Dette er landene Norge nå åpner grensene til. Halvparten sier de nå vil på utenlandsferie.
Fra 15. juli kan nordmenn reise på utenlandsferie til de fleste land i EU. Og turister fra 25 EU- og Schengen-land kan reise til Norge uten karantene.
Norge har de siste ukene hatt de mest stengte grensene i Europa.
Nå åpnes grensene igjen slik at nordmenn kan reise til de fleste landene i EU- og Schengen-området uten å måtte gå i karantene. Åpningen gjelder også for reisende fra landene som vil til Norge.
Alle land i EU- og Schengen er nå åpnet, bortsett fra Sverige, Portugal, Kroatia, Ungarn, Romania, Luxembourg og Bulgaria.
Det store spørsmålet nå er hvor mange som vil reise.
En fersk undersøkelse viser at halvparten av alle nordmenn nå mener det er sannsynlig at de tar en utenlandstur.
Her er landene nordmenn kan reise til
Kartet innebærer at nordmenn kan reise til alle «grønne» land uten at man må gå i karantene.
I tillegg kan innbyggere i de 25 landene reise til Norge uten restriksjoner.
Det betyr for eksempel at tyske og nederlandske turister, som har Norge som et av favorittmålene, kan sette seg i bilen og kjøre nordover fra 15. juli.
I tillegg åpnes det for at nordmenn kan reise til tre regioner i Sverige: Blekinge, Kronoberg og Skåne.
Hvor mange av oss vil dra utenlands?
Mye tyder på at svært mange nordmenn nå går i tenkeboksen, ikke minst etter et par uker med klassisk dårlig norsk sommervær i deler av landet.
47 prosent av de spurte sier at de er «enig» eller «helt enig» i påstanden om at de mest sannsynlig drar på ferietur til utlandet når regjeringen nå opphever reiserestriksjonene.
Det viser tall Aftenposten har fått fra IF og Europeiske basert på en fersk undersøkelse gjennomført av Sentio.
Det kan bety at over 2,5 millioner nordmenn nå vurderer å pakke kofferten og reise til varmere land.
Undersøkelsen ble gjennomført i juni, før det ble klart at Norge gjenåpner grensene til Europa. Dessuten ble svarene innhentet før flere av de lokale utbruddene som har ført til at enkeltregioner har stengt ned deler av samfunnet igjen.
– Det er utrolig viktig at den enkelte reisende setter seg godt inn i situasjonen i landet man skal reise til, og at man forsikrer seg om at landet/området har «grønt lys» i FHI-kartet både ved bestilling og avreise, sier reiseekspert i If Andreas Bibow Handeland til Aftenposten.
En viktig årsak til at regjeringen nå åpner grensene til så mange europeiske land, er at smittetallene de siste ukene har vært svært lave.
Slik er kriteriene for hvor vi får reise
Regjeringen har laget en rekke krav som avgjør hvilke land nordmenn får reise til.
Det skal være færre enn 20 bekreftede tilfeller pr. 100.000 innbyggere pr. uke de siste to ukene (vurdert på landnivå). Og det skal være færre enn 5 prosent positive prøver i snitt pr. uke de siste to ukene.
Det er disse to kravene som i løpet av de siste dagene har ført til at land som Kroatia, Bulgaria, Romania og Ungarn er plassert på den røde listen.
Folkefest i gatene skapte bekymring i juni. Men hva viser smittetallene om det som skjedde?
Rødstempler flere land enn danskene gjør
Danske myndigheter har tolket situasjonen ganske annerledes enn Norge.
Danskene valgte torsdag å gi grønt stempel også til Kroatia, Romania, Bulgaria og Ungarn, selv om Danmark i praksis har de samme objektive kriteriene som Norge.
Danmark har basert seg på smittetallene frem til tirsdag 7. juli, mens tabellen fra FHI henviser til uketall frem til søndag 5. juli.
For disse landene var det svært små marginer som til slutt førte til at de ble stemplet som «røde» av norske helsemyndigheter.
- Ungarn har registrert bare 0,8 nye smittetilfeller pr. 100.000, men sluttet ifølge FHI å levere tall for positive tester for en måned siden. Dermed ble landet rødstemplet.
- Kroatia, som frem til for to uker siden var blant landene med minst smitte i Europa, røk ut i siste liten. Landet hadde 0,5 flere smittetilfeller pr. 100.000 innbyggere enn det som var kravet, samt 5,2 prosent positive tester.
- Romania ble rødt fordi landet hadde 25,5 nye smittetilfeller pr. 100.000, mens andelen positive tester var godt innenfor marginen.
En av årsakene til lokale utbrudd i disse landene er den kaotiske smittesituasjonen i Serbia og Bosnia, som har ført til at smitte har spredd seg til nabolandene.
Sverige og Portugal er foreløpig et langt stykke unna å tilfredsstille de norske kravene.
I tillegg har helsemyndighetene vurdert en del andre kriterier basert på trender i smittetallene, beredskap og smitteverntiltak.
Blir ikke en vanlig ferie uansett
Regjeringen understreker at koronaviruset fortsatt er i vekst, og at smittesituasjonen kan blusse opp igjen i Norge.
Smittetallene i Norge har vært svært lave den siste måneden selv om en rekke strenge tiltak er opphevet og grensene har vært åpne til Danmark, Island og Finland.
– Det legger et stort ansvar på hver enkelt av oss for å hindre at smitten blusser opp igjen, sa justisminister Monica Mæland. Hun understreker at de nye reiserådene ikke er en anbefaling om å reise.
– Dette er ikke en oppfordring til å reise. Man må være klar over risikoen.
Kartet skal oppdateres hver 14. dag.
Dersom man befinner seg i et område i utlandet som endres fra "grønt" til "rødt", forventes det ikke at man reiser hjem umiddelbart. Man kan bruke flybilletten som planlagt. Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
Men man bør ta forholdsregler og bruke munnbind under reisen hjem. Vel hjemme bør man teste seg, sier Rostrup Nakstad.
Forsikringsselskapene understreker at det får forsikringsmessige følger dersom folk ikke følger reisereglene.
De europeiske landene har dessuten en rekke ulike smittevernregler og restriksjoner som gjør at utenlandsturister bør følge godt med.
– Reiser man på rødt lys, vil ikke reiseforsikringen gjelde på turen. Bestiller du på grønt, og det blir rødt før avreise, hjelper vi deg selvsagt med avbestillingskostnadene du måtte sitte igjen med selv, sier reiseekspert i If Andreas Bibow Handeland.
– Selv om myndighetene åpner opp, er de tydelige på at det ikke er det samme som en anbefaling om å reise. Så vi håper norske reisende følger både lokale og norske smittevernregler og gjør ting «etter boka» slik at vi ikke stikker kjepper i hjulene for den nasjonale smitteverndugnaden vi er inne i.