Norge

Stokkmaur i huset? Da kan du ha fuktskader

Her har man oppdaget både maurskader og soppskader i etasjeskille, etter en taklekkasje.

Nå myldrer stokkmauren, og den er en av få insekter som kan gjøre store skader på huset ditt.

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Les også:

Stokkmauren er et sikkert vårtegn, men myldrer det rundt huset ditt kan det være grunn til å passe på. Stokkmauren er nemlig en av få insektsarter som kan gjøre skade på bygninger.

De gnager gjerne ut tre eller isolasjonsmaterialer for å anlegge reir, og får skadene lov til utvikle seg over flere år kan de i ytterste konsekvens føre til at bærende strukturer svikter, opplyser Folkehelseinstituttet.

Vegger og varmekabler

Angrepene sitter som oftest i ytterveggene, men stokkmauren er varmeelskende insekter, og gulv med varmekabler og isoporisolasjon har vist seg spesielt utsatt.

Har man først fått en skade, kan det være dyrt å utbedre, særlig fordi mange ikke har ekstraforsikring for skadedyr.

Eksempelvis hadde hadde Ifs villakunder i fjor skader for mellom 25 og 30 millioner kroner som følge av skadedyr, der stokkmaur og borebiller var de største synderne.

Stokkmaur avdekket i badevegg. FOTO: MYCOTEAM

Tegn på fukt og råte

Men – stokkmauren er ikke nødvendigvis så skadelig for huset i seg selv, men er gjerne et symptom på en større skade i huset, mener biolog og fagsjef Johan Mattson i rådgivningsfirmaet Mycoteam, som jobber med biologiske bygningsskader.

Mattson har 25 års erfaring med skadedyr, og har blant annet gitt ut boken «Treskadeinsekter i bygninger» .

— Stokkmauren bygger oftest reir i råttent treverk, og varme og fuktige steder. Har man fått stokkmaur i huset, kan det derfor også tyde på at man har et fuktproblem, sier Mattson.

- Ikke få panikk

Typiske stokkmaurangrep er på gamle hytter med råteskader, og i isolasjonen under varmekabler på badet.

— Huseierne skjønner ofte ikke at de med et stokkmaurangrep har en fuktskade, og ringer skadedyrsbekjempere for å bli kvitt problemet. Men å bruke masse penger på giftsanering er ofte bare symptombehandling, mens den egentlige årsaken er fuktskader som bør utbedres, sier Mattson.

Hans råd er derfor – ikke få panikk og kjør på med gift, finn hele problemet.

Stokkmaurskader i gammel tømmervegg. FOTO: MYCOTEAM

Klebrig fluetape

— Man kan eventuelt lage en giftbarriere utenfor grunnmuren. De må ut for å finne mat, og da kommer de til slutt hverken ut eller inn. De liker seg best i solveggen, så der kan man lete etter inn- og utgang.

Typisk går de opp og ned på grunnmuren. En og annen stokkmaur trenger ikke bety noe, men ser man mer organisert trafikk er sannsynligheten stor for at det er et reir innendørs. Ser man tomme pupperester tyder også det på at reiret ikke er langt unna.

— Et annet godt tips som er billig, enkelt og giftfritt, er å kjøpe en 500 meters rull med fluetape, som man kan feste rundt grunnmuren, slik at de setter seg fast i denne, sier Mattson.

Stubber og vedstabler

Han mener man ikke må gå for drastisk til verks hvis det vrimler av stokkmaur i hagen.

— Fjern gamle stubber og vedstabler i en radius på 20-30 meter rundt huset eller hytta for å unngå reirdannelser her. Men du skal ikke gå berserk og fjerne alle maur i hagen, eller rundt hytta i skogen, de er jo naturlig overalt. Det beste man kan gjøre er å passe på å unngå råteskader, sier Mattson.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Stokkmaurreir i hus. Her ser vi hvordan de har gnagd løs materiale. FOTO: MYCOTEAM

Les også

  1. Nå trives muggsoppen best

  2. - Ekstremt mange vannskader i år

  3. Rottebesøk kan koste deg dyrt