Søskenparet Butt vant over den norske staten

Søskenparet Abbas og Fozia Butt kan ikke utvises fra Norge, etter å ha vunnet over den norske stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Med et smil om munnen blar Abbas Butt i dommen fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg på kontoret til advokat Arild Humlen.

— Det er den beste dagen i mitt liv, sier Abbas Butt til sin advokat Arild Humlen på sistnevntes kontor i Oslo sentrum.

- Lettet

Abbas Butt og hans søster Fozia fikk tidligere i dag beskjeden de hadde ventet på; de vant saken de hadde anlagt mot den norske stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

— Det er veldig fantastisk. Jeg ble lettet av å høre nyheten. Nå kan vi slutte å leve i usikkerhet, sier Butt til Aftenposten.no.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg finner enstemmig at en utvisning av søskenparet vil innebære burdd på artikkel 8 i menneskerettighetskonvensjonen. Søskenparet får også oppreisning og erstatning på til sammen 155.000 kroner, og staten må dekke deres saksomkostninger.

- Det har vært en veldig tung kamp. Jeg synes det er vanskelig å sette ord på det, sier Butt.

Han og søsteren kom til Norge fra Pakistan med sin mor på slutten av 80-tallet. Da var de tre og fire år gamle.

Siden den gang har søskenparet bodd i Norge, bortsett fra tre og et halvt år, da de gikk på skole i Pakistan.

De har argumentert med at de har vokst opp i Norge og nå bare har en svak forbindelse til Pakistan.

Norske myndigheter ønsket å få dem utvist fordi deres mor ikke fornyet oppholdstillatelsen i forbindelse med oppholdet i Pakistan.

- Medhold på alle punkter

De to søsknene har fått medhold i Oslo tingrett to ganger tidligere, men tapte i Borgarting lagmannsrett høsten 2008. Søskenparet gikk i kirkeasyl i Holmlia kirke mens de ventet på at saken skulle komme opp i Strasbourg.

De forlot kirkeasylet etter 15 måneder da Utlendingsnemda beslutte å utsette utsendelsen til saken var avklart.

Søskenparets advokat Arild Humlen er glad og lettet over at en 11 år lang kamp mot de norske myndighetene nå ser ut til å være ved veis ende.

Advokat Arild Humlen er godt fornøyd med dommen.

— Det har vært en reise i motbakke. Og når vi da er her nå, så føles det godt. Det er klart det, sier Humlen til Aftenposten.no.Han mener dommen er helt entydig, og peker også på at dommen er enstemmig.

- Den slår fast at en utsendelse av de to vil være en krenkelse. I én setning avviser de statens hovedargumenter, sier Humlen til Aftenposten.no.

- Vi har fått medhold på alle punkter.

Tre måneders ankefrist

— Regjeringsadvokaten har registrert at dommen har kommet, og vi skal samtale nærmere med vår klient UNE om dommens innhold. Det er grunn til å peke at dommen ikke er rettskraftig, sier advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten, som har ført saken på vegne av den norske staten, til NTB.

Utlendingsnemda har så langt ikke kommentert dommen.

Saken kan ankes til såkalt storkammer i Strasbourg. Ankefristen er tre måneder.

Abbas Butt håper det ikke vil bli noen anke av saken, men sier han ikke frykter en anke vil gi et annet utfall.

— Jeg er ikke bekymret. Dommen er jo helt enstemmig. Men jeg håper de lar være å anke, sier han.