Norge

Varsler styrtregn på Østlandet torsdag

Det er sendt ut et farevarsel om svært kraftige regnbyger med inntil 25 millimeter Østafjells fra torsdag ettermiddag. På Sørlandet kan det oppstå tornadoer.

Det ventes mye regn torsdag. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

Meteorologisk institutt sendte ut varselet, som er på oransje nivå, onsdag ettermiddag.

– Varm og fuktig luft kommer inn over Sør-Norge. Det gir opphav til lokalt svært kraftige regn- og tordenbyger Østafjells fra torsdag ettermiddag. Det vil være store lokale variasjoner i intensitet og mengde. Intensiteten vil kunne overstige 25 millimeter per time, lyder varselet.

Overvann og rasfare

Berørte områder vil kunne oppleve overvann i tettbebygde strøk. I tillegg kan det forekomme lokalt kraftige vindkast i forbindelse med bygene, heter det.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut farevarsel på gult nivå for flom og jordskred på Østlandet og Sørlandet for torsdag og fredag.

Ikke som i USA

StormGeo har sendt ut tornadovarsel for Sørlandet, skriver Fædrelandsvennen.

– Det er ikke snakk om tornadoer som i USA, som jevner alt med jorden. Men i morgen blir det veldig varmt først på dagen. Så kommer det fuktig og ustabil luft inn, med kraftige tordenbyger. Der kan det dannes skypumper eller tornadoer, sier vakthavende meteorolog Olav Krogsæter,

Det er første gang et slikt varsel sendes ut i Norge.

– Det er vel egentlig ingen som har turt å sende ut et tornadovarsel i Norge før, det blir så mye styr. Jeg gjorde det nå, men innser at jeg har skapt mye ekstra jobb for meg selv, sier meteorologen.

OBS! Meteorologisk institutt opplyser at det ikke er sendt ut ekstremværvarsel, slik de opplyste i den første meldingen. Riktig betegnelse er farevarsel. Denne artikkelen er rettet av NTB.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Plasker ned i sør – Østlandet slapp med skrekken

 2. NORGE

  Farevarsel om kraftige regn- og haglbyger i flere fylker

 3. NORGE

  Svært stor flomfare i Finnmark

 4. NORGE

  NVE varsler høststorm på Vestlandet

 5. NORGE

  Farevarsel for snøfokk og jordskred sendt ut for deler av Sør-Norge

 6. NORGE

  Nøtterøy satte ny norsk nedbørsrekord