Norge

Ny behandling prøves for ebola-smittet, situasjonen er stabil

Den norske kvinnen som er innlagt på Ullevål med ebolavirus er stabil, opplyser sykehuset.

Den abola-smittede norske kvinnen ble bragt til Oslo Univeritetssykehus Ullevål tirsdag. Stein J Bjørge

 • Knut-erik Mikalsen

Det melder Oslo universitetssykehus i en pressemelding lørdag ettermiddag.

Der går det også frem at sykehuset nå prøver en ny behandlingsmetode:

– Gjennom rask og velvillig assistanse fra flere utenlandske kilder har sykehuset fått tilgang til utprøvende behandling som har vært svært lovende i prekliniske forsøk og tidligere gitt til enkelte pasienter, skriver sykehuset.

— Rundt alvorlig akutt syke pasienter pleier man å ha tverrfaglig samarbeid mellom ulike spesialiteter, og dette er tilfelle også her. Samtidig har fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus vært i kontakt med andre utenlandske fagmiljøer for å utveksle erfaringer knyttet til behandling av ebolavirus-pasienter. Sykehuset kan imidlertid ikke kommentere behandlingen av pasienten som er innlagt, men kan bekrefte at pasientens tilstand etter forholdende er stabil, heter det i pressemeldingen fra OUS.

Legemiddelverket har gitt importtillatelse til den ene av to medisiner, Zmab, som kan benyttes mot ebola. Den andre medisinen ZMapp er ikke tilgjengelig. OUS har ikke uttalt seg om kvinnen får en av disse medisinene.

Den ebolasmittede kvinnen, som jobbet for Leger Uten Grenser da hun ble smittet, ligger på isolat på Ullevål, der hun er omgitt et strengt behandlingsregime.

Kontakt med familien

Det kommenteres ikke noe nærmere om hvilken behandling det er snakk om.

Overlege Bjørn Blomberg ved Nasjonalt kompetansesenter for tropiske infeksjonssykdommer har ikke detaljkjennskap til og kan ikke uttale seg om den aktuelle saken, men sier prinsipielt at uttrykket "utprøvende behandling” kan bety en rekke ulike former for tiltak, ikke bare medisiner, men også støttebehandling inkludert blodoverføringer og eventuelt andre tiltak som er ledd i behandlingen.

-I ordet “utprøvende” ligger det at dette kan være en form for behandling der man ikke har sterke vitenskapelige bevis for at den vil ha en positiv effekt, sier Bjørn Blomberg,

Anne-Cecilie Kaltenborn Aas, Erlend

Generalsekretær Anne-cecili Kaltenborn sier til Aftenposten at kvinnen er et ansvar for Ullevål Universitetssykehus, og at hun ikke kan kommentere hennes situasjon eller hvilken behandling kvinnen konkret nå får.— Situasjonen er jo den at det per i dag ikke fins noe klinsk utprøvd medisin mot ebola. Derfor er jo pleiedelen av oppholdet spesielt viktig for oss, sier hun.

- Vi som organisasjon har daglig kontakt med familien til den ebola-smittede kvinnen. Familien oppgir at de er ved godt mot. Det er en bestemt person i staben vår som har oppgaven med å kommunisere med hennes nærmest. Den medisinske oppdateringen er det imidlertid sykehuset som gir, sier Kaltenborn.

Den ebolasmittede norske kvinnen (30) ankom Oslo universitetssykehus Ullevål i en transportisolator tirsdag ettermiddag, etter å ha blitt transportert fra Sierra Leone der hun ble smittet. Kvinnen er lagt inn på en egen infeksjonspost ved sykehuset.

Egen etterforskning

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Ny ebola-medisin viser seg svært effektiv i testforsøk: – Over 90 prosent kan overleve

 2. VERDEN

  Helsearbeidere fortviler i ebola-herjede DR Kongo: Lege drept på jobb

 3. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 4. NORGE

  De hadde samme kreftdiagnose. Bare en fikk ny medisin.

 5. NORGE

  To ansatte ved Ullevål sykehus smittet

 6. NORGE

  Ansatt smittet på Sunnaas sykehus – 39 ansatte i karantene