Solberg gjør størst inntrykk i Sp

Senterpartiets egne velgere syns de fleste andre partiledere har gjort et bedre inntrykk i det siste enn Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Bare 3 prosent av egne velgere syns Liv Signe Navarsete har gjort spesielt godt inntrykk i det siste.

Erna Solberg gjør best inntrykk på velgerne med Jens Stoltenberg et stykke bak som nummer to.

Men Aftenpostens velgerpanel er lite imponert over de fleste partilederne. Svært få synes Liv Signe Navarsete, Audun Lysbakken, Trine Skei Grande eller Knut Arild Hareide har gjort et spesielt godt inntrykk hittil i valgkampen.

Mens 62 prosent av Høyre-velgerne mener Erna Solberg har gjort et spesielt godt inntrykk i det siste, er det bare 33 prosent av Ap-velgerne som mener det samme om Jens Stoltenberg. I alle partier, bortsett fra Høyre, er det flest som ikke syns partilederen har gjort en spesielt god innsats.

Verst for Sp-toppen

Aller verst er det for Liv Signe Navarsete. Blant Senterpartiets velgere er det 20 prosent som mener Erna Solberg gjør et spesielt godt inntrykk, 19 prosent mener det samme om Stoltenberg og 7 prosent syns Hareide gjør det samme. bare 3 prosent velger partileder Navarsete.

Les også

Høyre vinner hjemmesitterne

— Dette reflekterer vel i stor grad partienes størrelse. Det handler om det vi ser i media og da er det jo de største som får mest oppmerksomhet og dermed også anledning til å blomstre, sier professor og valgforsker Toril Aalberg ved NTNU i Trondheim.

Hun tror den lave andelen i Senterpartiet som mener partilederen har gjort et spesielt godt inntrykk i det siste kan skyldes uroen i partiet om lederskapet. Det siste året har det vært mye mediefokus rundt nestleder Ola Borten Moe og ungdomsleder Sandra Borch.

På offensiven

— Partiets utfordring er å få oppmerksomhet på en god måte. De er jo i media, men får ikke oppmerksomheten på de sakene de mener er viktige. Partiets ledere har forsøkt å løfte opp matpolitikken for eksempel, men ballen har ikke rullet videre.

Men Aalberg understreker at dette ikke er et spørsmål om partilederens stilling i partiet, men om vedkommende har gjort en spesielt god innsats i det siste. Hun viser også til at det i Frp er flere som syns Erna Solberg har utmerket seg enn Siv Jensen.

Hun mener denne meningsmålingen bygger oppunder den generelle trenden: Høyre er sterke og Arbeiderpartiet sliter med å komme i siget. Her får Aalberg følge av Thore G. Olaussen som er ansvarlig for undersøkelsen som Respons Analyse har utført for Aftenposten.

— Det er ikke oppsiktsvekkende at de største gjør det best. Men den store forskjellen viser jo hvem som er i støtet og hvem som er på defensiven blant velgerne for tiden, sier Olaussen.

I skyggen

Senterpartileder Liv Signe Navarsete er på ferie, men kommunikasjonssjef Christina Søgård sier i en sms at tallene viser en utfordring alle de mindre partiene sliter med.

— Vi kommer i skyggen av de store aktørene. Vi er selvfølgelig likevel ikke fornøyde med at vi ikke er mer og bedre synlige.

Hun mener det er litt overraskende at partiet ikke får bedre uttelling etter en vår der de har fått stort gjennomslag i for Sp-politikk.

— Jeg skal innrømme at det er noe overraskende at vi ikke får bedre uttelling av store seire i vår. Senterpartiet har levert svært sterke resultater både med nasjonal transportplan, jordbruksoppgjøret og kommuneøkonomi for 2014, skriver kommunikasjonssjef Christina Søgård.

rolf.lie@aftenposten.no