Norge

Nei til EU varsler ny Acer-debatt

Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke. De mener den vil gi Acer enda mer makt.

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland mener EUs fjerde energipakke innebærer at Norge mister ytterligere suverenitet til EU.
  • NTB

Stortinget sa i fjor ja til å la Norge bli med i Acer, til tross for heftig politisk debatt og kraftig motstand mot byrået.

22. mai vedtok EUs ministerråd EUs fjerde energimarkedspakke. Denne har de jobbet med siden 2016, og et av de uttalte målene til pakken er å koble europeisk klimapolitikk med energipolitikken, skriver Klassekampen.

– EUs fjerde energipakke fjerner all tvil om at strømmen styres mer og mer av EU. Acer, som var en del av den tredje energipakken, vil få enda mer makt, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland til avisen.

Medlemslandene i EU må implementere den nye energipakken i nasjonalt lovverk innen ett til to år. Implementeringen av energipakken vil på sikt også komme opp i Stortinget.

Les også

Aftenposten mener: Alternativer til EØS må gjerne utredes. Men resultatet bør ikke overraske noen.

– Med den nye energipakken får Acer som energibyrå flere oppgaver og mer makt til å skjære gjennom ved uenighet. Helt konkret kan Acer treffe vedtak om kostnadsfordeling, nettariffer og opprette samsvarsoffiserer, sier Kleveland.

Hun sier hun er bekymret for om Arbeiderpartiet vil klare å holde løftet de ga i forkant av Acer-vedtaket dersom Norge slutter seg til pakken.

– Ap forsikret i forkant av Acer-vedtaket i Stortinget at Norge fortsatt skulle ha full kontroll over alt som har med energisikkerhet å gjøre, sier Kleveland.

Aps energi- og klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide opplyser til avisen at partiet ikke har tatt stilling til den nye pakken.

Europa Nå

Nyhetsbrev Europa Nå: Ingrid Brekke deg et analytisk blikk på et kontinent i stor endring.

Les mer om

  1. Norge
  2. Europa
  3. Acer
  4. Nei til EU