Deler av Hydro fremdeles på halv maskin etter dataangrepet

To og et halvt døgn etter at Hydro ble lammet av et utpresservirus, sliter aluminiumsprodusenten med halv kapasitet på det største forretningsområdet.

Finansdirektør Eivind Kallevik i forbindelse med dataangrepet på Hydro. Torsdag sliter aluminiumsselskapet fremdeles med etter med produksjonen etter angrepet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • NTB

Det er forretningsområdet Hydro Extruded Solutions, som blant annet omfatter anleggene til det forhenværende Sapa, som Hydro kjøpte ut fra Orkla i 2017, som ser ut til å være spesielt hardt rammet etter virusangrepet.

Torsdag melder Hydro om at denne delen av selskapet, som står for 40 prosent av omsetningen i hele konsernet, går for halv maskin. Anlegget produserer blant annet aluminiumsrør og -profiler.

– Extruded Solutions produserer for tiden på omtrent 50 prosent av normal kapasitet. Fremskritt har blitt gjort, med oppstart av enkelte fabrikker, samt bruk av lager for fortsatt å kunne levere til kunder. Extruded Solutions jobber hardt for å muliggjøre ytterligere oppstarter i løpet av de kommende dagene, som vil muliggjøre fortsatt leveranser til kunder, skriver Hydro i en pressemelding torsdag ettermiddag.

For de fire andre forretningsområdene Rolled products, Primary metal, Bauxite & Alumina og Energi gikk driften torsdag i hovedsak som normalt.

Problemet funnet

Hydro opplyser at årsaken til problemene er blitt oppdaget, og at de har funnet en løsning for å rydde opp.

– Sammen med eksterne partnere, inkludert nasjonale sikkerhetsmyndigheter, arbeider Hydros eksperter med å bringe virusinfiserte systemer tilbake til normal drift, skriver selskapet videre.

– Selv om det går fremover fra dag til dag, er det fremdeles ikke klart hvor lang tid det vil ta å kunne gjenopprette stabil IT-drift, heter det.

Lang etterforskning

Angrepet er anmeldt til politiet, men Kripos tror etterforskningen av det omfattende dataangrepet vil bli langvarig.

– Etterforskningen fortsetter, og den kommer til å bli langvarig. Vi har ikke noe nytt å si om innholdet i saken, men samarbeider godt med Hydro og andre relevante aktører, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til NTB.