengmiljøet Young Bloods på Holmlia. Vi mener også han har spilt en sentral rolle i disse to store straffesakene, som har ført til at han er blitt utlevert, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Nina Bakken til Aftenposten.

Den angivelige Young Bloods-lederen er fortsatt mistenkt etter drapsforsøket mot en annen sentral person fra gjengmiljøene i Oslo i 2012.

Drapsforsøk og kidnapping

De tre punktene i siktelsen strekker seg tilbake til et drapsforsøk i 2012 og en kidnapping i 2015.

Drapsforsøket fant sted på Furuset i 2012. Da ble en sentral lederfigur fra gjengmiljøet Furuset Bad Boys forsøkt skutt og drept. Syv personer ble siktet, blant annet den angivelige Young Bloods-lederen.

Les også

Kritikken haglet mot Oslo-politiets håndtering av gjengmiljøene. Nå mener de å ha satt fire gjengledere bak lås og slå.

Den andre hendelsen fant sted på Holmlia i 2015. Da ble en familiefar i 40-årene kidnappet og utsatt for vold. Politiet mener mannen i 20-årene har begått forbund om kidnapping, det vil si at han har spilt en rolle i den kriminelle handlingen. I forbindelse med kidnappingen er den antatte Young Bloods-lederen også siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet, dette ved å skjule et viktig vitne for politiet.

Tre andre menn ble i fjor dømt i Borgarting lagmannsrett til lengre fengselsstraffer for kidnappingen av familiefaren. En kvinne og en mann, som ble dømt i Oslo tingrett, ble frifunnet i lagmannsretten.

Mannens forsvarer, advokat Mohamed Hamzaoui, opplyser til Aftenposten at hans klient benekter straffskyld for alle de tre siktelsene.

- Han er glad for å være tilbake i Norge. Han har ikke motsatt seg utlevering fra Marokko. Han har det tusen ganger bedre nå, selv om han er trøtt etter reisen, sier forsvareren.

- Kommer din klient til å forklare seg igjen for politiet?

- Akkurat nå finner han det hensiktsmessig å vise til det han har forklart i tidligere avhør, svarer Hamzaoui.

Mannen i slutten av 20-årene er siktet for å ha spilt en rolle i en kidnapping av en familiefar i 40-årene på Holmlia i 2015. Tre personer er dømt til lengre fengselsstraffer for kidnappingen.

Nektet å la seg avhøre i helgen

Det fremstår gjennom kjennelsen det har fremkommet «nye og sentrale opplysninger», til tross for at siktelsene mot den antatte gjenglederen ligger langt tilbake i tid.

– Det har fremkommet ny informasjon i saken som gjør at vi kommer til å gjennomføre nye etterforskningsskritt. Vi vil i hovedsak foreta nye avhør i saken. Det vil også bli gjennomgang og analyse av telefoner, sier politiadvokaten.

– Er han blitt avhørt?

– Vi ønsket å avhøre han i går, men det ønsket han ikke, svarer Bakken.

– Har han gitt uttrykk for om han vil la seg avhøre?

– Nei, så langt har han ikke sagt det ene eller det andre.

– Vil det ta lang tid før en eventuell tiltale blir tatt ut?

– Det ligger litt frem i tid. Det blir uansett statsadvokaten som får den jobben. Vi tar sikt på å ferdigstille etterforskningen så fort som mulig, men det ligger litt i kortene at dette er gamle saker, så vi forsøker å handle raskt.

Oslo tingrett: Nærliggende fare at han vil forlate landet

Det pekes i kjennelsen på at det er en reell og nærliggende fare for at den antatte Young Bloods-lederen vil forlate landet og «unndra seg forfølgningen dersom han løslates».

«Det vises her til at han akkurat har blitt utlevert fra Marokko etter en internasjonal etterlysning og at han har nettverk utenfor Norge. Saken er også svært alvorlig og gir siktede et klar incitament til å forlate landet», heter det i kjennelsen.

Da mannen ble pågrepet i fjor, ble han av Oslo-politiet omtalt som en «sentral person» i det mye omtalte gjengmiljøet.

«Retten mener det er en konkret og reell mulighet for siktede til å skade etterforskningen ved å påvirke andre medsiktede, vitner og øvrige involverte, og at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede vil gjøre dette dersom han løslates», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Siden september har norsk politi jobbet med å få den angivelige gjenglederen utlevert til Norge. I slutten av april fikk norsk politi vite at de kom til å få den antatte gjenglederen utlevert.

– Retten mener det er en stor sjanse for at han vil påvirke vitner og rømme fra landet, hva mener dere?

– Vår oppfatning er at han har et nettverk utenfor Norge og vil kunne holde seg i skjul. Den siste posten i siktelsen (motarbeidelse av rettsvesenet), underbygger at han tidligere har forsøkt å påvirke andre straffesaker, sier politiadvokat Bakken.