- Han prøver å fremstå som normal

Rettspsykiater Pål Grøndahl følger rettssaken mot Anders Behring Breivik tett.
  • Om en person er tilregnelig eller ikke, den koden lar seg ikke alltid knekke, sier rettspsykiater Pål Grøndahl.

I dag starter Anders Behring Breivik med sin forklaring i rettssaken.

— Jeg tror nok han vil bestrebe seg på å ikke vise så forferdelig mye av seg selv. Han vil vise sitt budskap så mye som mulig. Og jeg tror han vil jobbe for å fremstå som tilregnelig, for han fikk nok et lite sjokk da de første rettspsykiaterne konkluderte med at han er utilregnelig, sier rettspsykiater Pål Grøndahl til Aftenposten.no.

De fire rettsspsykiaterne som har observert Behring Breivik over lengre tid, og kommet med to ulike konklusjoner, følger også saken i retten.

- De ser på hvordan han oppfører seg, og om det skjer noe spesielt, forklarer Grøndahl.

— Ikke bare hva Breivik sier, men også måten han sier det på. Hvis han begynner å stotre, bruker rare ord, fniser, gråter på underlige steder, kan dette være tegn på alvorlig psykisk lidelse. Men slik det har vært hittil, er han gjerrig med å vise frem seg selv.

Skuespill eller ikke?

— Den koden lar seg ikke alltid knekke. Vi vet ikke om han bare holder en maske eller spiller skuespill. Men han prøver nå å fremstå som normal, der andre i alvorlige straffesaker helst vil fremstå som utilregnelige, mener Pål Grøndahl.

Han understreker at når det gjelder å simulere seg frisk eller syk, har vi ingen konkrete tester på det.

— Men folk som er veldig syke vil ikke klare å skjule det over lang tid. Vi så ett følelsesutbrudd på første dag av rettssaken. Forøvrig var han distansert. Det sier kanskje mer om hans personlig enn hans tilregnlighet, sier rettspsykiater Pål Grøndahl til Aftenposten.no.