Norge

Studentene svikter ny barnehagelærerutdanning

Søkertallene ned med 18 prosent. Også nedgang i søkertall til lærerstudiet for 1-7 trinn.

Rekordmange skal studere til høsten.
  • Jørgen Svarstad
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

I høst skifter førskolelærerutdanningen navn til barnehagelærerutdanning, og innholdet i studiet blir nytt. Årets søkertall fra Samordna opptak viser at studentene svikter den nye utdanningen.

For til tross for at Norge mangler flere tusen førskolelærere, og regjeringen har brukt mange millioner for å få flere til å søke utdanningen, er antallet søkere redusert med 18 prosent sammenlignet med i fjor. Antallet søkere er nå tilbake på samme nivå som i 2011, etter en fremgang på 22 prosent i 2012. Dermed ser det ut til at kampanjen med egne nettsider og reklamefilm har hatt liten effekt.

-Kampanjen virket over all forventning i fjor, men at økningen var 2011 til 2012 var en trend, kan vi ikke si, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen på pressekonferansen i dag.

-Vi hadde en vellykket kampanje, men vi har vi kanskje henvendt oss for bredt. Vi trenger de som er dedikerte og som tenker at dette er noe for meg over tid, sa Halvorsen.

Les også

Her utdannes landets første barnehagelærere

Den samme negative utviklingen finner vi for de som skal være lærere for de yngste elevene i skolen. For grunnskolelærerutdanningen for 1-7.trinn er det en nedgang i antall søkere på seks prosent. Mens det er en tilsvarende oppgang for lærerutdanningen for 5-10.-trinn.

Søker femårig master

Mest positiv er utviklingen i antall søkere til femårige masterutdanninger for lærere (15 prosent opp). Dette kan ha sammenheng med at samtlige stortingspartiet unntatt Senterpartiet har varslet at de på sikt ønsker at denne typen lærerutdanning skal bli obligatorisk.

Halvorsen sa på pressekonferansen i at hun totalt sett er fornøyd med søkningen til lærerutdanningene. Økningen var på 3,8 prosent. Hun er imidlertid ikke fornøyd med at søkertallene til grunnskolelærer på 1. til 7. trinn har gått ned.

-Det er et område vi er bekymret for. Der hadde vi en pen økning i fjor, men nå ser vi en nedgang. Her ser vi at rekrutteringen er mindre enn behovet vi kommer til å ha på disse trinnene i fremtiden, sa Halvorsen.

Veksten flater ut

Aldri har flere søkt høyere utdanning gjennom Samordna opptak. Men søkertallene viser også at veksten i antall søkere til høyere utdanning flater ut. Totalt er det i år rundt 117.200 søkere, noe som er 1,2 prosent flere enn i 2012, som også var et rekordår. De siste årene har veksten imidlertid ligget langt høyere — i fjor var den på 6,6 prosent.

— Vi ser at det fortsatt er stor interesse for høyere utdanning, og de rekordhøye tallene fra i fjor holder seg, sier Bente Ringlund Bunæs fra Samordna opptak i en pressemelding.

Teknologiske og økonomiske og administrative fag er utdanningsområdene som har hatt størst økning. Det er også en økning i søkere til ingeniørutdanninger og teknologifag, mens søkningen til realfag ligger stabilt.