Norge

Christian Radich ligger i karantene i Bunnefjorden

Her ligger Christian Radich i karantene i Bunnefjorden. Foto: Tomm W. Christiansen

Med mange ungdommer og et mannskap på drøyt 20 ligger skoleskipet Christian Radich i karantene i Bunnefjorden. Skipet kom fra: La Coruna!

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
  • Tomm W. Christiansen
    Fotograf

Det var øyenvitner som gjorde Aftenposten oppmerksom på at den kjente seilskuten Christian Radich nå ligger mellom Ingierstrand og Malmøya utenfor Oslo. Det har et gult flagg i masten, noe som signaliserer karantene.

Gult flagg signaliserer sykdom om bord, ev. karantene. Foto: Tomm W. Christiansen

Direktør i stiftelsen som driver skipet, Vidar Pederstad, bekrefter at skipet ligger i karantene. Om bord er besetning, skoleungdommer og noen frivillige, tilsammen rundt 70 personer.

– Skipet kommer fra La Coruna i Spania. Det har seilt fra Las Palmas via Madeira og Azorene. Planen var å sette av ungdommer om bord, og som er en del av Windjammer-prosjektet (se faktasak), utenfor Amsterdam, sier Pederstad til Aftenposten.

– Dette skulle skjedd i dag (tirsdag 17, red. man.) Vi skulle tatt om bord nederlandske ungdommer. I stedet besluttet vi å ikke gå til land, og utnytte at vi allerede var i «karantene». Fredag klokken 14 vil karantenekravet for dem om bord være oppfylt, sier Pederstad.

– Da kan vi legge til kai i Oslo, sier han.

Om bord på skipet er det nå 42 ungdommer i alderen 16–25 år. I tillegg kommer rundt ti frivillige og en besetning på 20, opplyser Pederstad.

Flere har stilt spørsmål om flaggbruk

Bruker Christian Radich riktig flagg i den situasjonen skipet er i? Lesere har henvendt seg til Aftenposten om dette.

Her er svaret fra kapteinen på Radich:

Det finnes det et utall av kombinasjoner avhengig av hvilken situasjon man er i og hva det kommuniseres om, så her er det grobunn for mange meninger i kommentarfeltet.

Flagg «L» benyttes gjerne i kombinasjon med andre signalflagg for andre spesifikke meldinger. Men, står «L» alene er betydningen: «Du må stanse ditt fartøy umiddelbart».

På samme måte som «Q» alene betyr «Det er ikke konstatert smittefare og fartøyet ber om å få lege ombord som kan gi karantenelisens for samkvem med land.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Christian Radich
  4. Karantene