Nei til eksportlisens for KNM Horten

Utenriksdepartementet har besluttet ikke å gi eksportlisens til det tidligere støttefartøyet KNM Horten. Dermed går salget av fartøyet, som skulle brukes i Somalias farvann, i vasken.

Norge kan ikke eksportere materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. FOTO: Gorm Kallestad / Scanpix

— Forutsetningene er endret. Norge kan ikke eksportere materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Det er nye opplysninger fra kjøperen om planer om å bevæpne fartøyet for å tilby sikkerhetstjenester utenfor kysten av Somalia som utløser krav om eksportlisens. Selskapet som ville kjøpe fartøyet, Clear Ocean, opplyste først at det ville benytte fartøyet til rent sivile formål.

45 millioner kroner

De første opplysningene gikk ut på at skipet - som selskapet skulle betale Forsvaret om lag 45 millioner kroner for, skulle brukes til fiskerioppsyn utenfor Somalia.

Forsvaret bestemte allerede i 2008 at fartøyet skulle selges, etter å ha vært i drift siden 1977. Senere er det blitt kjent at skipet skulle bevæpnes og bistå somaliske myndigheter i kampen mot pirater.

Oppsyn

UD skriver at saken er håndtert i full overensstemmelse med Forsvarsdepartementet. Det blir også understreket at norske myndigheter ikke på noe tidspunkt har vært involvert i forholdet mellom Clear Ocean og somaliske myndigheter.

Kjøpernes plan var å kjøpe inn fra seks-åtte skip, seks helikoptre og ett overvåkingsfly. Selskapet har undertegnet en tiårig fiskerioppsynskontrakt med somaliske myndigheter for blant annet å beskytte fiskeflåten mot piratangrep.

Forsvarets spesialstyrker øver på å sette terrorister ut av spill på KNM Horten, i havet utenfor Harstad. FOTO: ERIK VEIGÅRD/SCANPIX