Norge

14.300 i studentboligkø

Nok en gang sover hjemløse studenter på madrasser og feltsenger over hele landet før studiestart. Nå vil partiene mangedoble studentboligbyggingen.

Mellom 50 og 60 husløse studenter sover i sovesalene til «Tak over hodet» i Trondheim. MARIA KULANDER KVITRUD

 • Robert Veiåker Johansen
 • Maria Kulander Kvitrud
 • Pål V. Hagesæther

De siste årene har rundt 15.000 studenter over hele landet stått i boligkø nå før semesterstart. I år er tallet litt lavere enn i fjor, 14.300.

-Det er fortsatt veldig høyt, og en kjempebekreftelse på hvor stort behovet for flere studentboligerer, sier leder i Norsk Studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje.

De har summert opp situasjonen etter å ha vært i kontakt med 18 av landets studentsamskipnader. Lengst er køen i Oslo (3450 personer), fulgt av Bergen og Tromsø.

Til tross for situasjonen er Rydje mer optimistisk enn på lenge. For i forkant av årets valgkamp har samtlige partier sagt at de vil bygge langt flere studentboliger enn tidligere.

Rødt går lengst, og lover 5000 nye hybler i året. Ap og KrF vil bygge 3000, Høyre 2000-3000 og SV minst 2000. På bunnen finner vi Venstre og Frp som begge vil bygge 2000, og Senterpartiet med 1500.

Til sammenligning har utbyggingen under de rødgrønne ligget på tusen studentboliger i året.

3000 boliger fornuftig

Rydje mener 3000 boliger i året er et fornuftig gitt dagens situasjon.

— Bygger man tusen i året, vil det ta 13 år bare å dekke etterslepet. I tillegg kommer veksten i antall studenter. Får man i stedet bygget 3000 per år de neste fire årene, vil vi raskt se en bedring i boligsituasjonen ved studiestart, påpeker han.

Rydje legger til at løfter om flere studentboliger også må inn i statsbudsjettene for å realiseres. Det har ikke alltid skjedd tidligere.

Mangelen på studentboliger er størst i de største byene. Men ved mange mindre studiesteder er det private leiemarkedet mindre. Derfor trengs det en høyere dekningsgrad av studentboliger der.

- Dere har bare krevd 1000 studentboliger i året tidligere. Har dere krevd for lite?

— Antallet studenter har eksplodert de siste årene. Det samme har prisene på det private leiemarkedet. Derfor må vi bygge enda flere enn vi har ønsket tidligere. Det vil komme samtlige grupper på leiemarkedet til gode.

På sovesal i Trondheim

Natt til fredag sov mellom 50 og 60 husløse studenter i sovesalene til «Tak over hodet» i Trondheim .

Over 5000 studenter mangler et sted å bo i trønderhovedstaden.

Torsdag åpnet StudiebyEN flere sovesaler på Persaunet. Målet er å tilby hjemløse studenter tak over hodet.

— Behovet er stort, og jeg er litt overrasket over at så mange kom den første natten, sier Tove Lill Karlsen, prosjektleder for StudiebyEN, til Adressa.no.

Mange står fremdeles uten bolig før studiestart neste uke, og hos Studentsamskipnaden i Trondheim står studenter allerede i hybelkø til neste sommer.

— Det er litt ubehagelig med så mange på rommet, men det er mange som ikke har et sted å bo, sier Vlad Cristea som har flyttet inn i sovesalen.

«Tak over hodet» planlegger å holde åpent så lenge det er behov for dem.

- En skrikende mangel

I Aftenposten fredag sa Tone Vesterhus, leder for studentenes velferdsting i Oslo og Akershus, at hun mener det må bli fortgang i studentboligbyggingen.

- Det mangler 4500 studentboliger i Oslo og Akershus. Disse boligene må bygges raskt for å holde tritt med studentveksten som har vært kraftig de siste årene, sier Vesterhus.

Les også

Han venter fortsatt på hybel - tar tog fire timer hver dag

Det samme sier man i Tromsø:

— Vi mangler 1900 studentboliger. Det er en skrikende mangel, sier Ingvild Bruun, styreleder i Studentsamskipnaden i Tromsø.

— Hver dag oppfordrer vi Tromsøs innbyggere om å åpne dørene, og ta i bruk smårom eller kjellerstuen for å huse studentene. I verste fall reiser de jo hjem igjen hvis de ikke får noe sted å bo, sier Bruun.

Ventelister i Stavanger

Tirsdag er det offisiell studiestart på Universitetet i Stavanger , og Studentsamskipnaden har 300 studenter som fortsatt står på venteliste for å få seg bolig, skriver Stavanger Aftenblad.

— Alle har ikke fått tildelt leilighet. Vi har 300 studenter på venteliste, og alle leilighetene er delt ut. Vi har jevn kontakt med boligassistentene, og håper at de kan hjelpe studentene som sliter med å få seg bolig, sier leder for boligadministrasjonen for studentsamskipnaden i Stavanger (SiS), Trine Lilland Forgaard.

Også i Bergen er situasjonen alvorlig.

Ifølge Studentsamskipnaden i Bergener i teorien alle studentboligene fulle, og nå sirkulerer kun de plassene som folk takker nei til av forskjellige årsaker. Ifølge dem står 2000 studenter på venteliste for studentbolig.

— Men dette er ikke et reelt tall. Mange har nok skaffet seg bolig på egenhånd uten å melde fra til oss. Vi sendte ut en e-post hvor alle som fortsatt var interessert kunne sende oss en tilbakemelding. Da fikk vi rundt 600 svar, sier Marita Monsen, kommunikasjonsleder i SiB til Bergensavisen.

 1. Les også

  15.000 studenter i boligkø

Leder i Norsk Studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje Monica Strømdahl

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Over 17.000 studenter står uten bolig

 2. BOLIG

  Nye tall: 85 prosent får ikke studentbolig. Sjekk boligkøen i din by

 3. NORGE

  Over 10.000 studenter venter fortsatt på studentbolig

 4. KARRIERE

  Oslo har de dyreste studentboligene. Sjekk hvor du finner de billigste.

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Ingen studentboligkrise

 6. DEBATT

  Forslag om økt studielånsrente: Finansiering av botilbud til studenter som foretrekker egen leilighet på Majorstua? | Henrik Weisser