Norge

Flinke franske

Franske viner øker kraftig i Norge. Og nå smelles det til med superårgangen 2000, og den mer beskjedne 1999-årgangen.

  • Geir Salvesen

Ingen sekser-viner denne gang. Generelt er nyhetsslippet i november preget av mye middelmådighet. Og noen få ufyselige i bunnen. Både i bestillingsutvalget — som vi omtaler i vinspalten neste lørdag - og i basisutvalget ser vi at 2000-årgangene fra Bordeaux begynner å sive inn. De billigste versjonene er litt for stusslige, men litt oppover prisstigen begynner det å hjelpe. Og med en såpass rik og varm og bløt årgang, som ser ut til å ha godt med tanniner, kan man faktisk klare seg uten å betale skjorta av seg.Vi falt for Ch. la Fleur Maillet 2000 fra Pomerol. Dette er en super lagringsvin som vi tror vil utvikle seg svært gunstig etter noen år. Vinen er i bra balanse allerede nå, tjukk svart Merlot-frukt uten grønnskjær eller stilk, endel tanniner i bakenden, men det må den ha. Det finnes mange Pomerol'er som er bedre enn denne, men de har ikke denne prislappen. Kr. 259,-.Vær ellers obs på 1999-årgangene. At de ikke får fem glass i karakter, behøver ikke å bety at de er dårlige. De er tvert i mot gode, uten å kunne rubriseres som topp-viner. Og de kan drikkes nå. For eksempel til en entrecôte som kan bruke noe tanniner til å bryte ned fettmarmoreringen. Men det var altså endel regn i 99, så årgangen er noe uttynnet. Men bløt og grei. Er du Bordeaux-frelst, så prøv Ch. Dauzac fra Margaux og Ch. Branaire-Ducru. Rundt tre hundrelapper må du nesten opp i på vestsiden i Bordeaux. I bestilling kommer Ch. Pichon-Longueville Baron 2000 fra Pauillac til syv lapper. Også det bra.Mer på budsjettnivå strømmer det på med rødviner fra Sør-Frankrike og Languedoc-Roussillon. Ch. Calbet Grande Cuvee 2000 gir en slags billig-versjon av en St. Emilion til bare 95 kroner. Men nå kaster så mange importører seg på Languedoc-bølgen at det renner over av middelmådigheter etter hvert.Vil du ha moden Bordeaux-smak uten den store prislappen, så prøv Jean Leons Cabernet Sauvignon Reserva 1995, som med varm fylde og krydder og mørke bær kan minne om en bløt og utviklet Bordeaux et stykke oppover i prisklassene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

  1. A-MAGASINET

    Vinskolen: De som ikke har smakt vin fra Bordeaux, aner ikke hva de går glipp av

  2. A-MAGASINET

    Tiden skaper vidunderlige smaker i vin. Her er snarveien for deg som ikke orker å vente

  3. A-MAGASINET

    Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

  4. A-MAGASINET

    Sommerens beste rødviner

  5. A-MAGASINET

    Rosévin finnes i alle varianter

  6. FOTBALL

    Tre sørlendinger tatt ut på landslaget