Norge

Jan Bøhler takket av etter 12 år som leder for Oslo Ap

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

Kunstverket Jan Bøhler (i midten) fikk i gave da han gikk av, var - selvsagt - med et lokalt motiv. Byrådsleder Raymond Johansen (t.v.) overrakte det, mens Frode jacobsen, nyvalgt leder i Oslo Ap, takket Bøhler av. Foto: Christian Sørgjerd

 • Sosialdemokratiet sitter i veggene i drabantbyene på en helt spesiell måte, sa Jan Bøhler. Deretter overlot han ledervervet i Oslo Ap til Bøler-gutten Frode Jacobsen.

At det var det største laget i landets største parti som var samlet til årsmøte lørdag, var det flere som understreket. De mange smilene blant de 200 delegatene vitnet om et parti i posisjon, etter ha stått utenfor byrådskorridorene i en generasjon.

I forkant skrev Dagsavisen om turbulens i kulissene rundt ledervalget. Etter 12 år med kapteinsbindet var det ønske om et skifte. Stortingsrepresentant Jan Bøhler (64) meldte raskt at han ga seg. Inn kommer Frode Jacobsen (47), som også er gruppeleder for Ap i bystyret. Men noen konflikt var ikke merbar i Arbeidersamfundets ærverdige, gamle forsamlingssal.

Imidlertid hersket det ikke tvil om hvem som er partiets viktigste spiller nå.

— I dag er det 180 dager siden vi feiret tidenes valgresultat. Oslo Ap fikk over 100.000 stemmer. Dette forplikter oss! Vi forvalter nå velgernes tillit. Det er vår jobb å levere på løftene våre, fortelle historien og peke ut den nye retningen. Det er hardt arbeid hver eneste dag, sa Raymond Johansen fra scenen.

— Høyresiden sipper ennå over tapet hver eneste dag, la byregjeringslederen til.

Byregjeringsleder Raymond Johansen (t.h.) gratulerer Frode Jacobsen. I vinter gjorde Johansen det klart at han selv ikke ønsket vervet som leder av Oslo Ap. Foto: Christian Sørgjerd

Veteranen Frode Jacobsen

Den nye lederen i Oslo Ap er ukjent for de fleste i Oslo, men en av veteranene i partiet. Da Aftenposten møtte ham over en kopp kaffe tidligere i uken, understreket at han den politiske forskjellen til Jan Bøler var minimal.

Fra talerstolen på årsmøtet understreket han selv at dette var 30. gang på rad at han deltok på årsmøte.

— Det er dette som er laget vårt. Det er dette laget jeg har lyst til å lede. Eller for å bruke mottoet til fotballaget mitt: Du skal aldri gå alene, sa Liverpool-supporteren Jacobsen.

De varmeste ordene var forbeholdt Jan Bøhler, som han har kjent hele sitt voksne liv.

— Du er klok, strategisk og varm. Kanskje også musikalsk, men jeg understreker at jeg stiller spørsmål ved det siste. I dine år har det vært lite fløystrid, medlemstallet har økt - og viktigst: Valgseieren ved kommunevalget. Dette er ikke mine år, Jan. Det er dine.

Det nye styret i Oslo Ap, med Frode jacobsen i midten, foreviges. Foto: Christian Sørgjerd

Opptatt av «de lange løpene» i politikken

Selv var Jan Bøhler opptatt av hva de har fått til i disse årene. Han trakk frem «de lange løpene», enkeltsakene hvor man kan prege og endre politikken politikken. Han trakk frem innføringen av sexkjøploven som sin kanskje viktigste enkeltseier.

— Nå har jeg fått en ny plass i laget og i lagoppstillingen. Det er ofte bra for et lag å bytte litt på rollene. Nå håper jeg å ha tid til å gå på nye lange løp, sa Bøhler i avskjedstalen.

Groruddals-patrioten trakk frem partiets spesielle posisjon ute i de østlige bydelene, med over 50 prosent oppslutning i flere valgkretser. Arvtakeren hans er selv oppvokst på Bøler - og bor fortsatt der.

Mange ville prate med Jan Bøhler - eller ta en selfie med ham. Foto: Christian Sørgjerd

— Om det er Bøler, Oppsal, Holmlia eller Lambertseter, så sitter sosialdemokratiet i veggene på drabantbyene på en helt spesiell måte.Etter at møtet var over, var Bøhler den som flest ville slå av en prat med.

- Hva føler du nå?

— Det går bra! Det er mye varme og hyggelige ord. Jeg er ikke så god til å ta imot ros, men det har vært mye. Som jeg sa: Vi har bare endret litt på lagoppstillingen. Jeg skal spillet på en ny plass på laget og stå på fremover nå, sa Bøhler, mens hans stadig ble avbutt av partikamerater som vil si noen ord eller ta en selfie med ham.

 1. Les også

  Nå er Raymond Johansen sjef for byregjeringen

 2. Les også

  Oslo-vekst kommer hele landet til gode

 3. Les også

  Ny rapport: Hjemmehjelper rekker ikke melde fra om feil

 4. Les også

  Oslos trangeste skolegård skal utvides

 5. Les også

  Byrådet har bestemt seg - går for Lambda

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Jan Bøhler tar ikke gjenvalg til Stortinget

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Giske: - Jan Bøhler behandles som en avhopper fra en sekt

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Bøhlers sjokkovergang kan gi velgerskred fra Ap til Sp i Oslo

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Oslo Ap får ikke støtte fra partiet sentralt når det vil bevare Ullevål sykehus

 5. KULTUR
  Publisert:

  Ap-veteran Thorbjørn Berntsen inn i kampen om Sukkerbiten: – Fakta må på bordet

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Sp viser muskler i Oslo: Bøhler får stortingsplass på fersk måling