Norge

Sønnen døde etter omskjæring,foreldrene klager inn politiet

13 dager gamle Abdul Rahman Ibrahim Kafi blødde ihjel etter omskjæring. Nå klager foreldrene til statsadvokaten på at politiet har henlagt saken.

Khalid Moradi og Daiva Gedvygaite mener det er urimelig at politiet ikke etterforsker hvorfor sønnen deres døde.
  • Tine Dommerud
    Journalist
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

Abdul Rahman Ibrahim Kafi var 13 dager gammel da moren Daiva Gedvygaite i april 2012 tok ham med til legen i Oslo sentrum for å få ham omskåret.

Dagen etter omskjæringen var babyen svært blek. Da moren tok kontakt med legen, skal han ha bedt henne vente og gi gutten mat og litt smertestillende.

I starten av juni var guttens far, Khalid Moradi, og jurist og talsmann for familien, Humayun Akhtar, i møte med politiet.

Foreldrene hadde ventet lenge på møtet med politiet for å høre hva som var blitt gjort for å etterforske saken der gutten deres døde.

— Politiet henviste til vedtakene Statens helsetilsyn har gjort overfor de tre involverte legene og opplyste at de har henlagt saken fordi det ikke var grunnlag for å ta ut påtale, sier Akhtar.

På vegne av foreldrene klager han nå politiets vedtak om å henlegge saken inn for statsadvokaten. Akhtar mener politiet ikke har gjort den selvstendige etterforskningen som de skal gjøre i slike saker, uavhengig av hva Helsetilsynet kommer frem til.

— Politiet kan ta ut tiltale på selvstendig grunnlag. Derfor ønsker vi å gå videre med saken, sier han.

  • Les mer: Legekontor gransket fire ganger på seks år

Nedprioritert

I november i fjor sa Grete Lien Metlid, fungerende leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, at denne saken sammen med flere andre helsesaker var blitt nedprioritert.

— Vår kapasitet siste halvdel av 2012 og frem til nå har hovedsakelig gått til drap, grove voldssaker og seksualforbrytelser. Vi har ikke klart å ha den fremdrift og ivaretagelse av denne saken slik vi burde, uttalte hun.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyser at politiet startet etterforskning i saken etter anbefaling fra Helsetilsynet, etter bekymringsmeldinger fra ambulansepersonell. Denne etterforskningen ble avsluttet i mai.

Da Helsetilsynet behandlet saken tidligere i år, fikk to leger begrenset autorisasjon og en lege fikk advarsel.

Den ene av legene som fikk begrensninger, kan kun jobbe under veiledning av andre leger. Den andre legen kan ikke foreta eller hjelpe til med kirurgiske inngrep på gutter i allmennpraksis. Ifølge advokat Torkjell Solbø har legen som kun får jobbe under veiledning anket saken inn for Statens Helsepersonellnemnd.

Les også

  1. Daniel (2) døde etter rutineoperasjon. Ingen fikk kritikk.

  2. - Ubegripelig at Statens Helsetilsyn ikke opprettet tilsynssak