Demonstranter barket sammen ved Tyrkias ambassade i Oslo. Så ramponerte de butikk på Karl Johans gate.

To demonstrasjoner ved Tyrkias ambassade endte i et voldsomt gateslag på Oslos paradegate lørdag ettermiddag.

Syv personer ble pågrepet da demonstrasjonene endte i bråk og slåsskamper i Oslo sentrum lørdag kveld.

Hittil er syv personer er innbrakt eller pågrepet etter store demonstrasjoner i Oslo lørdag, opplyser politiet.

Ved 17.30-tiden gikk en gruppe demonstranter amok inne i en kosmetikkbutikk på Karl Johans gate i forbindelse med protestene, som i utgangspunktet handlet om Tyrkias krigføring i Syria.

– Hele butikken ser ut til å være ramponert. Varer ligger strødd utover. Syv politimenn står utenfor sammen med et hav av mennesker. Alarmen går inne i butikken, opplyste Aftenpostens reporter på Karl Johans gate.

Bakgrunnen for bråket var en kurdisk demonstrasjon mot Tyrkias invasjon i kurdernes områder i Nord-Syria. Men tidligere ble det arrangert en motdemonstrasjon til støtte for Tyrkia.

Et pulverapparat ble utløst på Karl Johan i forbindelse med demonstrasjonen lørdag. Politiet tok også i bruk tåregass.

Politiet trodde de hadde kontroll

To personer er pågrepet og to er skadet i forbindelse med et slagsmål på Solli plass litt tidligere lørdag.

En rekke personer skal ha vært involvert, og ifølge politiet ble det brukt slagvåpen.

Politiet opplyste ved 17.30-tiden at de hadde kontroll over situasjonen, men at stemningen var amper blant rundt 750 demonstrerende som hadde beveget seg mot Solli plass fra Tyrkias ambassade i Halvdan Svartes gate.

En kosmetikkbutikk ble slagmark da kurdiske demonstranter gikk til angrep på protyrkiske  motdemonstranter. Et brannslukkingsapparat ble tømt inne i butikken.

Ramponerte butikk

To personer ble skadet og fraktet til legevakt, mens to personer er innbrakt til arresten etter slagsmålet ved Solli plass.

Men like etter gikk demonstranter amok i Oslo sentrum. Flere personer tok seg inn i butikken «Body Shop» på Karl Johans gate, angivelig etter å ha blitt provosert av en person i området.

Tre personer er blitt pågrepet etter denne hendelsen.

Politiet brukte tåregass i et forsøk på få kontroll over menneskemengden som gikk amok i Oslo sentrum lørdag.

Krigslignende tilstander

Politiet karakteriserte situasjonen som «krigslignende», og det skal ha blitt brukt slagvåpen mot kjøretøy.

En familie i bil havnet tilfeldig midt i bråket. De forteller til Aftenposten at bilen foran dem ble angrepet av demonstrantene.

– Bilen foran oss var den som ble angrepet. De veivet med tyrkiske flagg og valgte å kjøre rett inn mot demonstrasjonsområdet. Bilen ble raskt omringet av mange demonstranter, og den ble slått på med flagg og knyttnever, sier en kvinne til Aftenposten.

Kvinnen forteller at barna hennes ble ganske skremte, og familien valgte derfor å ta en u-sving og kjøre bort fra området.

– Det var flere biler som kjørte rundt med tyrkiske flagg ut av vinduene for å provosere, forteller hun videre.

Demonstranter støtte på hverandre også i Christian Krohgs gate, i Oslo sentrum.

Demonstrasjon og motdemonstrasjon

Den kurdiske motdemonstrasjonen mot Tyrkias offensiv i Nord-Tyrkia ved den tyrkiske ambassaden startet rundt klokken 15.

Men litt tidligere, fra kl. 13 lørdag, ble det arrangert en motdemonstrasjon til støtte for Tyrkia.

Politiet hadde gitt tillatelse til begge demonstrasjonene. Det mener Helen Akray, styremedlem Ungkurd, førte til urolighetene.

– Vi har bare hatt fredelige demonstrasjoner frem til i dag. De tyrkiske motdemonstrantene provoserte, blant annet gjennom at noen kjørte inn i den kurdiske demonstrasjonen. Når noen møter oss med vold, er vi nødt til å svare, sier Akray.

Hun sier at Ungkurd på forhånd advarte politiet mot å tillate to demonstrasjoner.

– Politiet har fulgt demonstrasjonene tett, og vi har grepet inn raskt. Vi har ikke fått inn noen meldinger om at noen tilfeldige er blitt rammet som følge av demonstrasjonene, sier operasjonsleder Marianne Heidenstrøm til Aftenposten like etter klokken 19.

Det var stort politioppbud lørdag, blant annet med styrker fra politiets beredskapstropp.

Forsøkte å stoppe tyrkisk avreise fra svensk flyplass

De siste ukene har det vært kurdiske protester mot Tyrkias krigføring i en rekke land.

Også i Sverige ble det voldsomt da kurdiske demonstranter lørdag forsøkte å blokkere innsjekkingsskrankene til Turkish Airlines på Landvetter lufthavn utenfor Göteborg.

Et hundretall demonstranter markerte protest mot det militær angrepet i Syria i flyplassens ankomsthall. En gruppe forsøkte å stanse innsjekkingen til det tyrkiske flyselskapets flyvning til Istanbul.

Politi brukte pepperspray mot et tyvetall personer som skal ha forsøkt å ta seg forbi sperringene med politi og vektere.

Kurdiske demonstranter og tysk politi støtte sammen i Berlin 12. oktober under en av mange manifestasjoner mot tyrkisk krigføring i de kurdiske delene av Syria.

Voldsomt også i Berlin

For nær to uker siden ble fem mennesker skadet i sammenstøt mellom tyrkere og kurdere i Berlin etter at rundt 350 mennesker marsjerte i protest mot Tyrkias angrep mot kurdiskdominerte områder nord i Syria.

Etter Tyrkias militæroffensiv mot disse områdene har også kurdere i Norge arrangert flere demonstrasjoner, blant annet på Oslo lufthavn og på Oslo Sentralstasjon.