Norge

Jensen avviser felles tankegods med Breivik

Partileder Siv Jensen avviser påstander om at Frp har felles tankegods med drapsmannen og terroristen Anders Behring Breivik. Mer vil hun ikke si «av respekt for sorgperioden».

Siv Jensen etter minnegudstjenesten i Oslo domkirke søndag. Hun synes det er ubehagelig at Geir Behren Breivik har vært medlem av Fremskrittspartiets Ungdom. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN - SCANPIX

Les også:

– Nei, jeg ser ikke slike berøringspunkter. Vi tar avstand fra alt han sier og står for, sier Jensen til NTB:

Hun legger til at det er mye hun etter hvert kan ha lyst til å si om hele denne debatten, men påpeker at det nå er det tid for sorg.

– Det er en ryggmargsrefleks for enhver politiker å forsvare sitt parti, men Norge er rammet av en nasjonal tragedie, og det er ikke tid for et politisk ordskifte. Jeg synes bare det er trist å registrere alle utspillene og påstandene som nå kommer, enten fra norsk eller utenlandsk hold. Nå skal vi stå sammen i sorgen, ikke angripe hverandre, sier Jensen.

Samleside: Alle våre saker om tragedien

Ubehagelig

Hun sier det var ubehagelig å få i fanget at Breivik en kort periode var medlem av Frps ungdomsorganisasjonen, men at han den gang ikke gjorde seg bemerket på noen måte.

– Men jeg har også merket meg hans haterklæringer mot Frp. Det gleder meg, for å si det slik, at han ikke følte seg hjemme hos oss, sier Jensen.

Hun regner med at terrorhandlingene vil bli et tema i valgkampen, men først fra midten av august, da partiene er enige om å gjenoppta den politiske virksomheten. Inntil da er politikken stilt i bero.

Snik-islamisering

Heller ikke når hun konfronteres med sine egne advarsler om «snikislamiseringen» av Norge, tar Jensen opp hansken.

Hun skjønner at spørsmålet blir reist, men avstår fra å kommentere mulige likhetstrekk mellom de utviklingstendenser hun selv påpeker, og den angivelige multikulturelle utvanningen av norsk og kristen kultur som Breivik påberoper seg som motivasjon for sine terrorhandlinger.

– Mange som er motstandere av Frp, vil mene det. Jeg vil avstå fra å karakterisere dette nå. Vi har føyd oss inn i rekken av dem som mener at vi er i en nasjonal sørgetid, og derfor debatterer vi ikke dette, sier Jensen.

Hun innrømmer at det var ubehagelig å få i fanget at Breivik en kort periode var medlem av Frps ungdomsorganisasjonen, men påpeker at han ikke gjorde seg bemerket på noen måte.

– Men jeg har også merket meg hans haterklæringer mot Frp. Det gleder meg, for å si det slik, at han ikke følte seg hjemme hos oss, sier Jensen.

Gjør noe med tonen

Frp-lederen tror at valgkampen blir sterkt preget av terrorhandlingene. De vil gjøre noe med tonen, om ikke akkurat styre hva som blir tatt opp av politiske saker i valgdebattene.

– Selv om vi venter med normal politisk virksomhet i noen uker, vil terroren og dens ofre være så nær oss i tid, at det vil påvirke hvordan vi uttaler oss. Det er bra at det er en lokalvalgkamp som skal handle om de nære ting, ikke omfattende, nasjonale spørsmål som innvandringspolitikk, sier Frp-lederen.

Hun legger til at partiene denne gang er enige om at ting skal forløpe annerledes, at kandidatene fra alle partier må bruke skjønn og være seg den spesielle situasjonen bevisst.

– Det er et nytt terreng vi alle skal løpe i. Vi vil nok alle trenge litt tid til å finne tonen i denne valgkampen, sier Jensen.

Hun berømmer statsminister Jens Stoltenberg for måten han har styrt landet på gjennom denne krisen, og den innsatsen politi, redningsmannskaper og enkeltpersoner har utført under krevende omstendigheter.

– Stoltenberg har stått opp og ledet landet gjennom en ufattelig krise. Det er et tungt lederansvar, som enhver statsminister hadde måttet ta. I tillegg til å lede gjennom krisen, har han klart å forene. Han har formulert seg på en måte som ikke splitter, men som samler. Han har avstått fra politisk retorikk. Det står det respekt av, sier Jensen.

 1. Les også

  - Vi er heldige som har datteren vår i live

 2. Les også

  Oslo-politiet vil gå ut med navn på døde

 3. Les også

  Verden sørget med Norge

 4. Les også

  - Han regner med å sone resten av livet

 5. Les også

  Breivik sto på PST-liste

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  – Det var våre verdier som vant

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Siv Jensen tviler sterkt på nytt Venstre-samarbeid

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Venstres nestledere ut mot Raja: Ville ikke brukt ordet «brun propaganda»

 4. NORGE
  Publisert:

  Mangler du oversikt? Slik var den historiske dagen Frp varslet regjeringsexit

 5. NORGE
  Publisert:

  Jonas Gahr Støre: – Jeg er sterkt menneskelig berørt

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Solberg bekrefter bomsamtaler. Men nekter å svare på om partene «forhandler».