Norge

Den store snuoperasjonen

Oppdraget hans er å endevende norsk politi. Når politidirektør Odd Reidar Humlegård er i tvil, tar han kontakt med sine verste kritikere.

- Jeg skjønte at jeg ganske raskt måtte ta grep, sier Humlegård om oppgaven han fikk i fanget da han tok over som politidirektør. Signe Dons

 • Frøydis Braathen
  Journalist

Livet på toppen er en serie lederintervjuer som står i Aftenpostens Økonomimagasin hver torsdag.

-  Du tok over som politidirektør for ett år siden i en betent situasjon. Politiet hadde fått kritikk for arbeidet under 22. juli, og den forrige politidirektøren hadde trukket seg. Hvordan tok du tak i den kaotiske situasjonen?

-  Normalt får man litt tid til å forberede seg på en ny lederrolle, men dette var en ekstraordinær situasjon. Hele Norge, inkludert pårørende og ofre etter 22. juli, og 14.500 politiansatte, fulgte nøye med på det som skjedde. Jeg skjønte at jeg ganske raskt måtte ta grep. Første dag på jobb satt jeg alene på kontoret og tok en viktig beslutning. Dag nummer to satte jeg beslutningen ut i livet: Jeg opprettet to nye avdelinger, en for IKT og en for krisehåndtering og beredskap.

-  I 2003 ble du sjef for Utrykningspolitiet og påtok deg oppgaven med å flytte Oslokontoret til Stavern. Bare 1 av 20 ansatte ble med på flyttelasset. Hva var mest utfordrende med den oppgaven?

-  Da jeg møtte opp første dag på jobb, forsto jeg at kun én av de ansatte ønsket å være med til Stavern. De var bekymret for fremtiden, og jeg fikk rollen som bøddel. Den var jeg ikke forberedt på. Men jeg tok meg tid til å finne relevante jobber til hver av dem. Samtidig ventet de 300 andre UP-ansatte rundt om i landet på hva som skulle skje med organisasjonen. Jeg sto midt i en kryssild.

-  Hva lærte du?

—  Jeg lærte at som leder er det viktig å ha de rette folkene rundt seg, folk som har bedre kunnskap enn deg på sine områder. La dem få fullmakter, men still også krav til prestasjoner. Der kan jeg være ganske tøff.

-  Hvordan holder du følelsene i sjakk når du står midt i en vanskelig sak?

-  Det er en balansegang. Jeg tar innover meg det jeg opplever på jobb. Jeg må være til stede, men samtidig ha fokus på min rolle som politi midt oppe i situasjonen. Som nyutdannet politibetjent ble jeg noen ganger veldig berørt ute i felten. Det gikk særlig inn på meg når jeg møtte barn som var utsatt for omsorgsvikt.

-  Er du blitt mer herdet i løpet av karrièren?

-  Jeg er kanskje mer forberedt på ulike situasjoner, men det jeg opplevde i forbindelse med 22. juli var ikke i nærheten av noe jeg kunne forestille meg. Som Kripos-sjef ledet jeg fra fronten. Jeg ble med medarbeiderne til alle åstedene, til høyblokka i regjeringskvartalet, til Utøya, til Sundvolden og rettsmedisinsk institutt, og senere til retten. Vi jobbet døgnet rundt, og vi hadde knapt tid til å sove. Men det var viktig for oss å snakke med hverandre om det vi opplevde.

-  Du har hatt et intenst år som politidirektør. Hvor henter du drivkraften fra?

-  Det er mange lederjobber jeg ikke kunne hatt. Jeg må kunne identifisere meg med det jeg gjør. Jeg har møtt så mange gjerningsmenn, ofre og pårørende. Jeg har sett hvor viktig arbeid politiet gjør. Samtidig er det mye som kan gjøres bedre. Beslutningene jeg tar skal ikke bare stå på papiret. Jeg vil se endringene på bakkeplan, at de materialiserer seg for politiansatte som jobber i felten. Det er målet som driver meg hele veien.

-  Hvordan kobler du av?

-  Jeg kobler av med familien. Kona sier at jeg er flink til å være til stede når jeg først er til stede. Jeg har også en nær vennegjeng med barndomskamerater som jeg møter jevnlig, det er et frirom for meg. Ellers er det ikke mye jeg får tid til.

-  Du beskrives som en tydelig leder, som ikke er redd for å ta avgjørelser. Hva gjør du når du tviler?

-  Da går jeg til dem som er uenige med meg. Mens jeg jobbet som UP-sjef, tok jeg kontakt med den mest kritiske distriktslederen. Han stilte meg direkte spørsmål, og jeg måtte ta et skritt til side for å tenke på svaret. Det var ham jeg hadde mest nytte av i den prosessen.

— Når jeg nå setter sammen en ny ledergruppe i Politidirektoratet, ønsker jeg forskjellige mennesker i ledergruppen. Gjerne mennesker jeg vet har et annet syn enn meg.

Les flere intervjuer fra Livet på toppen:

 1. Les også

  «Vil du bli en informant?»

 2. Les også

  Sjefen som rømmer til skogs

 3. Les også

  Ble sjef midt i sorgen

 4. Les også

  Sjefen som gikk på dagen

 5. Les også

  Odd Reitans suksessrike tvangstanke

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politidirektøren fem år etter: – Jeg tenker på 22. juli hver dag

 2. A-MAGASINET

  Politidirektøren slutter i en jobb han ikke ville ha: Sjefer må ikke sitte for lenge

 3. NORGE

  Steven Hasseldal flyttes til stillingen som UP-sjef

 4. NORGE

  Politisjefen ble forsøkt overtalt til å fortsette: – Jeg tror den nye direktøren får en lettere hverdag enn det jeg har hatt

 5. NORGE

  Han ledet politiets beredskapstropp 22. juli 2011. Fremdeles mener han at antiterrorarbeidet i Norge har store svakheter.

 6. NORGE

  Benedicte Bjørnland lover å bli en lyttende politidirektør