Ble dimittert sammen med to andre jenter: - Dårlig gjort av Forsvaret

Forsvaret bør behandle oss med større respekt, sier Marit Breistøl på vegne av alle som er innkalt til førstegangstjeneste, møter opp og blir dimittert mot sin vilje.

- Jeg har lagt skuffelsen bak meg, men noen av følelsene kom opp igjen da jeg leste om Even Haukvik. Slike saker er uheldig for det inntrykket folk får av Forsvaret, sier Marit Breistøl (22) fra Lærdal. FOTO: PRIVAT

Da Aftenposten forrige tirsdag skrev om Even Haukvik, som betaler 50.000 kroner av egen lomme i håp om en fremtid i Forsvaret, oppfordret vi leserne til å bidra med sine historier og synspunkter.

— Jeg kjenner meg igjen i frustrasjonen til Even, skriver Marit Breistøl som meldte seg til sesjon i russetiden fordi hun, i likhet med 19-åringen fra Ski, alltid hadde hatt en drøm om å tjenestegjøre i Forsvaret.

Når Aftenposten kontakter 22-åringen fra Lærdal, forteller hun at hun følte seg nærmest rettsløs i tiden etter en januardag for drøyt fire år siden:

Åpenbare synsproblemer

— Fra jeg var liten har jeg brukt briller og linser, og kunne naturligvis ikke legge skjul på dette åpenbare problemet på sesjon. Vi tok alle testene, og jeg dro hjem. Regnet ærlig talt ikke med et positivt utfall, men noen måneder senere, i november, fikk jeg faktisk innkalling til tjeneste i Militærpolitiet, med oppmøte på Sessvollmoen knappe to måneder senere.

- Jeg trente beinhardt og så veldig frem til innrykk! Og var vel så ung og naiv at jeg trodde det var greit å ha dårlig syn som MP, siden jeg ble innkalt til tross for at de visste om min synsfeil.

— Så jeg møtte opp på Sessvollmoen i januar, fikk den samme, tunge beskjeden som Even – og ble kjempeskuffet! Det er dårlig gjort av Forsvaret å legge opp løpet på denne måten. Om de vet at vi med dårlig syn ikke blir tatt inn ved innrykk, bør de informere oss om det på sesjon, og la være å kalle oss inn. I denne alderen planlegger man utdanning og fremtid, og plutselig er et år bortkastet fordi man er midt i skoleåret.

Tre jenter

Marit Breistøl forteller videre at hun var en av tre jenter som ble dimittert på grunn av synet denne dagen.

- Vi syntes det var så påfallende at det var nærliggende å spekulere i om Forsvaret trengte oss som pynt på innkallings-statistikken: Jo flere jenter, jo bedre. For deretter å droppe oss.

— Jeg vurderte å klage, men luften gikk på et vis ut av meg.

Jeg håper Even Haukvik får ønsket sitt oppfylt, og at noen i Forsvaret tar tak i problemet slik at man slipper unødvendige konflikter. Marit Breistøl (22)

Etter depping en måneds tid, tok hun tak i situasjonen og fant seg en jobb. Så, for å gjøre en fire år lang historie kort:

I dag studerer den fysisk aktive, Røde Kors-jenta i Molde og er i ferd med å ta bachelorgraden i jus og administrasjon, hun er valgt inn i kommunestyret for Senterpartiet i hjembygda, nylig har hun – i likhet med Even Haukvik – laseroperert øynene, og: Hun har søkt Politihøgskolen.

Samme dag som hun snakker med Aftenposten, mottar hun innkalling til opptaksprøver med fremmøte 6. juni.

Ivaretar sikkerhet

Gard Maurud, sjef for rekrutterings- og seleksjonsavdelingen i Vernepliktsverket, vil ikke uttale seg om Breistøls sak, men sier på generelt grunnlag:

— Forsvaret går nå på de fleste innrykk bort fra obligatorisk legesjekk da ny sesjonsordning fører til kortere tid mellom legesjekk på sesjon og innrykket. De medisinske retningslinjene blir kontinuerlig vurdert av Forsvarets leger.Det er uansett de helsemessige kravene til de forskjellige tjenestetypene som er styrende for om ungdommene er kvalifisert eller ikke til tjeneste. Dette for å ivareta deres sikkerhet.

Lesernes historier

Her er et utdrag fra flere av reaksjonene vi har fått fra leserne:

«Jeg har AKKURAT samme erfaringer som Even, med det unntak at hos meg er det hørselen. Synes det er trist at så mange som er motiverte får døren i ansiktet mens omtrent like mange umotiverte tvinges gjennom.»

«Har en sønn som ble dimittert etter oppmøte på Madla pga. svak hørsel på et øre (mistenkelig mange med denne påståtte diagnose ...). Legesjekk som avdekket hørselsskade burde helt klart vært foretatt på sesjon. Ser nå at Forsvaret endrer praksis og at legesjekk nr 2 skal bortfalle for rekrutter. For sent for vår sønn dessverre. Resultatet for ham var en real knekk på selvtilliten, tap av tillit til Forsvaret og et års unødvendig forsinkelse av videre studier.»

«Min sønn ble godkjent til Garden på sesjon selv om han informerteat han hadde allergi. Han planla et år i tjeneste for Norge og var innstilt på å gjøre dette. Han er topp trent. I januar dro hantil rekruttskolen og ble sendt hjem dagen etter pga. allergi. På rommet hans var det 8 stk. – samme dag ble 3 (!!!) av de 8 sendt hjem.»

«Jeg har også påstått svak hørsel på ett øre. Har sendt inn to brev med all dokumentasjon fra Øre-nese-hals-spesialist som bekrefter at jeg har 100 % hørsel på begge ører. Kan virke som om dette med nedsatt hørsel blir brukt for å tynne ut i rekkene.»

«En umotivert soldat med godt syn fungerer mye dårligere en motivert soldat som ser litt dårlig. Det er jeg levende bevis på.»

«Dette er jo bare latterlig. Jeg ble dyttet opp til GSV med belastningsskader i begge knær og begge ankler, og samme synsfeilen som han her har, for 1,5 år siden. Jeg hadde ingen problemer med tjenesten. Slepp gutten inn for pokker!»

«Jeg ville ikke inn i forsvaret, men måtte inn allikevel. Da jeg kom inn, merket jeg at jeg hadde dårlig syn, da betalte forsvaret for optiker og briller. Så da surret jeg rundt med briller og klemte de opptil AG3-en så godt jeg kunne. Dette var i 2005.»

«De sier de er ute etter folk som er motivert og uten fysiske skavanker, allikevel insisterer forsvaret på å kalle meg inn. Jeg har ikke noe ønske om å være i militæret, jeg har elendig syn og har aldri vært i fysisk form. Jeg lurer svært på hvordan de bestemmer seg for disse tingene.»

«Takk for at dere har fått dette problemet ut!»

«Fantastisk av Even Haukvik! Slike gutter vil gamle Norge ha!»