Store rom, smarte løsninger og god gjennomlysning, sto på ønskelisten da Irene Birkeland og Trond Stangeland skulle bygge sitt eget hus.
Til slutt fant de tomten de ville ha i Stavangers nabokommune Sola, og da gjensto det bare å finne de riktige arkitektene. Etter to forslag som ikke føltes helt riktige, ble alle gode ting tre, og samarbeidet med Ramp arkitekter kunne begynne.— Vi traff ikke helt med de to første arkitektene. Ramp hadde seks måneders ventetid, men det var det absolutt verdt, konstaterer Irene Birkeland (31).
Paret var i begynnelsen av 20-årene da de kom frem til at de ville bygge sin egen bolig, og selv om de hadde sett for seg noenlunde hva de ønsket seg, var de avhengig av hjelp for å få utnyttet kvadratmeterne.
Reguleringsplanen ga dem 280 kvadratmeter, men Irene og Trond ønsket seg både stort hus og separat utleieleilighet. Løsningen ble å investere i arkitekthjelp og forarbeid, og gjøre store deler av byggejobben selv.
Tøffe hindre— Trond jobbet som elektriker da vi bygget huset, og det var jo en stor fordel. Både Trond, foreldrene våre og Tronds onkel jobbet på huset hver ettermiddag og helg i nesten to år. Uten all den hjelpen vi fikk hadde dette aldri gått, sier Irene.
Ettersom de gjorde mye av arbeidet selv, tok prosessen lang tid, og det gikk drøyt fire år fra tomten ble kjøpt i 2007, til Sandnes-paret kunne flytte inn i nytt hus.
Året før huset sto klart, solgte paret leiligheten sin, ettersom det var forventet at huset snart skulle være ferdig. I stedet måtte Irene og Trond flytte hjem til Irenes foreldre i et halvt år.— Det var ingen god periode. Jeg var høygravid og jeg har en bipolar lidelse, og i den tiden var jeg mye psykisk dårlig. I tillegg ble Tronds far rammet av hjerteinfarkt i byggeprosessen, så det var utrolig tøft for oss alle sammen. Det var inn og ut av sykehuset, samtidig som vi var nødt til å fortsette med huset. Det gikk heldigvis godt, men Tronds far kunne selvfølgelig ikke fortsette i samme tempo som tidligere da han kom hjem fra sykehuset. Dermed mistet vi en viktig ressurs, forteller hun.
Maksimal gjennomlysning
Forsinkelser fra håndverkere og leverandører påvirket også byggeforløpet.
- Er det én ting jeg har lært meg av å bygge hus, så er det at ting tar tid. Vi var nok litt for optimistiske, ler Irene.
Da huset endelig sto klart, var paret strålende fornøyd med resultatet. I første etasje har de tv-stue, kontor, soverom, vaskerom og bad, mens andre etasje rommer kjøkken, spisestue og stue i åpen løsning. Det åpne trapperommet som skiller kjøkken fra stue er innrammet med glassvegger, og takvinduet over trappen gir maksimal utnyttelse av dagslyset, i samspill med de store aluminiumsvinduene langs veggene i etasjen.
— Glassveggen skaper et skille til kjøkkenet, samtidig som det føles like åpent. Arkitektene fikk oss til å tenke gjennom behovene våre. Jeg ønsket ikke å ha garderobeskap på soverommet, og derfor ble det tegnet små soverom, til fordel for oppholdsrommene.
Walk-in closet
I stedet fikk paret bygget et walk-in closet bak soverommet, og det ble beregnet plass til høyskap med god oppbevaring i gangen. Nå slipper den som skal stå sist opp å våkne av at den andre romsterer i skap og skuffer ved siden av sengen.
— Det er liksom de små tingene, som likevel kan ha så mye å si, mener Irene Birkeland.
Trond Stangeland fikk overtalt Irene om at de skulle gå for et smarthus, altså et hus med tekniske løsninger som styrer hvordan lys, varme og andre elektroniske apparater i huset skal fungere.
- Nå uroer jeg meg aldri for at jeg har glemt en stekeplate. Når jeg går ut av huset kan jeg skru av alt ved hjelp av bare én knapp.
Høyttalerne i alle oppholdsrom og bad tilhører et innebygget musikkanlegg, som paret styrer fra mobilen.
Fra svart til hvitt
Innredningen har for det meste rene linjer, og både bokhylle og TV er bygget inn i veggen. Gulvene er dekket med matt lakk på epoksy. Til å begynne med innredet paret huset med mørke møbler, og blanke overflater.
— Nesten alt var svart, fra sofa til stoler og spisebord. Mye av innredningen var møbler som vi hadde hatt i den gamle leiligheten. Etter hvert har vi byttet ut det meste i lysere interiør. Vi har vokst med huset, bodd oss inn og funnet ut hva vi liker. Vi er begge veldig glad i det minimalistiske og litt enkle, og vi er ikke så veldig glad i tre. Det ble mye luftigere her uten det mørke interiøret, sier hun.
Interessen for interiør har vokst siden de flyttet inn, forteller Irene Birkeland, og det er mye som er skiftet ut i løpet av de første årene i nytt hus.
— Takk Gud for Finn.no, utbryter hun.
— Hver gang faren min kommer på besøk, lurer han på hva som er nytt siden sist. Heldigvis får møblene våre et nytt liv hos noen andre. Vi bruker sjeldent penger på å reise eller å gå ut å spise, så da er det kjekt å legge litt penger på disse tingene.
Fire oaser
De eksperimentelle, fargerike bildene som pryder husets vegger er malt av den Oslo-baserte kunstneren Trudy Wiegand fra Australia.
— Trond arvet litt penger da bestemoren hans gikk bort. Vi kom frem til at det ville være fint å investere pengene i kunst som vi ville kunne ha for alltid. Å få disse bildene opp på veggen gjorde mye med stemningen i huset.
Tomtens beliggenhet i ulendt terreng, gjorde det mulig for paret å bygge hus med optimalt utsyn og begrenset innsyn, og fra stuevinduet ser de helt over til fjellene på østsiden av Gandsfjorden.
Alle soner utendørs ble utnyttet og paret har hele fire uteplasser, på forskjellige nivåer. Utearealene er innredet med palmevekster som tåler kulde, belysningen fikk de eksperthjelp til.
— Jeg kan virkelig anbefale å investere i belysning når man først legger ned penger på å bygge nytt hus. Det blir en helt annen opplevelse når det ligger en mening bak plasseringen av lysene, sier Irene Birkeland.
Irene og Tronds tips til husbygging:Ta høyde for at ting alltid koster mer enn du tror og tar lengre tid enn planlagt.
Sjekk nøye med flere aktører før du bestemmer deg, det billigste er ikke alltid det beste.
Hvis du ikke har råd til å bygge så stort som du ønsker; sats heller på mindre hus og invester i arkitekthjelp, for å få utnyttet kvadratmeterne til det fulle.
Tenk langsiktig, på alt fra hva dere har behov for når barna er små, til hva dere ønsker å ha når de blir eldre. Vi er veldig fornøyde med at vårt soverom og walk-in closet er en egen «sone» i huset.
Tenk på oppbevaring når dere tegner huset. For mange blir garasjen til slutt bare en eneste stor bod. Vi prioriterte 25 kvadratmeter til boder, i tillegg til flere høyskap i kjelleren.
_Følg oss på twitter, @synnehm
Følg oss på Instagram, @boligoghjem_
Les også:
Wenche og Arne var lei snømåking og gressklipping
Da hun ble separert kjøpte hun drømmeeiendommen med en venninne