Ray: – Politiet var interessert i britiske celler

Britiske Paul Ray ble torsdag avhørt av norsk politi om terrorsaken. Han sier politiet var svært interessert i å høre om det britiske høyreekstreme miljøet.

Bloggeren og kristenfundamentalisten Ray, som opprinnelig heter Paul Sonato, tror at politiet mener Anders Behring Breivik ikke var alene om angrepene. Antakelsen baserer han på utspørringen.

– Jeg tror ikke Breivik er en ensom ulv. Det er ingen mulighet for at han kan ha blitt hjernevasket på datamaskinen og på en gård ha bygget en bombe som har gjort så mye skade. Han er en del av en større bevegelse som har en agenda, mener Ray.

Politiet skal ha vært interessert i de angivelige britiske cellene.

– De spurte om jeg var en celle, og jeg bare lo det bort. Politiet snakket også om enmannsceller, sier han.

Ray sier at politiet skal ta bilde av ham fredag for så å vise det til Breivik.

Lionheart

Ray ble dratt inn i saken da Breiviks såkalte manifest ble kjent. Breivik henviser til sin britiske mentor «Richard (the Lionhearted)», og dermed falt medienes søkelys på kristenfundamentalisten Ray, som blogger under navnet Lionheart.

– Jeg er plutselig blitt dratt inn i det kaldblodige drapet på ungdommer på sommerleir. Ingenting kan rettferdiggjøre dette, og jeg vil hjelpe politiet å komme til bunns i saken. Jeg synes det er godt å være her, sier han.

– Under avhøret motbeviste jeg at jeg var den mentoren Breivik siktet til. Blant annet har ikke jeg vært på de samme stedene som Breivik. Jeg har skrevet omfattende om dette på bloggen min, men de ville høre det fra meg personlig, sier han.

Samarbeidet

Ray er en kjent figur i det islamkritiske miljøet i Storbritannia. Ifølge ham selv var han en del av grunnleggerne av English Defence League (EDL).

Det norske politiet skal i utgangspunktet ha vist en interesse for å komme i kontakt med Ray, men bloggeren hørte ingenting fra Norge. Da tok han selv kontakt etter en samtale med britisk politi.

– Jeg har samarbeidet fullstendig og svart på alt de har spurt meg om. De var interesserte i min innsikt og kunnskap om den høyreekstreme anti-jihad-bevegelsen i Europa. Jeg har vært en del av den, og alt dette er knyttet sammen, forteller han.

Ray synes det var forståelig at politiet ønsket å snakke med ham.

– Denne saken har vært en mørk skygge som har hengt over meg og min familie, sier han, og uttrykker lettelse over å ha fortalt sin versjon.

Ray har bodd på Malta de siste to årene, og flybilletten til Norge ble betalt av politiet, ifølge bloggeren. Innen noen dager skal han tilbake til Storbritannia. Etter terrorangrepene i Norge mener han det er på tide å vende hjem igjen.

Den britiske bloggeren Paul Sonato, alias Paul Ray, er for tiden i Norge for å la seg avhøre av norsk politi.