Norge

Cappelen: – Startet hasjsamarbeid med Jensen i 1993

Hasjsmugler Gjermund Cappelen vitner nå mot ekspolitimann Eirik Jensen og forteller at han allerede i 1993 så sitt snitt til å tilby ham penger.

Gjermund Cappelen gjør seg klar til å sette seg i vitneboksen etter lunsjpausen onsdag.
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Min ambisjon var å selge mest mulig hasj, sa Cappelen i retten.

Onsdag klokken 9 startet Cappelen sin frie forklaring, etter at Eirik Jensen nektet å svare på spørsmål etter sin frie forklaring tirsdag.

Fra vitneboksen fortalte Cappelen at han og Jensen allerede høsten 1993 begynte å samarbeide om innførsel av hasj.

Cappelen forteller at han lånte Jensen penger.

– Han hadde dårlig råd, og jeg så mitt snitt til å hjelpe ham med penger. Det var sånn det hele startet.

 • Dette vil Jensen ha svar på

Den første innførselen som Jensen medvirket til, skjedde like før jul 1993, hevder Cappelen. Da ble det innført 150 kilo hasj.

– Da fikk Jensen 500 kroner av meg for hvert kilo jeg importerte, sa Cappelen.

Overførte 10.000 kroner til Jensens konto

Fra vitneboksen fortalte Cappelen om hvordan han gikk frem for å få Jensen med i virksomheten sommeren 1993.

– Eirik hadde solet seg i glansen etter å ha løst en stor straffesak, men han nevnte flere ganger at han hadde dårlig råd.

Gjermund Cappelen fotografert første dag i lagmannsretten.

Da skal Cappelen ha spurt om Jensen ville ha penger. Ifølge Cappelen takket Jensen først nei, før han noen dager senere ringte tilbake. Da hadde han visstnok ombestemt seg.

– Da gikk jeg ned på Kreditkassen på Lysaker og satte inn over 10.000 kroner på kontoen hans. Da gikk vi over fra at jeg bare var informant, til at vi hadde tjent penger på ting som ikke var bra, sa Cappelen.

Cappelen: – Omsetningen er sikkert rundt en milliard

Cappelen avsluttet sin frie forklaring bak lukkede dører. Før retten tok lunsj, rakk rettens administrator, Kristel Heyerdahl, å stille hasjsmugleren noen få spørsmål. Dommeren lurte blant annet på hvor mye Cappelen har tjent på hasjvirksomheten.

– Omsetningen er sikkert rundt en milliard. Min fortjeneste, som statsadvokat Alfheim var inne på, har vært rundt 80 millioner kroner. Kanskje mer, men jeg husker ikke. Jeg har ikke oversikt, svarte Cappelen.

Heyerdahl ønsket også å vite hvordan Cappelen og Jensen utviklet det mye omtalte kodespråket.

– Det er et godt spørsmål. Det er noe vi er blitt vant til over tid. Vi har kjent hverandre så lenge at vi forstår hva vi snakker om. Byggeprosjekter og sol og sånn er terminologi vi har hatt hele tiden, forklarte Cappelen.

– Hasj før ungdomsskolen

Cappelen startet sin frie forklaring med oppveksten i Bærum.

– Jeg begynte å røyke hasj før jeg begynte på ungdomsskolen. Jeg syntes det var spennende å røyke hasj, begå innbrudd, selge hasj og de tingene der.

Cappelen forteller at han og kameratene hans ikke hadde særlig respekt for lover og regler.

– Det var på mange måter det som ble livet mitt, og det er grunnen til at vi sitter her i dag.

Allerede på midten av 1980-tallet solgte Cappelen hasj i kilovis. Første fengselsstraff fikk han i 1987, for tyveri av dunjakker. Ett og et halvt års fengsel.

– Lærte ikke av å sitte i fengsel

Den første dommen ble fulgt av flere. I april 1989 fikk han to og et halvt års fengsel for befatning med 15 kilo hasj. Det stoppet ham ikke.

– Jeg lærer ingenting av å sitte i fengsel, har ikke tatt inn over meg at det jeg driver med, er gæernt, og jeg går rett på igjen, sa han.

Jensen og Cappelen har anket dommene de fikk i Oslo tingrett i fjor på henholdsvis 21 og 15 års fengsel. Jensen har anket selve skyldspørsmålet, mens Cappelen har anket straffeutmålingen fordi han mener han skal ha større strafferabatt for å ha trukket Eirik Jensen inn i saken.

– Beste tyster siden krigen

Ifølge Cappelen var Jensen politimannen på innsiden som fortalte om det var klar bane, og som varslet Cappelen om han skulle være i politiets søkelys.

Det er også Cappelens forklaring som ligger til grunn for tiltalen mot Jensen om medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj.

Jensen bestrider dette. I sin forklaring i retten tirsdag omtalte han Cappelen som «etterkrigstidens beste politiinformant».

Den tidligere politimannen nekter for at han visste at Cappelen importerte hasj i stor stil.

– Ikke interessert i hva jeg drev med

I sin forklaring la Cappelen stor vekt på at han ikke skjulte for Jensen at han hadde meget god tilgang på penger.

– Det virket ikke som han var interessert i hva jeg drev med. Jeg hadde fin bil, gikk i fint tøy og hadde dyre klokker. Det kommenterte han aldri.

Allerede etter litt over én og en halv time i vitneboksen erklærer Cappelen at han foreløpig er ferdig med sin frie forklaring. Resten av forklaringen vil foregå bak lukkede dører. Så skal statsadvokat Lars Erik Alfheim begynne sin utspørring av Cappelen.

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken
 2. Eirik Jensen
 3. Krim
 4. Narkotika
 5. Korrupsjon
 6. Hasj