Norge

Märta Louise gikk først i 17. mai-toget i London

 • Aftenpostens Korrespondent I London
 • Eirin Hurum
  Aftenpostens Europa-korrespondent

Märtha Louise og Ari Behn, sammen med barna Leah Isadora (8), Maud Angelica (10) og Emma Tallulah (5), gikk først i 17. mai-toget i London. Foto: Marte Lundby Rekaa

-Dette er en stor dag for oss alle, men det er dere barna som gjør den så spesiell, sier Märta Louise. Foto: Marte Lundby Rekaa

 1. mai i år fikk prinsesse Märtha Louise tatt igjen for alle årene hun ikke har fått gå i tog. Kun to ganger tidligere har prinsesseng gått i tog.

— Gratulerer med daageeen! ropte en entusiastisk Maud Angelica (10) og viftet engerisk med det norske flagget.

Sammen med mamma Märtha Louise, pappa Ari Behn og søstrene Leah Isadora (8) og Emma Tallulah (5) hadde familien fått æren av å gå først i det norske barnetoget i London.

Langs togruten ble familien heiet frem som de rene popstjerner. Festkledde nordmenn stod på rekke og rad med mobilkamera for å forevige den historiske begivenheten. For dette var første gang noen fra den norske kongefamilien har deltatt i et barnetog i utlandet.

Historisk mange

Oppslutningen om årets 17.feiring i London overgikk også alle rekorder – over 3000 nordmenn hadde funnet veien til Southwark Park i sør-øst London, like ved den norske Sjømannskirken. Familien Behns tilstedeværelse hadde uten tvil fått mange nordmenn til å kle seg i finstasen og delta i feiringen.

-Det er jo kjempespennende at det er en ordentlig prinsesse her i dag, da, sier venninnene Marte Jahr Pedersen(11), Julie Stensland(12) og Zoe Ganer (12) fra den norske skolen i Wimbledon. De gledet seg til pølser, is og leker –helt på norsk vis.

Prinsessen misunnelig

Men den som kanskje gledet seg aller mest til å gå i barnetoget var prinsessen selv, Märtha Louise. Det innrømmet hun i sin hovedtale for dagen.

Familien var hedersgjester på årets arrangement - som hadde rekordhøy deltagelse. Foto: Marte Lundby Rekaa

-Jeg har jo vokst opp med å stå på slottsbalkongen 17.mai. Det har vært utrolig flott, men jeg husker også at jeg mange ganger var fryktelig misunnelig på dem som fikk gå i tog. Spesielt misunnelig var jeg på drillpikene i skolekorspet, fortalte Märtha i sin tale.Kun to ganger har prinsessen gått i 17.mai-tog tidligere. En gang da hun var elev ved Grav barneskole – og da hun var russ.

Kongerelaterte sykdommer

Hun fortalte også humoristisk om hvordan hun og kongefamilien etter hver 17.mai pådro seg «jobb-relaterte» skavanker etter en lang 17.mai-feiring.

— Vi ble stive i leddene etter kongevinking hele dagen, stive kjever etter smiling og optiske illusjoner etter at barnetoget hadde passert. Vi følte alltid barnetoget gikk baklengs på slutten av en lang dag, fortalte Märtha –til latter fra tilhørerne.

Prinsesse Märta Louise la også ned krans på minnesmerket i London for norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig under sitt London-besøk. Foto: Marte Lundby Rekaa

Märtha har tidligere feiret 17.mai i London, men dette var første gang familien var med.-Kanskje det blir en tradisjon for oss som familie, fortalte Märtha til Aftenposten. Familien Behn flyttet til London i fjor høst, og hele familien trives veldig godt i London.

-Barna har gledet seg helt enormt til feiringen i dag. Jeg tror ikke de sov mange timene i natt. De har vært veldig spente og forventningsfulle.

— Barna gjør dagen spesiell

De tre barna, Maud Angelica, Leah Isadora og lille Emma Tallulah så ut til å kose seg sammen med mange andre barn i parken. Etter barnetoget deltok de i sekkeløp, potetløp –og fikk tilbud om ansiktsmaling.

Mamma Märtha la også vekt på at dette var barnas dag i sin tale.

-Dette er en stor dag for oss alle, men det er dere barna som gjør den så spesiell, sa Märtha.

-Det er så fint å se entusiasmen i øynene deres, og jeg blir rørt av all iveren og gleden dere sprer, fortalte prinsessen.

Videre på ettermiddagen blir det en pust i bakken for familien Behn, før Märtha og Ari kommer tilbake til Sjømannskirken for å delta i kveldens festmiddag på kirken.

Prinsesse Märta Louise la med krans på minnesmerket i London for norske sjømenn som døde under 1. verdenskrig. Foto: Marte Lundby Rekaa

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Slik var ekteskapet: 14 år med Märtha og Ari

 2. NORGE

  Hele kongefamilien i sommermodus

 3. NORGE

  Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

 4. NORGE

  Her er kongefamiliens julebilder

 5. NORGE

  Ari Behn er død. – Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet, melder kong Harald.

 6. NORGE

  Kronprinsfamilien nyter norsk sommer på Sørlandet.