Norge

Forsvaret varsler rettslige skritt om KNM Helge Ingstad

Forsvarsmateriell har varslet Navantia, som bygde KNM Helge Ingstad, at det kan bli aktuelt å benytte seg av «alle rettslige skritt eller krav» mot selskapet.

Helge Ingstad har ligget i Hjeltefjorden i Hordaland siden den kolliderte med Sola TS torsdag 8. november. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

 • NTB

I et brev fra juridisk direktør Johan W. Kvandal i Forsvarsmateriell til det spanske verftet Navantia heter det at det kan bli aktuelt for dem å benytte seg av «alle rettslige skritt eller krav» mot både det spanske verftet og underleverandørene, skriver Bergens Tidende.

I en korrespondanse mellom Kvandal og Navantia kommer det fram at det spanske verftet mener Forsvarsmateriell ikke har grunnlag for det.

– Navantia ser ikke noe som helst grunnlag for krav fra Forsvarsmateriell mot Navantia, svarer toppsjef Esteban Garcia Vilasanchez i et brev sendt 11. januar, ifølge BT.

Toppsjefen varsler i stedet de kan svare med rettslige skritt mot Forsvarsmateriell og argumenterer med at Norge varslet for sent om eventuelle mangler på fregatten og at Forsvarsmateriell allerede har fraskrevet seg krav knyttet til fregattene. Navantia har levert totalt fem fregatter til det norske forsvaret.

Navantia har bedt om et møte med Forsvarsmateriell, som er planlagt i nærmeste framtid.

Fregatten KNM Helge Ingstad har ligget i Hjeltefjorden i Hordaland etter at den kolliderte med oljetankeren Sola TS torsdag 8. november. På grunn av vanskelige værforhold, kan hevingen først skje etter påske.

 1. Les også

  Havarikommisjonen vurderer å rekonstruere fregattulykken

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Fregatthavariet
 2. KNM «Helge Ingstad»
 3. Forsvaret

Fregatthavariet

 1. NORGE

  Har funnet en rekke grove lovbrudd på KNM Helge Ingstad

 2. NORGE

  Hva gikk galt da Norges største krigsskip kolliderte med tankskipet Sola TS? I dag får vi svarene.

 3. NORGE

  Slik skal tankskipet ha sett ut rett før kollisjonen med KNM «Helge Ingstad»

 4. NORGE

  Se de første bildene fra innsiden av den KNM Helge Ingstad etter hevingen

 5. NORGE

  KNM Helge Ingstad fremme på Hanøytangen

 6. NORGE

  KNM Helge Ingstad er hevet to meter opp. Følg operasjonen direkte.