Kartlagt: Hulemaleri kan være verdens eldste kart

Verdens eldste kjente kart viser ikke veier og fjell, men stjerner og planeter. Muligens er hulemaleriene i Lascaux egentlig et planetarium.

Dyrene på veggen er ikke bare dyr, de skjuler også stjernebilder.

I alle fall er det en teori om at de fantastiske hulemaleriene fra 15.000 år før Kristus egentlig er stjernekart. Teorien er omstridt. Men om den stemmer, er det snakk om verdens eldste kart.

  1. september 1940 fant Marcel Ravidat en hule. 18-åringen lokket med seg venner for å utforske den. De kom inn i en av verdens store kunstskatter, som så til de grader forsvarer sin plass på Unescos liste over verdensarven.

Suksessen ble altfor vellykket

I hulene er det nesten 2000 bilder – av dyr, mennesker og mer abstrakte motiver. Da publikum fikk komme inn i 1948, ble det en kjempesuksess. Bildene hadde stått for seg selv i mørket i nesten 18.000 år. Nå kom tusenvis av pustende og pesende mennesker hver dag. Det tålte ikke bildene, og hulen måtte stenges igjen. I stedet er det bygget en tro kopi noen hundre meter unna, kalt Lascaux II. Kopien er også en stor attraksjon.

Dersom teorien om stjernebildene stemmer, viser det at disse tidlige menneskene ikke bare var kunstnere, men også vitenskapsmenn. Bildene av dyr kan være et uttrykk for «som i himmelen, så også på jorden». Dyrene og menneskene var ikke bare avbildninger av de nære omgivelsene, men av verdensrommet.

Samme bilder dukket opp på nytt

Lascaux-bildene er ikke de eneste tidlige stjernebildene. Et par tusen år senere malte innbyggerne i Pico del Castillo i Spania hulemalerier der det kan se ut som om de samme stjernebildene dukker opp. Der er også stjernehopen Pleiadene tegnet inn.

De spilte en viktig rolle i oldtiden. Den bibelske Job nevner sannsynligvis Pleiadene. Og den er tegnet inn på «himmeldisken fra Nebra», en tysk gullskål fra 1600 før Kristus, der man finner igjen de syv stjernene.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kartlagt»-artikler:

Fant sølvgruve, døde av pest fire dager etter

Les også

Tsarens lange arm

Rundt Afrika «før sjøveien ble oppdaget»