Norge

– Blir dørgende kjedelig

– Eksklusive boligstrøk tiltrekker seg streite mennesker. Når bare streite mennesker flytter inn i ett strøk, blir det gjerne dørgende kjedelig der.

  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

– Det blir sikkert pent, men ikke spennende. Men mange liker det jo litt sånn striglet. Du få et ensartet miljø, der folk med normal økonomi ikke kan bo, sier byforsker Erling Dokk Holm ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Han påpeker at fremveksten av eksklusive leiligheter ikke er noe nytt.

– Det finnes prosjekter med kvadratmeterpriser på samme nivå som i Bjørvika også andre steder i Oslo. Det nye er at det bygges hele bystrøk med boliger av eksklusiv karakter, sier Dokk Holm.

Han påpeker at boligene i Fjordbyen ligger på de mest attraktive tomtene i byen og at de har alt: utsikt, nærhet til sjøen, garasje, stille strøk.

– Er det riktig å lage boligområder som utelater folk som ikke har så god råd?

– Hvis man synes det er galt å bygge hele områder med eksklusive boliger må man ønske seg en annen boligpolitikk. Man kan spørre om det er riktig å bygge rimelige leiligheter på de beste tomtene i byen. Hvis man ønsker seg lavere boligpriser, må man være glad for alt som bygges. Boligene i Fjordbyen frigjør andre boliger og bidrar til å dempe presset noe, sier Dokk Holm.