Norge

- Mamma blir så sint

En jente på ni år skriver til Vera Micaelsen, spaltist i Aftenposten Junior, at hun sier unnskyld til moren uten at det hjelper.

  • Aftenposten Junior

Hei!

Når mamma blir sint, blir hun veldig sint. Hun gir meg ekle straffer som at jeg ikke får ha med meg venner hjem før etter sommerferien.

Jeg sier unnskyld, men det hjelper ikke. Av og til legger jeg meg med vondt i hjertet.

Hilsen jente (9)

Vera Micaelsen, spaltist i Aftenposten Junior.

Hei, du!

Dette kjenner jeg meg godt igjen i, både fra da jeg var barn, og nå som jeg er voksen.

Straff

I Norge er det strenge regler for hva man kan gjøre med barn, likevel er det vanlig å true barna sine med litt av hvert. Selv har jeg truet mine barn med alt fra at de ikke får lørdagsgodt til at de ikke får gå på aktiviteter de elsker.

En gang truet jeg med å stenge datteren min inne i kjelleren. Jeg gjorde det ikke altså, men jeg burde ikke truet med det heller.

Trusler

Trusler kommer når vi blir sinte. Det er nok fordi vi ikke vet hva vi skal gjøre. Vi blir fortvilet og sinte, og så sier vi idiotiske ting. Noen ganger mener vi det, men ofte er det bare noe vi sier.

Jeg er også en sånn mamma som kan bli veldig sint, så sint at jeg ser at barna mine blir redde. Da får både de og jeg fryktelig vondt i hjertet. Og da er det viktig å si unnskyld.

Unnskyld

Det er viktig å rydde opp etter at man har vært sint. Mange synes det er vanskelig å si unnskyld, men man kan øve seg på å bli bedre. Ofte kan det hjelpe å klemme, da er det lettere å si unnskyld.

Noen ganger sitter ordet liksom fast i munnen og vil ikke ut. Jo oftere man sier unnskyld, jo lettere blir det. Men man må mene det, ikke bare si det.

Tilgivelse

Ingen barn er kriminelle, samme hvor gale ting dere gjør, er dere fortsatt barn. Derfor er det vår jobb som voksne å tilgi at dere gjør rare og dumme ting.

Når dere sier unnskyld, må vi ta imot og gi dere en ny mulighet. Det er lov å bli sint, men da er det viktig å rydde etterpå.

Alle barn blir skremt av sinte voksne.

Foreldre må øve på å si unnskyld, og på å tilgi barna sine ordentlig. Bare sånn kan vi legge oss om kvelden uten å ha vondt i hjertene våre.

Klem fra Vera

Les også

  1. Anel (11) lever med kreft: - Jeg gruer meg litt til sprøytene, men egentlig tenker jeg mest på sommerferien

  2. Spørsmål til Vera: - Jeg snakker aldri med kjæresten min

  3. 1400 Oslo-barn drar på sommerferie uten foreldrene

Les mer om

  1. Foreldre
  2. Mamma