Nesten 1,8 mrd. kjøpte mobil i fjor

Hele verden kjøper mobiltelefoner og stadig flere kjøper smarttelefon. Kampen mellom Apple iPhone/iOS og Googles Android ble trappet kraftig opp i fjerde kvartal i fjor.

Samsung og Apple befester sin posisjon som de ledende leverandørene av smarttelefoner.
  • Gunhild Haugnes

I de tre siste månedene i fjor ble det solgt 149 millioner smarttelefoner i verden, noe som er en økning på over 47 prosent fra samme periode i 2010.

Totalt ble det solgt 472 millioner smarttelefoner i fjor, ifølge fersk statistikk fra analyseselskapet Gartner Group.

Til sammenligning var andelen solgte smarttelefoner i det norske markedet på 65 prosent. En økning på 15 prosent fra 2010.

Google og Apple

Kampen mellom Apple og Google om smarttelefonen hardner til. Drøyt 50 prosent av alle smarttelefoner som ble solgt kjører på Goolges operativsystem Android — mot drøyt 30 prosent i fjerde kvartal i 2010.

Flere ulike mobilprodusenter bruker Android, hvorav Samsung i øyeblikket er den mest suksessrike.

Men Apple tok tilbake tronen som det selskapet som selger flest smarttelefoner.

Apple solgte nesten 35 millioner iPhone-telefoner de tre siste månedene i fjor mot 16 millioner i samme periode året før. Markedsandelen økte fra 16 prosent til 24 prosent.

Hovedårsaken til veksten antas å være lanseringen av iPhone 4S. Det er spesielt Vest-Europa og Nord-Amerika som har satt fart på Apples vekst.

iPhone-telefonene kjører på Apples operativsystem iOS. Andre plattformer som RIM, Symbian, Windows Phone med flere taper terreng i forhold til Android og iOS. Nokia og Microsofts samarbeid om smarttelefoner på Windows-plattformen har ikke satt spor etter seg på statistikken ennå.

Nokia selger mest, men taper

Nokia kan imidlertid trøste seg med at selskapet fortsatt selger mest mobiltelefoner totalt. Men både antall solgte telefoner og markedsandelen falt. I fjor var 24 prosent av alle mobiltelefoner som ble en Nokia. Samsung og andre haler innpå.

Totalt kjøpte verdens befolking nesten 1 775 millioner mobiltelefoner i fjor — det vil si omtrent hver fjerde innbygger på kloden.