Pølser, potetgull og Cola forbudt

Frigg nektet å servere fet, sukkerholdig og usunn mat da klubben arrangerte cup for ni ungdomslag i går.

Anders Brændshøi (14, t.h.) og Mathias Aril Lilleaas (13) likte det sunne tilbudet på Friggs turnering i går. Begge hadde smakt på de grove vaflene som sto på menyen, og likte dem.

«Nå er det nok drittmat til ungene», tenkte fotballpappaen Lars Kogstad da han fikk ansvaret for å arrangere Friggs breddeturnering i vårhete Oslo i går.

I syv år hadde han reist på turneringer i hovedstaden og sett slitne, sultne unger stå foran den samme menyen stort sett overalt: Pølser i lompe eller brød. Potetgull. Sjokolade. Brus. Og en og annen hamburger med litt salat på. Han har selv sagt, slik alle foreldre sikkert har sagt: — Etter kampen skal dere få is.

Nå sier han: - Det er som å si til en som har vunnet Tour de France at han skal få en palle sigaretter i premie.

- Har sklidd ut

Menyen på Friggs cup. Noe overraskende for dem som ikke var forberedt.

I går var Kogstad sjef da Frigg hadde invitert åtte andre lag med 13— og 14-åringer til klubbens baner ved Marienlyst. Salgsbordene var plassert utenfor klubbhuset og tilbudslistene hengt opp på veggen. Det luktet ikke pølse. Det freste ikke i hamburgerfett. Sjokolade eller potetgull? Nei. Brus da, det hadde de vel? Nei. Frigg bød på grove brødskiver med sunt pålegg, musliboller med brunost, fruktdrikke, frukt, sukkererter og vafler laget av grovt mel. «Beklager, men vi har ikke brus, pølser, potetgull eller sjokolade», sto det nederst på menyen.Det var en fotballbegivenhet etter snowboardlegenden Terje Haakonsens og kokkekjendisen Andreas Viestads smak. Fredag skrev de en kronikk i Aftenposten som het «Dropp drittmat på idrettsarrangementer!». Der skrev de: «Vi er begge trebarnsfedre med aktive barn. Barna (og vi) deltar på skolearrangementer og barnebursdager, treninger og turneringer hver uke. Og én ting går igjen: Den dårlige maten».

— Da jeg leste artikkelen, hadde jeg allerede bestemt at denne cupen skulle være sunn. Vi foreldre er premissleverandører, det er vi som viser barna hvordan de skal leve. Og nå har det sklidd ut for lenge, sier Lars Kogstad. Han ringte en baker som stilte med bakervarer og en fruktleverandør som refunderer 60 prosent av summen idrettslag bruker på frukt og grønt, og fikk god hjelp til å smøre brødskiver og rundstykker og lage vafler. Verre var det ikke.

— Frigg kan ikke snu nå. Klubben kan ikke begynne å servere drittmat igjen i neste cup. Og hvis én klubb i byen har bestemt seg for det, så følger kanskje andre etter, tror han.

Tørstere av brus

Men hva tenker kundene? Fjellhamars guttelag begynner å snakke med turneringslederen, og en av spillerne sier: - Var det du som laget maten? En annen sier: - Den var veldig god. Og veldig sunn.

I hendene har noen av dem sjokolademelk og lyse pizzabrød de har kjøpt på en butikk, men Anders Brændshøi (14) og Mathias Aril Lilleaas (13) har begge vært i Frigg-kiosken og kjøpt grove vafler. De var gode.

— Vi pleier ikke å kjøpe pølser eller hamburgere på turneringer som dette. Man blir bare tung i magen av det. Og brus, det blir man jo bare enda mer tørst av, sier de. Lagleder Kjetil, som er faren til Anders, synes at ungdommene er flinke til å tenke over hva de putter i seg.

— De er kommet i en alder hvor de reflekterer mer over hva som er bra og dårlig mat. De lærer mye om det på skolen, og det er viktig at frontfigurer som Haakonsen og Viestad går foran, mener han.

Brus og is

Menyen på Skeids cup. Mer tradisjonell fotballmat og -drikke i Oslo.

Noen kilometer unna arrangerer Skeid cup for nesten 180 lag. Her blir det tydeligere hva kronikkforfatterne mente med det de skrev. De to salgsbodene frister med brus i alle farger, pølser, sjokolade, is, kaker, men også med påsmurte rundstykker.— Dette er varer klubben tradisjonelt har solgt mest av. Pengene vi tjener, går til guttelagene våre mellom 13 og 19 år. Vi selger rett og slett det folk kjøper mest av. Personlig er jeg overrasket av at så mange kjøper brus, sier dugnadsleder Anders Eide.

Etter å ha spist en god frokost og en grov brødskive fra matpakken sin, fikk Årvoll-spilleren Kristian Thomessen vaffel og brus før sin siste kamp i Skeids turnering.

Fotballmammaen Hege Thomessen kjøper en vaffel og en brus til sønnen Kristian (10), som spiller på Årvoll. Laget hans har én kamp igjen, og han trengte nye krefter.— Men han har spist en god frokost og en brødskive fra matpakken. Personlig er jeg for at ungene blir tilbudt mer frukt og grønt. De får bedre energi av det, mener hun.