Drept i isbjørnangrep

En person omkom og fire personer ble hardt skadet etter at en isbjørn fredag gikk til angrep ved Von Postbreen, rundt 40 kilometer fra Longyearbyen.

Fire personer fra et britisk følge ble fraktet med helikopter til Longyearbyen sykehus med skader etter at de ble angrepet av en isbjøn ved Von Postbreen. FOTO: SCANPIX

En person omkom og fire personer ble hardt skadet da et britisk følge ble angrepet av en isbjørn på Svalbard, skriver NTB.

Sysselmannen på Svalbard fikk melding om hendelsen klokken 07.36 fredag morgen.

Fem ungdommer

– Det var følget selv som ringte oss med satellittelefon. Vi sendte ut et helikopter med helsepersonell, som ankom stedet klokken 08.25. Foreløpig har vi fått bekreftet at fire personer er skadet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Liv Asta Ødegaard hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.

Til Aftenposten.no opplyser hun at det dreier seg om fem briter.

De fem i reisefølget er alle ungdommer som fra British Scools Exploring Society, skriver NRK. Skolen arrangerer hvert år ekspedisjoner til forskjellige steder i verden for å gi ungdommer opplevelser og erfaring.

Det er nå rekvirert to ambulansefly fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tromsø, opplyser pressevakt i UNN, Marit Einejord.

— Flyene vil frakte sykepleier, lege og nevrokirurg til Longyearbyen sykehus. De har med respirator, blod og plasmaprodukter. Vi vet at Longyarbyen har ledig kirurgisk kapasitet, forteller hun Aftenposten.no.

Isbjørnen avlivet

Ifølge Einejord har britene moderate til alvorlige skader, men ikke livstruende slik det ser ut nå. Det er snakk om hodeskader.

- Dette er en krevende situasjon, sier klinikksjef ved akuttmedisinsk klinikk, UNN, Jon Mathisen.

De skadede skal overføres til UNN så fort som mulig.

Liv Asta Ødegaard kan foreløpig ikke si noe om hvilket ærend de hadde ved breen. Isbjørnen er skutt og avlivet, og det skal være følget selv som uskadeliggjorde den.