Norge

Advarer mot sosiale medier-råd om hundesykdom

Den norske veterinærforeningen advarer hundeeiere mot å tro på teorier og råd som florerer i sosiale medier.

  • NTB

To bakterier er funnet under obduksjon av hunder, men Veterinærinstituttet kan ikke slå fast om det er årsaken til hundesykdommen. Bilde: Fra v: Bakterien Providencia Alcalifaciens og Clostridium Perfringens har blitt funnet i hundene som har blitt smittet. Foto: Monica Stromdahl

Minst 23 hunder er registrert døde i Norge etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden, ifølge NRK Dagsnytt. Det blir stadig rapportert om nye smittetilfeller.

President Torill Moseng i Den norske veterinærforening advarer folk mot å tro på teorier og råd som spres på sosiale medier om hundesykdommen.

– Det florerer både teorier og anbefalinger rundt i sosiale medier av folk som ikke har kunnskapsgrunnlaget. Det bidrar ikke til at hundeeiere blir mindre urolige, sier hun til statskanalen.

Moseng anbefaler folk å følge med på hjemmesidene til Veterinærhøyskolen, Veterinærinstituttet og Mattilsynet for å holde seg oppdaterte.

Les også

Den uforklarlige hundesykdommen: – I hele landet er det noen titalls syke hunder nå

To bakterier

Mattilsynet har fått inn meldinger om syke hunder fra veterinærer i hele landet. De nye tilfellene er registrert i Nordland, Hordaland, Hedmark, Trondheim og Sørlandet.

På en pressekonferanse fredag opplyste Veterinærinstituttet at det var funnet to bakterier ved obduksjonene som var gjort, men at det foreløpig ikke er avklart om dette er årsaken til sykdomsutbruddet.

Prøvesvarene fra de enkelte laboratorieanalysene som er tatt forventes å være klare over helgen. Så langt er det ikke tegn på at dyrene er blitt forgiftet.

Les også

Nå strammes hundebåndet. Norske hunder er uønsket hos våre naboland.

Frykt i Sverige

En hundeutstilling i Härryda sør for Göteborg er blitt innstilt denne helgen av frykt for sykdom.

Samtidig melder det svenske nyhetsbyrået TT at en hund fra Partille brukshundklubb i Partille kommune, litt nordøst for Göteborg, er blitt innlagt på dyresykehus med symptomer som ligner de norske.

– Hunden har vært på utstilling i Norge, så det er klart at det nå er litt uro blant medlemmene, sier leder i hundeklubben, Ann-Christin Magnusson, til avisen GT. Ifølge Magnusson er hunden nå blitt bedre. Hunden hadde vært på utstilling i Trondheim.

Forsker Hannah Joan Jørgensen og beredskaps og sikkerhetsdirektør Jorun Jarp under en pressekonferanse hos Veterinærinstituttet, hvor de orienterte om arbeidet med sykdommen som har rammet mange hunder den siste tiden. Foto: Anne Marjatta Gøystdal

Norske hunder uønsket

Både i Sverige, Danmark og Finland er norske hunder inntil videre uønsket på utstillinger og andre arrangementer med mange hunder til stede.

Norsk Kennel Klub har anbefalt at alle planlagte arrangementer blant deres medlemsklubber avlyses denne helgen. De vil vurdere hva som skal gjøres videre etter at det forhåpentlig kommer mer informasjon over helgen.

Mattilsynets anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd, slik at man har kontroll på dem.

Les også

  1. To bakterier funnet hos alle de døde hundene

  2. Totalt 21 hunder har dødd etter blodig diaré

Les mer om

  1. Hund
  2. Sykdom
  3. Veterinærinstituttet
  4. Mattilsynet