Norge

Dubai-dommen omtales over hele verden

Marte Dalelvs skjebne i Dubai vekker internasjonale reaksjoner. Dommen får nå fyldig dekning av store nyhetstjenester og nettsteder i Europa, Asia og USA.

Dalelv gikk tidligere i år til politiet i Dubai og anmeldte en mann for voldtekt. Resultatet ble at hun er blitt dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Foto: Privat

 • Ulf Peter Hellstrøm

Etter at Marte Deborah Dalelvs (24) skjebne ble kjent, er hennes historie blitt fyldig omtalt i norske medier. Utenriksminister Espen Bart Eide har snakket med henne og gitt intervjuer.

Straffesaken mot Dalelv i De forente arabiske emirater har utløst sterke reaksjoner hos menneskerettighetsorganisasjoner og andre i vestlige land, skriver nyhetstjenesten Associated Press (AP).

Artikkelen er brukt blant annet på det amerikanske nettstedfet The Huffington Post og av storavisen USA Today.

Dubais myndigheter har ikke svart på henvendelser fra AP om å få en kommentar, skriver byrået.

Ikke enestående

Engelske Daily Mail siterer den norske sjømannspresten Gisle Meling, som beskriver Marta Dalelvs situasjon som «fryktelig».

Den engelske avisen minner også om at Dalelvs skjebne i møtet med det lokale rettsvesenet slett ikke er enestående. Flere vestlige kvinner har fått merke de strenge, sharia-pregede lovene som gjør det risikabelt for kvinner å anmelde overgrep i gulfstaten, ifølge Daily Mail.

Les også

«Tydeligere reaksjoner kunne ha forverret Martes situasjon»

Australske Alicia Gali har berettet om hvordan hun måtte tilbringe åtte måneder bak fengselsmurene etter at hun ble utsatt for en voldtekt.

Den australske kvinnen dro til et sykehus for å få medisinsk behandling. De varslet politiet, og den lokale påtalemyndighetene tiltalte henne for utenomekteskapelig sex, forteller Daily Mail. Hun ble dømt til et fengselsopphold på 11 måneder, men slapp ut etter å ha sonet åtte måneder.

«Nervøs og spent»

Den franske nyhetstjenesten AFP har snakket med Dalelv selv og bringer en fyldig sak til sine mange abonnenter i Europa, Asia og Afrika. Dalelv forteller at hun er «nervøs og spent», melder AFP.

Dalelv forteller også at hun har fått tilsagn om at norske myndigheter om å dekke hennes juridiske utgifter på 7000 euro (ca. 55.000 kroner).

Les også

Sharialover i «Midtøstens Miami»

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua siterer VG på at utenriksminister Espen Barth Eide ga den unge norske kvinnen sin uforbeholdne støtte da de to snakket sammen på telefonen før helgen. Den kinesiske meldingen er brukt i blant ShanghaiDaily.com.Både Xinhua og AFP melder også at den norske opposisjonen etterlyste sterkere reaksjoner fra norske myndigheter da saken ble kjent torsdag.

Asian News International melder også om voldtekten og siterer for sikkerhets skyld New York Daily News.

Lest av mange

Marte Dalelvs møte med rettsvesenet i Dubai ble omtalt i tyske medier ved inngangen til helgen og var blant de mest leste artiklene på tidsskriftet Spiegels nettside, som er en av mest populære i Tyskland.

Spiegel og den tyske nyhetstjenesten DPA siterer blant annet Aftenposten og NTB på norske reaksjoner på at dommen i Dubai strider mot rettsfølelsen i vestlige land.

Les også

- Veldig uvanlig at utlendinger dømmes etter disse sharialovene

Dalelv gikk tidligere i år til politiet i Dubai og anmeldte en mann for voldtekt. Resultatet ble at hun er blitt dømt til fengsel i ett år og fire måneder.Dalelv har anket dommen. Hun har nå kontakt med sin kontakt med sin familie og myndighetene hjemme i Norge, og oppholder seg i den norske sjømannskirken i Dubai.

Utenriksminister Espen Barth Eide har engasjert seg personlig i saken etter at opposisjonen på Stortinget rettet kritikk mot norske myndigheters håndtering av saken.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  «Jeg prøvde å overtale dem, men ingenting hjalp. De tvang meg til å gjennomføre operasjonen.»

 2. VERDEN
  Publisert:

  Assange vil be om politisk asyl i Frankrike

 3. VERDEN
  Publisert:

  Søreide nøler med å kritisere Aung San Suu Kyi

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Er det egentlig grunnlag for å kritisere hjemmefronten?

 5. VERDEN
  Publisert:

  USA langer ut mot «Kinas nye tyranni». Kinas ledere har sine grunner til å oppføre seg som de gjør.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Det var krig. Det ble kjærlighet. Else Gabler ble kalt «tyskertøs», men angrer ingenting.